Slováci majú problém! Polícia vydala až 30 tisíc chybných pasov
12 | 04 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

Polícia eviduje problémy s načítaním viacerých cestovných pasov na niektorých letiskách. V súčasnosti analyzuje počty dotknutých cestovných pasov, zatiaľ ich identifikovali približne 30.000. Avizuje zároveň spustenie služby, ktorá občanom umožní overiť si svoje cestovné pasy on-line.

TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PZ) Denisa Bárdyová.

"Pracujeme na službe, ktorá občanom umožní on-line overiť svoje cestovné pasy na základe uvedenia čísla dokladu, či patrí do skupiny dokladov, ktoré boli vyrobené s odchýlkou zápisu údajov v čipe," približuje Bárdyová.

Službu plánujú spustiť v čo najkratšom čase, k dispozícii bude na webe Ministerstva vnútra SR.

Problémy s načítaním cestovných pasov sa týkajú viacerých dokladov, ktoré boli vydané medzi 11. novembrom 2022 a 30. januárom 2023. Vydané boli s malou odchýlkou zápisu údajov v čipe, čo spôsobilo, že niektoré automatizované hraničné prechodové terminály nedokázali ich načítať. Cestujúcich tak museli kontrolovať fyzicky. Polícia nemá informácie o tom, že by následne neboli prepustení k ďalšej ceste.

"Všetky cestovné pasy vydané v uvádzanom období sú platné a umožňujú prekračovanie hraníc," ubezpečuje Bárdyová s tým, že informované boli okamžite aj zahraničné kontrolné orgány.

Po vykonaní celkovej analýzy budú dotknutým občanom rozposielané SMS alebo e-mail s informáciou o možnosti bezplatnej výmeny takéhoto cestovného pasu, a to s prihliadnutím na kapacitné a personálne možnosti oddelení dokladov a Národného personalizačného centra.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik