PRIESKUM: TOTO nás zaujíma, vážení politici!
12 | 04 | 2023 I Eka Balaskova

Exkluzívny prieskum na reprezentatívnej vzorke 1 000 respondentov online metódou zberu dát CAWI prebiehal v týždni od 29. marca do 3. apríla 2023 a ukázal, že ľudia od politikov očakávajú okrem iného aj riešenie domácich problémov.

Prieskum tiež ukázal, ako by podľa občanov mala vyzerať ideálna vládna strana a tiež, koho si vedia predstaviť na pozícii premiéra. K jednotlivým menám sa vyjadril aj sociológ či politológ. Prekvapením je celkom pozitívne vnímanie Borisa Kollára, no aj na to má odborník vysvetlenie. Neúspech súčasných vládnych politikov je spojený s presadzovaním tzv. zelenej agendy, či liberálnych hodnôť. Kritiku občanov vníma aj Juraj Blanár, ktorý súčasnej vláde vyčíta okrem iného aj jej výhovorky.

Hodnoty ideálnej strany

Prieskum sa zaoberal aj otázkou, ako by mala podľa voličov vyzerať ideálna strana. 40 percent respondentov si myslí, že taká strana sa bude menej venovať problémom Ukrajiny, ale bude riešiť tie domáce. 32 percent by privítalo stranu zameranú na sociálne otázky Slovákov a 31 percent od strany očakáva pokojný a kompetentný prístup k vláde.

Proti bojovému plynu sú masky, proti poplatným poslancom nič
Neviem, kto ich kde vyberal, ale musel to byť riadny, ale že fakt riadny oný! To, "čo" máme posledné tri roky v Národnej rade Slovenskej republiky na postoch akože zástupcov ľudu, ktorých v podobe "toho čosi" delegoval podľa ústavy ako aj podľa... Čítať ďalej
10 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Anti-ideál

Naproti tomu najmenej si želajú vo vláde ľudia strany, ktoré by sa usilovali o presadzovanie liberálnych hodnôt, o riešenie klimatickej krízy, ale aj o väčšiu orientáciu Slovenska na Rusko. Tieto témy sú sympatické len pre 6-8 percent Slovákov.

Zdravie je apolitické

„Prvé miesto pre vládu venujúcu sa zdravotníctvu je plne v súlade s dlhodobými trendmi verejnej mienky na Slovensku – zdravie je apolitická téma a dotýka sa všetkých bez rozdielu. Najmenej potom bodujú politicky jasne zadefinované témy, ako sú orientácia na Rusko alebo zlepšovanie podnikateľského prostredia, ktoré oslovujú len časť voličov,“ hovorí k výsledko prieskumu sociológ Miloslav Bahna.

„Sociálne otázky vždy vyhrávajú voľby. To, že sa teraz nehovorí o korupcii ako o hlavnej téme, ako to bolo v minulosti, je dobrou vizitkou pre súčasnú vládu,“ dopĺňa  politológ Grigorij Mesežnikov. Podľa neho sú to tiež „chlebové“ témy, týkajúce sa každodenného života ľudí.

Len hlúpy nepochopí
Emanuel Macron sa na Veľkú noc nechal počuť, že ak sa Európa nezačne správať ako nezávislá veľmoc, s vlastným názorom na dianie vo svete, s presadzovaním vlastných záujmov a neprestane byť len vykonávateľkou cudzích prianí v rôznych kútoch sveta,... Čítať ďalej
11 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Chceme vedieť mená

Prieskum ukázal aj to, koho si ľudia vedia predstaviť ako kompetentného predsedu vlády, ktorý by krajinu viedol pokojne. Takúto predstavu má až 35 percent ľudí o Petrovi Pellegrinim (Hlas-SD). Mesežnikov si myslí, že je to jeho vecná a nekonfliktná sebaprezentácia.

FOTO TASR - Jaroslav Novák | Černák tesne pred voľbami písal aj Petrovi Pellegrinimu, vtedajšiemu predsedovi vlády

„V jeho prípade ide o kombináciu politických sympatií strany Hlas a imidžu pokojnejšieho politika,“ myslí si odborník.

Na ďalšej pomyselnej priečke sa umiestnil Robert Fico (podpora 27 percent).

„V prípade Roberta Fica ide zjavne o sympatie k tomuto politikovi, pretože účastníci prieskumu očividne nebrali do úvahy časť otázky týkajúcu sa pokojného a kompetentného vládnutia. Tí ľudia, ktorí mu vyslovili podporu, totiž asi majú krátku pamäť a zabúdajú, aké ‚kompetentné vládnutie‘ sme tu za Fica mali. Rovnako respondenti asi nezohľadňovali fakt, že za jeho éry tu panoval mafiánsky štát, a ani to, čo momentálne šéf Smeru predvádza ako aktér proruského vplyvu,“ upozorňuje Grigorij Mesežnikov.

Kollár prekvapil

Lídra Sme rodina Borisa Kollára si na poste premiéra vie predstaviť 15 percent opýtaných, za čím politológ vidí to, že sa drží bokom od rôznych konfliktov a tiež mu pomohla rétorika niekoho, kto sa snaží o riešenie problémov v rámci koalície.

„Zrejme sa mu podarilo navodiť dojem, že on s týmito konfliktmi nie je spojený a nie je v nich zaangažovaný,“ myslí si odborník.

Z TOHTO SA VÁM ZATOČÍ HLAVA! VIEME, KOĽKO PLATÍ BORIS KOLLÁR NA SVOJE DETI
Boris Kollár sa stane čoskoro opäť otcom! Niekto možno ani sledovať nestíha, po koľkýkrát, keďže sa zdá, že Kollár, predseda hnutia Sme rodina a predseda parlamentu má najväčšiu záľubu v plodení detí. Mnohých ale zaujíma, kde berie Kollár na taký... Čítať ďalej
10 | 04 | 2023 | Gabriela Fedičová

Ako dopadol Heger

Eduarda Hegera (Demokrati) si ako pokračovateľa vo funkcii vie predstaviť 13 percent opýtaných a bývalý minister zahraničia Korčoka si na premiérskom poste vie predstaviť 12 percent respondentov.  

„V pozícii ministra sa osvedčil a mal štátnické vystupovanie. Nebol súčasťou konfliktov, a ak sa aj púšťal do nejakej kritiky, tak bola adresná a nemala charakter stranícky podloženého útoku, ale skôr to bola kritika pre hodnotové veci, ako napríklad nesúlad so zahraničnou politikou Slovenska,“ vysvetľuje politológ.

„Pohoreli“

Len sedem percent ľudí si vie predstaviť návrat Mikuláša Dzurindu (Modrí) na premiérsky post. Rovnaké percento tam vidí Richarda Sulíka (SaS) či Mariána Kotlebu (ĽSNS). Matovič, či predseda KDH Majerský zaujali 6 percent oslovených voličov.

FOTO - TASR | Milan Majerský, predseda KDH

Na vládu sa valí kritika

To, čím žijú občania Slovenska vníma aj podpredseda NR SR Juraj Blanár (Smer-SD) Súčasnú odvolanú vládu kritizujú v každej oblasti života. Tá sa ešte aj tri roky po svojom vládnutí vyhovára na opozíciu.

"Vysoké ceny potravín sú na Slovensku „leboSmer“, že štát nepomáha živnostníkom „leboFico“ alebo že rušia pôrodnice „lebo...,“ kritizuje vládnych politikov Juraj Blanár zo Smeru.

Už majú iba výhovorky, nič pre ľudí
Jeden z mála tých, ktorí popri sviatkoch nemyslia iba na seba, svoj pokoj, svoje sviatkovanie, svoje selfíčka, je Juraj Blanár zo Smeru. Zvažuje, ako a čím žije Slovensko šesť mesiacov pred voľbami a veru - je toho naozaj "dosť málo". Posúďte podľa... Čítať ďalej
10 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik