Situácia je vážna! USA chcú poslať Taiwanu vojenskú pomoc a uvažujú aj o zbraňových systémoch!
10 | 04 | 2023 I Gabriela Fedičová

Predseda osobitného výboru Snemovne repreznetantov Spojených štátov pre záležitosti Číny vyzval v nedeľu na vojenskú pomoc pre Taiwan. Republikánsky kongresman Mike Gallagher tým reagoval na vojenské cvičenia armády Čínskej ľudovej republiky priamo pri pobreží Taiwanu, ktoré považuje za súčasť Číny.

Čínske vojenské cvičenia sa začali po stredajšom stretnutí taiwanského prezidenta s predsedom dolnej komory amerického Kongresu v Spojených štátoch a to aj napriek dôrazným varovaniam čínskej vlády.

Mike Gallagher v rozhovoroch pre AP a Fox News povedal, že výbor sa zameriava na posilnenie obranných kapacít ostrovnej vlády a povzbudzuje Kongres, aby poslal Taiwanu vojenskú pomoc.

Uviedol tiež, že Spojené štáty by mali Taiwanu urýchlene dodať zbraňové systémy a posilniť ich schopnosť brániť sa.

V sobotu predseda výboru Snemovne reprezentantov pre zahraničné veci Michael McCaul povedal, že čínske reakcie a vojenské cvičenia neodradia Spojené štáty, ale naopak posilnia ich záväzok voči Taiwanu a upevnia ich odhodlanie proti Komunistickej strane Číny.

Predseda republikánskeho výboru sa v sobotu vrátil z Taiwanu na trojdňovú návštevu, aby viedol delegáciu Kongresu oboch politických strán, ktorá sa stretne so zákonodarcami a členmi kabinetu, ako aj na privítanie taiwanského prezidenta, ktorý sa vracia zo Spojených štátov.

Michael McCaul vo vyhlásení o Taiwane uviedol, že ak by Čína zaútočila na ostrov: "...je na stole poslať tam amerických vojakov".

Čínske cvičenia, ktoré sa začali tento týždeň, zahŕňali presné údery proti taiwanským cieľom, desiatkam bojových lietadiel a vojnových lodí, ktoré sa na cvičení zúčastnili.

Spojené štáty oficiálne neudržiavajú diplomatické vzťahy s Taiwanom ako súčasť svojej politiky "jednej Číny", ale podporujú jeho úsilie o sebaobranu proti Číne.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

jeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik