Dánsko: Stíhačky pre Ukrajinu do leta! Ale len na papieri
11 | 04 | 2023 I Diana Zaťková

Úradujúci dánsky minister obrany Troels Lund Poulsen povedal, že očakáva, že jeho krajina a jej spojenci sa „do leta“ rozhodnú o dodávke západných stíhačiek Ukrajine, informuje The Guardian.

Dáni potrebujú dialóg, Slováci to dali na vlastnú päsť

Diskusie si vyžadujú čas, pretože krajiny musia konať spoločne, povedal Poulsen počas návštevy Ukrajiny. „Dánsko to neurobí samo,“ povedal a dodal, že rozhodnutie je stále možné dosiahnuť „v blízkej budúcnosti“. "Musíme to urobiť spolu s niekoľkými krajinami. Budeme o tom viesť dialóg aj s Američanmi."

Poulsen už skôr uviedol, že Dánsko je otvorené myšlienke vyslať na Ukrajinu bojové lietadlá, aby pomohli jej vojnovému úsiliu proti ruskej invázii.

Dánske letectvo podľa ozbrojených síl nakúpilo od 70. rokov 20. storočia 77 lietadiel F-16. Podľa miestnych médií je v súčasnosti v prevádzke približne 30 z nich.

Poulsenove vyjadrenia prišli v čase, keď členovia NATO Poľsko a Slovensko začali Ukrajine odovzdávať stíhačky MiG-29.

Ukrajine sa MiG-y mália

Vysoký ukrajinský letecký veliteľ minulý týždeň povedal, že zatiaľ čo darovanie stíhačiek MiG-29 zo sovietskej éry od spojencov bolo „dôležitým krokom“, Ukrajina potrebuje stíhačky F-16, ktoré opísal ako „štyri alebo päťkrát“ efektívnejšie, ako lietadlá zo sovietskej éry, ktoré v súčasnosti používa Ukrajina.

Serhiy Holubcov, jeden z najvyšších veliteľov ukrajinských vzdušných síl, uviedol: "F-16 je stíhačka, ktorá sa stala viacúčelovým lietadlom, ktoré dokáže splniť celé spektrum výsadkových úloh. MiG-29 je bohužiaľ (lietadlo) z minulého storočia."

Všetko je zatiaľ v štádiu sľubov

Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov zverejnil na Twitteri fotografie z jeho dnešného stretnutia s Poulsenom v Kyjeve, kde podľa neho diskutovali o námornej bezpečnosti a ďalších aspektoch rozvoja ukrajinskej armády.

Zdroj: IG/Oleksii Reznikov

Poulsen včera potvrdil zámer Dánska poskytnúť Ukrajine zrekonštruovaných 100 bojových tankov Leopard 1. Na spoločnom brífingu s Reznikovom povedal: "Tanky Leopard 1 na Ukrajinu začneme dodávať ešte pred letom. A potom, dúfajme, pol roka dopredu, budeme môcť darovať asi 100 tankov Leopard 1, čo by, povedal by som, pre ukrajinskú armádu bola podstatná vec."

"V blízkej budúcnosti budeme počuť rev 'Leopardov' s dánskym prízvukom," reagoval Reznikov.

Egypt vraj tajne plánoval dodávať Rusku rakety!
Uniknuté dokumenty z USA hovoria, že Egypt tajne plánoval dodávať Rusku rakety, informuje The Guardian. Hlavne potajomky! Washington Post uvádza, že uniknuté dokumenty amerických tajných služieb naznačujú, že Egypt plánoval tajne zásobovať Rusko... Čítať ďalej
11 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik