Čaputová sa pustila do NBÚ: Proti Mikulcovi nezakročím
11 | 04 | 2023 I Diana Zaťková

Prezidentka Zuzana Čaputová nezakročí proti ministrovi vnútra, naopak, vyčíta NBÚ „nesprávny až absurdný“ výklad zákona. Úrad Romana Mikulca viní, že neoprávnene manipuloval s utajovanými dokumentmi. Hlava štátu to uviedla na sociálnej sieti.

Celé stanovisko prezidentky:

Prezidentka Zuzana Čaputová sa oboznámila s protokolom z kontroly NBÚ vykonanej na ministerstve vnútra a aj so stanoviskami rezortov spravodlivosti, zahraničných vecí, vnútra a stanoviskom predsedu parlamentu.

Po dôkladnom zvážení všetkých skutočností, predovšetkým však znenia zákona o ochrane utajovaných skutočností a jeho dôvodovej správy, a relevantných predpisov EÚ a NATO, sa prezidentka nestotožňuje s hodnotením NBÚ vo veci uplatnenia § 60 ods. 7 uvedeného zákona.

Ministri, predseda vlády, predseda parlamentu či hlava štátu a ďalšie oprávnené osoby sa podľa prezidentky môžu oboznamovať s utajovanými skutočnosťami EÚ a NATO v rozsahu nevyhnutnom na výkon svojich právomocí. V zmysle zákona sú už z titulu svojej funkcie osobami s osobitným postavením a vykonanie bezpečnostnej previerky na oboznamovanie sa s utajovanými skutočnosťami nepotrebujú.

Prezidentka zdôrazňuje, že nesprávny až absurdný výklad zákona NBÚ by mohol viesť k tomu, že napríklad novoustanovený minister obrany, vnútra alebo zahraničných vecí by musel najprv čakať na previerku stupňa prísne tajné, ktorá spravidla trvá niekoľko mesiacov, a až potom by sa mohol plnohodnotne zúčastňovať na zasadnutiach Severoatlantickej rady, Rady EÚ alebo sa oboznamovať s príslušnými písomnosťami. Takýto výklad pravidiel by mohol paralyzovať výkon právomocí jednotlivých členov vlády alebo iných osôb s osobitným postavením.

Aj keď o porušení zákona bude ešte zrejme rozhodovať NBÚ v správnom konaní, prezidentka sa s prezentovanou interpretáciou NBÚ nestotožňuje, a preto ani nevidí dôvod na vyvodenie politickej zodpovednosti voči ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi.

Podľa prezidentky je skôr zarážajúce, že právna úprava v tejto oblasti je aj po 22 rokoch existencie NBÚ a po 19 rokoch nášho členstva v EÚ a NATO mimoriadne nedostatočná. Očakáva preto, že NBÚ ako gestor legislatívy na úseku ochrany utajovaných skutočností bude iniciovať jej spresnenie.

Hegerov dar zdravotníctvu: Za stovky miliónov z EÚ zanechal DIERU V ZEMI!
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) žiada mimoriadne rokovanie Výboru Národnej rady (NR) SR pre zdravotníctvo. Témou má byť rozdelenie finančných prostriedkov z Plánu obnovy a odolnosti pre nemocnice i stav napĺňania hlavných míľnikov projektu... Čítať ďalej
11 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik