Artur Bekmatov: Prepustenie kvôli pesničke Mira Jaroša? Na Slovensku je možné aj to
11 | 04 | 2023 I Tibor Malý

Už som si celkom zvykol na rôzne veci a vravím si, že ma už v dnešnom svete nevie nič prekvapiť, ale ako to už býva, opak sa stal pravdou. Správanie vedenia Booster Precision Components v Beluši sa nedá nazvať nijak inak ako aroganciou a pohŕdaním ľuďmi. Takto by som zhrnul protest, ktorého som sa zúčastnil spolu s kolegami z hnutia Socialisti.sk a Frontu ľavicovej mládeže, píše Artur Bekmatov.

Dňa 30. marca 2023 sa konalo verejné zhromaždenie pred podnikom Booster Precision Components v Beluši, kde sa zúčastnilo množstvo odborových organizácii, ktoré vyjadrili podporu svojmu kolegovi. Protest bol organizovaný na podporu zamestnanca a odborového predáka v danom podniku, Miloša Kapuša, ktorého vedenie firmy šikanuje, očierňuje a snaží sa ho prepustiť. 

Zátarasmi, sbskou a hudbou proti solidarite pracujúcich

Dôvody, za ktoré dostal upozornenia na porušovanie pracovnej disciplíny, ako klásť otázky počas stretnutia BOZP alebo zverejnenie pesničky na jeho súkromnom profile na sociálnych sieťach sú úsmevné… alebo do plaču, vyberte si. Pán Kapuš im leží v žalúdku, lebo si ako odborár robí svoju prácu, poctivo bojuje za vyššie platy a lepšie pracovné podmienky pre kolegov, a to je v ostrom kontraste so zámerom vedenia firmy zvyšovať zisk za každú cenu.

Artur Bekmatov: Strach a obavy v Beluši! Napätie rastie! Vedenie poľuje na predsedu odborov
Miestni zamestnanci v Booster Precision Components s.r.o v Beluši žijú v strachu a obavách. Ide o pracovisko, na ktorom sa v júni 2021 uskutočnil ostrý okupačný štrajk. Ku dnešnému dňu je takmer 10% z celkového počtu výrobných „kmeňových“... Čítať ďalej
05 | 02 | 2023 | Gabriela Fedičová

Viac ako úbohá bola reakcia vedenia firmy na protest. Okrem zatarasenia príjazdových ciest do areálu kovovým plotom, ktoré strážila špeciálne najatá súkromná bezpečnostná služba, si vedenie v areáli podniku zorganizovalo vonkajšie občerstvenie s veľmi hlasnou hudbou, ktorou sa snažili prehlušiť rečníkov protestu. Bol to trápny pokus, ktorý nič nedosiahol, iba ak ukázal mentálnu úroveň človeka, ktorý to vymyslel. Zaujímavé bolo aj to, kto sa ho zúčastnil. Všetko ľudia v ,,civilnom” oblečení, dá sa teda predpokladať, že vedenie, manažment a administratívny pracovníci. Naopak, pracovníci v montérkach v rámci svojej prestávky, stáli za plotom kúsok od protestujúcich a podporovali nás.

Odbory sú také, aké si ich vytvoríme

Pán Kapuš vo svojom príhovore dobre povedal, že toto nie je o ňom. Mierne si upravím Dostojevského z diela Zločin a trest, keď poviem že tu nejde o človeka, ale o princíp. Takéto veci sa dejú lebo zamestnávateľ vie, že si to môže dovoliť. Vie, že ľudia na Slovensku nie sú dostatočne organizovaní a že v mnohých podnikoch môžu zaobchádzať so zamestnancami ako s handrou. A my im to, žiaľ, dovoľujeme.

Podiel zamestnancov v odboroch je veľmi nízky, mnoho zamestnancov drží hubu a krok a nesnaží sa angažovať na svojom pracovisku. Často čítam sťažnosti na odbory, že nič nevedia vyjednať, že sú skorumpované a nepomáhajú.

Lenže si musíte uvedomiť, že odbory nie sú nejaká mýtická organizácia, ktorá príde ako blesk z čistého neba a vyhrá váš boj za vás, bez toho, aby ste pohli prstom. Odbory sú tvorené vami – zamestnancami. Ak sa nebudete angažovať vy, tak kto? Tí skorumpovaní odborári, na ktorých sa sťažujete? Odbory budú také, aké si ich urobíte vašou činnosťou.

A toto je ten princíp, prečo sa chcú zbaviť Miloša Kapuša. Lebo on toto chápe. Spoločne sme silnejší a ako môžeme vidieť na tomto príklade, oni urobia všetko preto, aby sa nás snažili udržať rozdelených. Nedajme sa a bojujme za svoje záujmy.

Pozn. redakcie HD: Tento článok  je výlučne názorom jeho autora. Obsah sa nemusí zhodovať s názormi redakcie.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Artur Bekmatov: STRACH A OBAVY v Beluši! Hlavný denník chce upozorniť! Mainstream mlčí!
Miestni zamestnanci v Booster Precision Components s.r.o v Beluši žijú v strachu a obavách. Ide o pracovisko, na ktorom sa v júni 2021 uskutočnil ostrý okupačný štrajk. Ku dnešnému dňu je takmer 10% z celkového počtu výrobných „kmeňových“... Čítať ďalej
25 | 01 | 2023 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik