TU JE PODSTATA UNIKNUTÝCH TAJNÝCH DOKUMENTOV USA! Čo môžeme teraz očakávať na Ukrajine?
10 | 04 | 2023 I Gabriela Fedičová

Okrem opisu vojenskej situácie sú v nedávno uniknutých tajných dokumentoch USA v súčasnosti dve skutočne veľké "bomby".

Analýzu Attilu Demkóa prináša portál Mandiner.

Začalo to piatimi pokrčenými, narýchlo vyfotografovanými dokumentmi "Tajné" a "Prísne tajné".

V súčasnosti koluje viac ako sto materiálov: zdá sa, že väčšina z nich pochádza z veliteľstva J2 prieskumnej skupiny amerického generálneho štábu.

Reakcie USA naznačujú, že väčšina dokumentov je originálna – hoci jeden prípad bol určite sfalšovaný. Ako pracovnú hypotézu analyzujeme dokumenty tak, akoby drvivá väčšina z nich bola originálna.

Na prvý pohľad sa zdá, že škandál je pre Rusko dobrý...

Tento prípad znižuje dôveru v západný federálny systém.

Podľa kyjevského zdroja mohlo dôjsť k americkej operácii, aby sa Ukrajinci mali na čo odvolávať pri odkladaní protiofenzívy a ďalšie dokumenty, ktoré sú pre Ameriku veľmi nepríjemné, len potvrdzujú dôveryhodnosť. Podľa iného ukrajinského zdroja prebiehajú v trojuholníku Moskva-Peking-Washington rozhovory o pozadí a únik informácií je toho dôkazom. Podľa ruského zdroja je cieľom ukolísať Rusov do falošného pocitu bezpečia. Podľa proruského zdroja sa uvádza, že "Ukrajina bola vzatá na Titanic bez lístka" a teraz je vyhodená ako prvá.

Ak sa naozaj chcete ponoriť do teórií, mohla to byť Čína alebo Paríž.

Pretože teraz sa zdá, že iba Francúzi a Číňania nemajú v balíku nič nepríjemné.

Takže by to mohla byť štátna operácia alebo by to mohla byť súkromná akcia niekoho so širokým prístupom.

V reálnom svete je motiváciou často jednoduchý útok, pomsta, vykúpenie sveta a tí, čo to vyťahujú, nemusia nevyhnutne pracovať pre tajnú službu.

Často je najprozaickejšie vysvetlenie pravdivé, či už zmeškané povýšenie, vnímané alebo skutočné poníženie. Ak má niekto prístup a akceptuje šancu byť chytený, dokumenty tejto úrovne je možné vytiahnuť takmer odvšadiaľ. Samozrejme, je tiež možné, že dokumenty získali elektronicky, vytlačili ich a pokrčili, akoby boli na papierovej báze. Spôsob popravy/úniku informácií by v tomto prípade smeroval viac na Číňanov ako na Rusov.

Stručne povedané, každý háda, kto je zodpovedný. Úprimná odpoveď je: nevieme, ale ak niekto vytiahol dokumenty z tašky, zistí sa to rýchlo

Okrem opisu vojenskej situácie existujú v súčasnosti dve skutočne veľké "bomby".

Už v septembri boli informácie o "takmer vojne" – ale Briti boli veľmi zdržanliví po tom, čo sa britsko-ruský incident 20. októbra dostal na verejnosť. Hoci články boli publikované, medzinárodná hlavná tlač sa v skutočnosti neuchytila. Takéto sú "náhody".

To znamená, že: Londýn, Moskva a Washington tiež túto záležitosť skrývali.

Každý, kto si myslí, že západná časť "nekonečne nezávislého" globálneho mediálneho sveta nie je v určitých otázkach "prekrútená" alebo "prekrútená" (východná je jednoducho kontrolovaná), by sa mal nad touto záležitosťou dôkladne zamyslieť.

V skutočnosti je "takmer" zostrelenie britského prieskumného lietadla RC-135 "Rivet Joint", 29. septembra 2022 v tejto podobe šokujúcou správou, pretože až do incidentu Reaper bolo v podstate počuť z oficiálnych aj neformálnych zdrojov NATO, že Rusi sa snažia vyhnúť provokáciám proti spojeneckým lietadlám.

No, to jednoducho nie je pravda.

Ruská akcia mohla ľahko viesť k smrti 21. až 27. britského personálu.

Rusi sa nezastavili, pri inej príležitosti sa priblížili k RC-30 vzdialenému 135 metrov a zasahovali do francúzskeho letového priestoru.

Vysoko medializovaný incident prieskumného dronu MQ-9 prišiel až potom.

Rusi aj tak dosiahli svoj cieľ, západné lietadlá naďalej pozorujú z diaľky a so stíhacím sprievodom – čo znamená nižšiu efektivitu a vyššie náklady. Toľko k tomu, že ruská "neprofesionálna" agresivita neprinesie výsledky.

Áno, je to tak. Toto kolo vyhrali Rusi

Druhou "bombou" v dokumentoch je, že USA osobne sledujú Ukrajincov, Volodymyra Zelenského a samozrejme svojich vlastných spojencov, ako sú Izrael a Južná Kórea. Južná Kórea sa dostala do obzvlášť nepríjemnej situácie, pričom škandál už vypukol v Soule po tom, čo unikli podrobnosti o dodávkach kórejskej munície, ktoré vrhajú vládu do zlého svetla. Samozrejme, nie je nič prekvapujúce na tom, že Spojené štáty špehujú každú krajinu na svete.

Vieme to najneskôr od incidentu s Merkelovou – a Američanov za to nemožno odsúdiť. Každá normálna krajina by urobila to isté, keby mala túto schopnosť, s výnimkou niekoľkých európskych národov úplne posadnutých idealizmom. Je to šokujúca správa pre nich a, samozrejme, pre mnohých ľudí v Maďarsku, ktorí veria v rozprávky. Ale jedna vec je niečo vedieť, druhá čeliť tomu.

Je to veľmi škodlivé pre Washington a nepriamo aj pre Ukrajinu.

Samozrejme, to, čo je na priebehu vojny skutočne zaujímavé, nie je toto, ale analýza ruských a ukrajinských strát a schopností.

Napríklad tabuľka znázorňujúca rozvoj ukrajinských spôsobilostí obsahuje výrečné údaje z pohľadu ukrajinskej protiofenzívy.

Ak je to pravda, vybavenie a výcvik Ukrajincov budú úplne dokončené najskôr 30. apríla.

Tabuľka zobrazuje dvanásť brigádnyh síl, takmer 900 bojových a transportných vozidiel pechoty, 147 delostreleckých diel.

Dvanásť plne nabitých brigád je teoreticky obrovskou silou, dokonca aj vo vojne medzi Ukrajinou a Ruskom. Bude početnejšia čo do počtu a vybavenia ako pozemné sily celých maďarských obranných síl spolu so záložnými silami – keď dorazí všetka objednaná technika. Brigáda má 3 - 5000 až 3 660 mužov, čiže na papieri 36 - 60 tisíc mužov.

Ale papier toho zvládne veľa

V skutočnosti môže mať brigáda veľkosť veľkého práporu, ak nie sú žiadni muži, ktorí by ju doplnili. Z tabuľky je tiež zrejmé, že niektoré nástroje ešte v marci chýbali, takže ani tam nie je všetko v poriadku. Otázkou je, či prišli, pretože ak nie, dva alebo tri týždne sotva stačia na tréning. Vybavenie je logistickou nočnou morou a neexistuje spôsob, ako by tieto brigády mohli byť rovnako účinné ako tanky, samohybné a ťahané delostrelectvo a bojové vozidlá založené na jednom type. Čo je v ukrajinskej realite aj tak úplne reálne a nevyhnutné. Poznáme zloženie darov a od mnohých darcov sa neočakáva, že urobia niečo iné, hoci je prekvapujúce, že v zoskupení pripravenom na útok je toľko zastaraných zbraní.

Delostrelectvo sa ukázalo byť zďaleka najdôležitejším na Ukrajine

Kvalita je zmiešaná – a nedominujú práve moderné zariadenia.

Samohybná húfnica 2S1 Gvozdika je sovietskym vynálezom 70. rokov, ale osvedčila sa vo vojne.

Maďarské obranné sily sa "zbavili" takmer 150 jednotiek mimoriadne nezodpovedným spôsobom a za okolností, ktoré sú stále nejasné počas veľkého prepúšťania v rokoch 2002 až 2010.

Ukrajinské úderné sily budú mať desať Gvozdikov.

Toto v skutočnosti nie je dnešná doba.

Väčšia posádka, kratší dosah a veľkosť priestoru nie sú kompenzované žiadnymi modernými doplnkami.

Samohybná húfnica – dokonca aj Gvozdika – je jednoducho lepšia, lepšie sa pohybuje v teréne (menej uviazne v blate) a poskytuje väčšiu ochranu – a v neposlednom rade vyžaduje menej ľudí.

18 amerických samohybných húfnic M109 a 12 britských samohybných húfnic AS-90 možno na tomto veľtrhu povedať, že sú skutočne moderné, hoci pri M-109 nezáleží na tom, akú verziu dostanú Ukrajinci. 

Obraz je tiež zmiešaný, pokiaľ ide o tanky, od moderných Challenger a Leopard 2A6 až po slovinské T-55 modernizované Izraelčanmi. Tento slovinský T-55 je samozrejme lepší ako ruský T-55, ale aj tak je to fosília, ktorá nepatrí na front.

Existujú aj T-72, poľské PT-91 (modernizované T-72), T-64 – ale žiadny z desiatok moderných T-90 údajne ukoristených od Rusov nie je vidieť.

Kde sú – nemohla byť časť ukrajinskej koristi nasadená?

Medzi bojové vozidlá pechoty patria americké M2 Bradley a German Marder, ktoré sú dobré, ak nie veľmi moderné. Existuje veľa nedobrých BMP - pravdepodobne v niekoľkých verziách. A M113 je neuveriteľne zastaraný - nie pre prednú časť, ale že poskytuje iba väčšiu ochranu ako SUV alebo osobné auto.

Stručne povedané, na základe uniknutého vybavenia nejde o moderné útočné zoskupenie, ale keď je plne nabité, je veľké.

Existujú zrejme dve prioritné brigády, 33. brigáda a 82. brigáda - tieto dostali najlepšie západné tanky a pravdepodobne najviac bojovo zocelený personál.

Tam, kde budú, budú pravdepodobne ťažiskom útoku.

Skutočnou otázkou samozrejme vždy je, čo je na druhej strane.

Ak by sa demoralizovaní Rusi zmobilizovali v T-55 a BTR-80, za slabými obrannými líniami, bez dostatočnej munície, potom by bol tento zmiešaný strih dobrý, ale na ruskej strane sú typickým priemerom modernizované T-72, BMP 2.3 a BTR-82 a obranné línie sa budujú už mesiace.

Motivácia, výcvik, spravodajská podpora sú tiež veľkými faktormi a pravdepodobne je v tom ukrajinsko-západná výhoda.

Samozrejme, veľkou otázkou je, čo Ukrajinci doteraz použili na obranu Bachmutu.

82. bola takmer určite poslaná na front, ale možno aj časti iných brigád. Takže neexistuje žiadna záruka, že týchto 12 brigád bude rozmiestnených sústredeným spôsobom, či už na jednom mieste alebo v 2-3 smeroch, a či stále majú všetky prostriedky, ktoré mali v marci. Nehovoriac o tom, ako unavený bol vyškolený personál v prvej línii a koľko sa ich nevrátilo.

Ďalší zaujímavý materiál pojednáva o dostupných ruských a ukrajinských silách a stratách

Na tomto je spomínané – jasne – falšovanie ruských strát.

To, že "len" 17 tisíc  Rusov by bolo mŕtvych, je záhadou, aj keď Wagner a dve separatistické "sily" boli vyňaté z obrazu.

35 - 43 tisíc úmrtí v pôvodnom materiáli je už realistických – a menej ako čísla, ktoré kolujú v tlači.

Ukrajinských 16 - 17 tisíc mŕtvych sa tiež zdá byť málo. Tu bolo pravdepodobne pero amerického autora chytené veľmi prísne.

Zaujímavé je, že na rozdiel od Oryxu sa v americkom materiáli Rusom spomína iba 6 tisíc strát pozemných vozidiel. Ak odpočítame radary, drony, vrtuľníky, stíhačky a lode od 10 tisíc stratených aktív uvedených spoločnosťou Oryx, počet zariadení, ktoré možno klasifikovať ako pozemné vozidlá, je stále viac ako deväťtisíc. Mesiac a pol nevysvetľuje taký veľký rozdiel, takže buď americké spravodajské služby alebo Oryx sa niekde mýlia. Materiál nevykresľuje veľmi dobrý obraz o stave ukrajinských ani ruských síl.

Ale vážnejšie problémy z hľadiska pracovnej sily môžu spočívať na Rusoch

Ak je pravda, že 544% z 97 dostupných práporov je sústredených na Ukrajine a 90% z nich je na Ukrajine, potom to znamená, že Rusko nemá takmer žiadne rezervy vo vnútrozemí. Okrem toho je 364 síl na Ukrajine bojaschopných, ale 110 nie. Samozrejme, americká vojenská spravodajská služba nie je neomylná, vo vnútrozemí môžu byť skryté ruské rezervy a za frontami je známe, že existujú "hasičské" jednotky. Ale ak Ukrajinci uspejú na jar a miestne rezervy nestačia na zaplátanie dier, Rusi sa môžu len mobilizovať, sotva zo Sibíri alebo Kaliningradu. Mobilizácia znamená veľa času a veľké politické výdavky, ktoré Moskva zjavne nechce robiť.

Na základe hodnotenia USA môže mať Ukrajina stále šancu na významné, ale pravdepodobne nie vojnové víťazstvo. Ak jarno-letná ofenzíva nedosiahne významný prielom, potom môže byť Ukrajina nádejou len na novú, dlhú a (pri absencii európskych zbrojných rezerv) v podstate americkú výstavbu.

Otázkou samozrejme je, či bude mať Washington vôľu tak urobiť pred prezidentskými voľbami. Okrem toho je otázne, či bude. A ak v roku 2024 vyhrá republikánsky kandidát ako Ron DeSantis alebo Donald Trump, je veľmi pravdepodobné, že z dlhodobého hľadiska nebude.

Podľa dokumentov nemajú pravdu tí, ktorí tento rok očakávajú rozhodujúce víťazstvo Ukrajiny, ani tí, ktorí očakávajú víťazstvo Ruska.

Bez ďalšej mobilizácie státisícov ľudí a významných zásielok čínsko-severokórejskej munície a zbraní je nepravdepodobné, že by Moskva bola schopná pokračovať vo veľkej protiofenzíve aj po potenciálne úspešnom odrazení ukrajinskej ofenzívy. Na druhej strane, Ukrajina nebude schopná vytvoriť ďalšie veľké útočné zoskupenie bez oveľa väčšej podpory USA ako predtým.

Tento prípad začal piatimi pokrčenými, narýchlo fotografovanými dokumentmi klasifikovanými ako "tajné" a "prísne tajné".

Kto vie, čo bude ďalej? Jedna vec je istá, od 2022. februára 24 sme doposiaľ nezískali taký pohľad na realitu vojny zo strany Západu.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik