HLAS-SD: STOP politickej neschopnosti Matovičovej a Hegerovej vlády! (VIDEO)
11 | 04 | 2023 I Diana Zaťková

HLAS - sociálna demokracia garantuje občanom, že ich požiadavka zahrnutá v národnej petícii za zmenu na štátnu kontrolu energetických podnikov sa stane zásadnou agendou prípadnej novej vlády, ktorá vzíde po septembrových voľbách. Na tlačovej besede to uviedol líder Hlasu Peter Pellegrini.

Vláda v čase energetickej krízy zlyhala, je čas zmeniť to

"Krízy, ktorým čelili Matovičove a Hegerove vlády, okrem ich politickej neschopnosti odhalili, že ľudia na Slovensku potrebujú ochranu silnej ruky štátu. Privatizácia energetických podnikov, bola Dzurindovou a Miklošovou chybou na ktorú doplatili ľudia," upozorňuje Peter Pellegrini.

Hlas to chce zásadne zmeniť a preto sa chce sústrediť na kontrolu privatizačných zmlúv energetických podnikov, alebo navýšiť majetkovú účasť štátu v týchto podnikoch.

"Či už prostredníctvom odkúpenia podielu od jedného z vlastníkov, alebo navýšením základného imania spoločnosti s kapitálovým posilnením pri rešpektovaní platných akcionárskych zmlúv," uviedol Pellegrini.

Podľa šéfa opozičnej strany realizáciou tohto kroku si štát zabezpečí priamy výkon energetickej politiky a z dlhodobého hľadiska budú zisky z týchto majoritne štátom vlastnených spoločností príjmom do štátneho rozpočtu a môžu sanovať oblasti zdravotníctva či školstva.

Slovensko vyrába lacnú energiu, nemôže ju draho kupovať zo zahraničia

"Nie je mysliteľné, aby sa energia na Slovensku lacno vyrábala a potom spätne, draho nakupovala zo zahraničia, čo si v prvom rade odnesú ľudia. Videli sme ako trpia podniky, ktoré museli počas energetickej krízy prepúšťať ľudí, videli sme ako trpia samosprávy," skonštatoval Pellegrini.

"Chceme preto silný štát, ktorý vie cez vlastníctvo v týchto podnikoch regulovať politiku pomoci pre ľudí po dohode so všetkými zainteresovanými " uzavrel Pellegrini.

Predseda HLASu počas svojho vystúpenia držal nálepku s nápisom - Majetok SR s vysvetlením, že kým niekto hral s podobnou nálepkou politické divadlo vo Francúzsku, HLAS chce svojou politikou ochrániť ľudí v čase kríz.

Vizitka slovenskej ekonomiky: Skončilo 5 OOO firiem a 40 000 živnostníkov!
Počas minulého roka ukončilo na Slovensku svoju činnosť spolu 5 684 firiem, z toho 5 448 spoločností s ručením obmedzeným a 236 akciových spoločností. Zároveň k rovnakému kroku pristúpilo aj 38 856 fyzických osôb – podnikateľov nezapísaných v... Čítať ďalej
11 | 04 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik