Maďarský biskup Vereš: Boh stvoril muža a ženu, a to je norma
12 | 04 | 2023 I Gabriela Fedičová

Maďarsko môže byť vzorovou krajinou a väčšina obyvateľov Západu s nami súhlasí," povedal maďarský biskup András Veres pre National Catholic Register. Biskup tiež vyjadril svoj názor na rodové otázky.

Maďarská cirkev bola trochu sklamaná, že pápež František bol v Maďarsku len krátko pri príležitosti eucharistického kongresu, ale keď odišiel, povedal, že sa rád vráti, v čom mohlo zohrať hlavnú úlohu dychtivého davu, ktorý ho prijal, hovorí biskup András Veres z Győru, predseda Maďarskej katolíckej biskupskej konferencie v rozhovore pre American Catholic Register.

Veres dodal, že by chcel klásť väčší dôraz na mládež a na skutočnosť, že maďarská cirkev, rovnako ako v predchádzajúcich tisíc rokoch, je lojálna Svätej stolici.

Zároveň hovorí, že sa musí priznať, že Cirkev prechádza v Maďarsku ťažkými časmi.

Podľa Vereša je ateizmus spôsobený ateistickou výchovou detí od materskej školy po univerzitu. Dnes existuje niekoľko generácií, ktoré nikdy nedostali kresťanskú výchovu. Navyše: "...zo Západu prišiel hedonistický spôsob života, ktorý posilňuje neveru v krajine," uviedol.

"Menej veriacich znamená menej kňazov a menej kresťanských rodín. Existujú však aj malé, ale dôležité znaky posilnenia kresťanskej viery v Maďarsku," dodáva biskup. Napríklad mnohí mladí ľudia neprišli k viere prostredníctvom svojich rodín, ale prostredníctvom mládežníckych skupín.

V odpovedi na otázku novinára András Vereš vysvetľuje, že počas svojich ciest zažil, že mnohí ľudia majú negatívny názor na Maďarsko kvôli médiám. Má veľa nemecky hovoriacich priateľov biskupov, ktorí sa ho pýtajú, čo sa deje v Maďarsku, ale zvyčajne ich pozve, a keď ich navštívia, uvedomia si, že dostali veľa dezinformácií z médií.

"Myslím si, že označenie vedenia maďarskej cirkvi za konzervatívne je pre mňa skôr komplimentom ako urážkou," vyhlásil András Vereš.

"Ak sa pozriete na to, prečo nás kritizujú, sú to také základné veci, že napríklad maďarská vláda odmieta gender ideológiu v školách, s čím veriaci súhlasia."

Veres hovorí: "Myslím si, že Boh stvoril muža a ženu, a to je norma. Tvrdiť opak je úchylka."

Pokiaľ ide o migrantov, predseda biskupskej konferencie vysvetlil, že nie je pravda, že Maďarsko odmieta prijať utečencov. Odmieta len prijímanie nelegálnych prisťahovalcov. Milión utečencov prišlo do krajiny z Ukrajiny a Maďarsko pomáha kresťanom na Blízkom východe.

Na otázku, či môže byť modelovou krajinou Maďarsko, biskup odpovedá kladne.

Dodáva, že málokedy sa stretáva s ľuďmi, ktorí nerozmýšľajú ako maďarská väčšina.

Väčšina útokov podľa neho pochádza z malých kruhov podporovaných politickými hnutiami. "Ale vo všeobecnosti si myslím, že názor väčšiny Západniarov je blízky nášmu," uzatvoril András Vereš.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik