Súhrn medzinárodného spravodajstva
11 | 04 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 11. apríla - 06.30

WASHINGTON — Vláda Spojených štátov v pondelok oficiálne označila zatknutie novinára denníka Wall Street Journal Evana Gershkovicha v Rusku za nezákonné a vyzvala na jeho okamžité prepustenie. Toto rozhodnutie znamená, že prípadom sa teraz bude zaoberať osobitný vyslanec USA pre rukojemníkov Roger Carstens a k dispozícii bude mať dodatočné zdroje.

WASHINGTON — Americký prezident Joe Biden podpísal v pondelok zákon o zrušení núdzového stavu, ktorý bol pred viac ako troma rokmi vyhlásený v dôsledku pandémie nového koronavírusu. Informoval o tom na svojom webe Biely dom.

PCHJONGJANG — Na rozšírenie odstrašovacích schopností svojej krajiny "praktickejším a ofenzívnejším" spôsobom vyzval severokórejský vodca Kim Čong-un. Kim Čong-un to povedal na pondelňajšom zasadnutí Ústrednej vojenskej komisie vládnucej Kórejskej strany pracujúcich.

KYJEV — Na Ukrajine odsúdili 40-ročného muža na tri roky väzenia za vyhýbanie sa vojenskej službe počas mobilizácie. Oznámila to v pondelok prokuratúra Zakarpatskej oblasti. Ukrajinská ústava umožňuje odmietnuť povolanie do armády len z náboženských dôvodov.

MOSKVA — Ruský opozičný politik a publicista Vladimir Kara-Murza v pondelok vo svojej záverečnej reči na súde vyhlásil, že si stojí za všetkými svojimi politickými vyhláseniami, vrátane tých proti invázii na Ukrajinu, za ktoré mu hrozí 25 rokov väzenia.

MARSEILLE — Na šesť sa zvýšil počet obetí nedeľňajšieho zrútenia domu vo francúzskom meste Marseille. Oznámili to v pondelok večer hasiči. Záchranári stále pokračujú v pátraní po nezvestných osobách a na urýchlenie záchranných prác v sutinách použili žeriav.

Zelenskyj sľúbil Poľsku ukrajinské územia
NPD: Zelenskyj sľúbil Varšave územia výmenou za pomoc proti Rusku. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prisľúbil poľskej vláde územia západnej Ukrajiny ,výmenou za pomoc proti Ruskej federácii, napísal Marek Galaśa, autor z portálu Niezależny... Čítať ďalej
10 | 04 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik