Hlas ľudu: Niekto v smetiaku nájde smrť, niekto šnicle
12 | 04 | 2023 I Mária Škultétyová

Keď človek vidí smutné svedectvo dnešných dní, všeličo mu zíde na myseľ. Pri čítaní článku Ivana Brožíka Človek v smetiaku sa zamýšľame najmä nad hodnotou človeka. Človeka, ľudského tvora, čo neraz aj vlastným pričinením príde o všetko. Človeka, ktorý so stratou domova stratil aj ľudskú dôstojnosť.

Často je to lavička na námestí, kde zloží hlavu. Niekedy  sa stane,  že tam aj dokoná. Aj bezdomovec Janko zamrzol na lavičke pri Štúrovi. Možno by mu Ľudevít, čo naňho z pylóna hľadel, aj svoj plášť požičal, ale chladný bronz by ho aj tak nezohrial.

Janka som poznala. V troch častiach som opísala jeho smutný životný príbeh. Príbeh aj o tom, ako mu mama s chalúpkou zhorela. Aj vtedy si vypila viac, ako bolo treba.  Príbeh o tom, ako prišiel o manželku, o rodinu. Ako sa bez domova pretĺkal životom, ako spával v parku, v garáži. Ako sa z pekného chlapca stala ľudská troska. A v neposlednom rade bol to tiež príbeh bezdomovca, ktorý v smetiakoch hľadal obživu.

Keď som s ním robila rozhovor, opýtala som sa, či aj kontajnery vyberá. By si bola prekvapená, čo tam nájdem, povedal. Celé kura, bôčik, klobásu aj rezne. Veď môžeš z toho ochorieť, to nejedz,  varovala som ho. Neboj sa, ja smradľavé nejem.  A nech  tu aj zdochnem, u doktora som nebol, ani nepamätám.

Už ho netrápi ani zima, ani hlad. Tam niekde na lúke rozptýlený našiel pokoj, keď ho rodina odmietla pochovať. Ja v tomto čase  myslím aj na neho, ale aj na  iného bezdomovca. Na toho, čo má svoj rajón v štvrti rodinných domov. Často vidím, ako tento zarastený muž chodí s igelitkou od smetiaka k smetiaku. Zdvihne vrchnák, nahne sa do jeho útrob a vyberá dobroty, ktoré sme cez sviatky nestihli zjesť. Lebo aj keď hovoríme o chudobe, veľkonočné sviatky sú sviatkami hojnosti. Možno tento náš chudák ani teraz neobíde naprázdno. Možno niekde  nájde aj celú šunku. Alebo aj šnicle.  Ako Janko.

Pozn. redakcie HD: Tento článok  je výlučne názorom jeho autora. Obsah sa nemusí zhodovať s názormi redakcie.

Človek v smetiaku
Na Veľký piatok, v deň Ukrižovania. Na Slovensku, v hlavnom meste a priamo pred Veľvyslanectvom USA. Asi niet desivejšej symboliky, strašnejšieho obrazu Slovenska na Piatok utrpenia Pána. Dostali sme sa do takého spoločenského štádia, v ktorom je... Čítať ďalej
07 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik