Egypt vraj tajne plánoval dodávať Rusku rakety!
11 | 04 | 2023 I Diana Zaťková

Uniknuté dokumenty z USA hovoria, že Egypt tajne plánoval dodávať Rusku rakety, informuje The Guardian.

Hlavne potajomky!

Washington Post uvádza, že uniknuté dokumenty amerických tajných služieb naznačujú, že Egypt plánoval tajne zásobovať Rusko raketami a muníciou.

Noviny uvádzajú, že dokument zo 17. februára tvrdí, že sumarizoval rozhovory medzi prezidentom Abdelom Fatahom al-Sisim a vysokými egyptskými vojenskými predstaviteľmi. Sisi v dokumente poveruje úradníkov, aby utajovali výrobu a prepravu rakiet, „aby sa predišlo problémom so západom“, a navyše sa odvoláva aj na plány dodávať Rusku delostrelecké náboje a pušný prach.

Hovorca egyptského ministerstva zahraničných vecí, veľvyslanec Ahmed Abu Zeid, na otázku o dokumentoch pre Washington Post uviedol: „Postoj Egypta je od začiatku založený na nezúčastnenosti na tejto kríze a záväzku udržiavať rovnakú vzdialenosť s oboma stranami," pričom potvrdil, že Egypt podporuje chartu OSN a medzinárodné právo.

Francúzsko popiera: Žiadnych vojakov na Ukrajine NEMÁME! Uniknuté dokumenty hovoria iné...
Uniknuté dokumenty naznačujú, že francúzski vojaci sú na Ukrajine, informuje POLITICO. Francúzska vláda v sobotu poprela, že by sa francúzski vojaci nachádzali na Ukrajine, informoval Le Monde. "Žiadne francúzske sily nie sú zapojené do operácií... Čítať ďalej
11 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Egypt je za rokovania

Egypt podľa neho naďalej "nalieha na obe strany, aby ukončili nepriateľstvo a dosiahli politické riešenie prostredníctvom rokovaní".

Správa tiež cituje anonymného amerického predstaviteľa, ktorý povedal, že pokiaľ je im známe, zbrane neboli dodané. „Nie sme si vedomí žiadnej realizácie tohto plánu. To sme nevideli."

The Washington Post poznamenáva, že Egypt je jedným z najbližších spojencov USA na Blízkom východe a hlavným príjemcom americkej pomoci. V poslednom čase však Egypt trpí nedostatkom dodávok obilia z Ukrajiny, ktoré končia v strednej Európe, a tak sa o pomoc obrátil na Moskvu. To môže vzťahy so Západom naštrbiť tiež.

Julian Borger pre Guardian cez noc informoval, že nedávny únik viac ako stovky tajných amerických obranných dokumentov by mohol byť len „špičkou ľadovca“ množstva materiálu, ktorý začal kolovať dávno predtým, ako si ho ľudia všimli. 

Pentagon kontroluje škody
Zdá sa, že Pentagon je v režime úplnej kontroly škôd po objavení uniknutých spravodajských informácií, ktoré odhalili prísne strážené podrobnosti týkajúce sa vojny na Ukrajine, ako sú počty obetí a pripravenosť Ukrajiny na nadchádzajúcu jarnú... Čítať ďalej
11 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik