Súhrn medzinárodného spravodajstva - 12. apríla - 17.30
12 | 04 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 12. apríla - 17.30

PRAHA - Štátny zástupca Jaroslav Šaroch podal odvolanie proti rozsudku v dotačnej kauze Čapí hnízdo. Začiatkom roka v nej sudca Mestského súdu v Prahe Jan Šott oslobodil českého expremiéra Andreja Babiša a niekdajšiu manažérku holdingu Agrofert Janu Nagyovú. Šaroch podal takzvané blanketové odvolanie. V ňom nie sú uvedené konkrétne dôvody, prečo sa odvolal. Tie má doplniť do 5. mája. Lehotu na podanie mal do štvrtka tohto týždňa.

MOSKVA - Na štyri a pol roka v trestaneckej kolónii s prísnym režimom odsúdili Rusa, ktorý sa pokúsil vstúpiť do ukrajinskej armády. Rusa vo veku 28 rokov zadržali vlani, keď sa pokúšal z ruskej pohraničnej Belgorodskej oblasti dostať na Ukrajinu. Ruskí vyšetrovatelia tvrdia, že sa chcel pridať k ukrajinskej légii Sloboda Rusku a pomôcť tak Ukrajine v boji s ruskými silami. Zaobstaral si tiež vojenské aj zdravotnícke vybavenie.

PEKING - Čínsky prezident Si Ťin-pching vyzval ozbrojené sily svojej krajiny, aby "posilnili vojenský výcvik zameraný na skutočný boj". Čínsky prezident sa takto vyjadril počas utorňajšej inšpekcie námorných síl. Povedal to krátko po tom, ako Peking v pondelok ukončil trojdňové rozsiahle vojenské manévre v okolí Taiwanu, v rámci ktorých nacvičoval simulácie útokov či blokádu ostrova.

MOSKVA - Horná komora ruského parlamentu - Rada federácie - v stredu schválila zákon o jednotnom vojenskom registri a elektronických povolávacích rozkazoch. V utorok návrh tohto zákona - v druhom i treťom čítaní - odobrila aj dolná komora parlamentu - Štátna duma. Zákony musí ešte podpísať ruský prezident Vladimir Putin. Doteraz museli povolávacie rozkazy v Rusku doručovať osobne predstavitelia príslušného odvodového úradu či zamestnávateľ.

TALLINN - Estónsky parlament odobril v stredu novú vládu staronovej premiérky Kaje Kallasovej a tým aj jej plány zvýšiť dane i výdavky na obranu, zamýšľané pre hrozbu zo strany Ruska. "Prebiehajúca vojna na Ukrajine a snaha Ruska zničiť existujúce princípy európskej bezpečnosti dostanú Estónsko na niekoľko nasledujúcich rokov do najťažšej bezpečnostnej situácie od druhej svetovej vojny," uviedla Kallasovej nová trojkoalícia.

BELFAST - Americký prezident Joe Biden vyzval v stredu na obnovenie vlády v Severnom Írsku, kam zavítal pri príležitosti 25. výročia podpísania Veľkopiatkovej dohody. Dohoda, ktorú sprostredkovali USA, priniesla po rokoch nepokojov do Severného Írska mier medzi proírskymi republikánmi a probritskými unionistami. Nedávna politická kríza ju však podobrila skúške. "Je na nás, aby sme toto udržali. Vaše dejiny sú našimi dejinami, a čo je dôležitejšie, vaša budúcnosť je budúcnosťou Ameriky," uviedol Biden.

VATIKÁN - Špecialista na stredovekú históriu a kultúru z Rakúskej akadémie vied (ÖAW) Grigory Kessel objavil vo vatikánskej knižnici jeden z najstarších novozákonných textov. Stredovekí pisári na Blízkom východe často vymazali časť staršej knihy, aby mohli jej pergamen znova použiť. Pergamen je vyrobený z kože zvierat a náročný na výrobu, preto sa staré písmo zoškrabalo a prepísalo. Pôvodné texty zostávajú stáročia neobjavené.

BERLÍN - Nemecká vláda v stredu kritizovala výhražné vojenské gestá Číny a žiadala od nej upokojenie napätia v konflikte s Taiwanom. Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková má v najbližších dňoch navštíviť Čínu. "Sme znepokojení situáciou v Taiwanskom prielive," uviedla hovorkyňa nemeckého ministerstva zahraničných vecí. "Od všetkých zúčastnených v regióne očakávame, že prispejú k stabilite a mieru," uviedla.

WASHINGTON - Poľský premiér Mateusz Morawiecki v stredu označil Rusko za znovuzrodenú ríšu zla a upozornil na hrozbu zo strany Moskvy pre celý svet. "Ríša zla sa znovu zrodila na východe. Ruskí barbari neohrozujú len Ukrajinu. Ohrozujú celú Európu a celý slobodný svet," uviedol poľský premiér. Putin podľa jeho slov túto ríšu zla buduje 23 rokov s cieľom pripraviť sa na konflikt. "Nová Európa tomu rozumie. Je čas, aby tomu porozumela aj stará Európa," napísal Morawiecki na Twitteri.

HANOJ - Úrady vietnamského hlavného mesta upozornili cestovné agentúry, aby ukončili organizované prehliadky vlakovej uličky v Hanoji. Vstup do jednej z najobľúbenejších atrakcií v meste už v posledných rokoch značne obmedzili. Agentúry majú "vážne dodržiavať predpisy o bezpečnosti železničnej dopravy a mestskom poriadku" a polícia má zintenzívniť kontroly. Ngo 224 Le Duan v starej štvrti Hanoja je známejšia ako vlaková ulička, pretože po koľajniciach uprostred nej niekoľkokrát denne premáva vlak.

Slováci majú problém! Polícia vydala až 30 tisíc chybných pasov
Polícia eviduje problémy s načítaním viacerých cestovných pasov na niektorých letiskách. V súčasnosti analyzuje počty dotknutých cestovných pasov, zatiaľ ich identifikovali približne 30.000. Avizuje zároveň spustenie služby, ktorá občanom umožní... Čítať ďalej
12 | 04 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik