Pentagon kontroluje škody
11 | 04 | 2023 I Diana Zaťková

Zdá sa, že Pentagon je v režime úplnej kontroly škôd po objavení uniknutých spravodajských informácií, ktoré odhalili prísne strážené podrobnosti týkajúce sa vojny na Ukrajine, ako sú počty obetí a pripravenosť Ukrajiny na nadchádzajúcu jarnú ofenzívu. A aj potenciálne politicky trápne tvrdenia o špehovaní blízkych spojencoch, píše Breitbart.

Netušia, ako sa to stalo

„Ministerstvo obrany nepretržite pracuje na tom, aby sa pozrelo na rozsah úniku, vyhodnotený vplyv a naše opatrenia na zmiernenie. Stále vyšetrujeme, ako sa to stalo, ako aj rozsah problému,“ povedal Chris Meagher, asistent ministra obrany USA pre verejné záležitosti, počas pondelňajšieho tlačového brífingu.

Dodal: „Uskutočnili sa kroky, aby sme sa bližšie pozreli na to, ako sa tento typ informácií distribuuje a komu. Stále sa tiež snažíme posúdiť, čo by tam mohlo byť. Samozrejme, odsudzujeme akékoľvek neoprávnené zverejnenie utajovaných informácií a berieme to veľmi vážne."

Ministerstvo v nedeľu uviedlo, že predstavitelia Spojených štátov spolupracovali so spojencami a partnermi a informovali príslušné výbory Kongresu o úniku informácií.

„Ministerstvo a ďalší predstavitelia USA sa stretávajú so spojencami a partnermi na vysokej úrovni, aby ich ubezpečili o našom záväzku chrániť spravodajské informácie a vernosť našim bezpečnostným partnerstvám. Tieto rozhovory sa začali cez víkend a pokračujú,“ povedala Meagher.

Špehujú spojencov

Podľa Washington Post uniknutý dokument odvolávajúci sa na signálové spravodajstvo uviedol, že Národná bezpečnostná rada Južnej Kórey sa začiatkom marca „popasovala“ s požiadavkou Spojených štátov, aby krajina poskytla Ukrajine delostreleckú muníciu pre obavy, že by to vyprovokovalo Rusko, a že jej poradca národnej bezpečnosti navrhol možno predať zbrane do Poľska, aby ich dalo Ukrajine.

Ďalší uniknutý dokument, ktorý tiež cituje spravodajstvo, uviedol, že izraelská spravodajská služba Mossad podporuje protesty proti  plánom izraelského premiéra Benjamina Netanjahua na sprísnenie kontrol na Najvyššom súde, uviedla agentúra Reuters. Zverejnenia naznačujú, že Spojené štáty špehujú dvoch svojich najbližších spojencov v Ázii a Tichomorí a na Strednom východe.

Netanjahuova kancelária označila toto tvrdenie za „klamavé a bez akéhokoľvek základu“ a predstaviteľ juhokórejského prezidenta v nedeľu podľa agentúry Reuters uviedol, že krajina plánuje s Washingtonom prediskutovať „otázky, o ktorých sa hovorí“.

Ukrajina je tiež nespokojná s únikmi informácií, ktoré ukázali odhady počtu obetí na Ukrajine aj v Rusku. Jedna uniknutá snímka hovorí, že Rusko utrpelo v akcii 35 500 až 43 500 mŕtvych, pričom predstavitelia USA verejne naznačili, že toto číslo je oveľa vyššie. Tiež sa uvádza, že Ukrajina utrpela pri akcii 16 000 až 17 500 mŕtvych. Spojené štáty zvyčajne odmietli poskytnúť odhady ukrajinských obetí.

TU JE PODSTATA UNIKNUTÝCH TAJNÝCH DOKUMENTOV USA! Čo môžeme teraz očakávať na Ukrajine?
Okrem opisu vojenskej situácie sú v nedávno uniknutých tajných dokumentoch USA v súčasnosti dve skutočne veľké "bomby". Analýzu Attilu Demkóa prináša portál Mandiner. Začalo to piatimi pokrčenými, narýchlo vyfotografovanými dokumentmi "Tajné" a... Čítať ďalej
10 | 04 | 2023 | Gabriela Fedičová

Ukrajina opäť viní Rusko, dôkazy ukazujú na USA

Ukrajinský prezidentský poradca Mychajlo Podoljak obvinil z úniku informácií Rusko.

Pentagon odmietol diskutovať o podstate uniknutých spravodajských informácií – ktoré boli zverejnené na fórach sociálnych médií a aplikáciách Discord, 4chan, Telegram a Twitter vo forme diapozitívov –, ale únik charakterizoval ako „veľmi citlivý utajovaný materiál“ a vec postúpil ministerstvu spravodlivosti, ktoré začalo trestné vyšetrovanie.

Pentagon vyvinul medziagentúrne úsilie o posúdenie vplyvu, ktorý by únik mohol mať na národnú bezpečnosť Spojených štátov a na spojencov a partnerov. Medziagentúrny tím podľa Pentagonu zahŕňa Biely dom, Národnú bezpečnostnú radu, Ministerstvo zahraničných vecí, Úrad riaditeľa národnej spravodajskej služby a ďalšie spravodajské služby.

Meagher povedal, že minister obrany Lloyd Austin bol prvýkrát informovaný vo štvrtok 6. apríla ráno, počas dňa dostával aktuálne informácie a 7. apríla začal denne zvolávať vedúcich predstaviteľov, aby diskutovali o úniku informácií.

Meagher povedal, že existuje aj interný tím ministerstva obrany, ktorý sa zaoberá touto záležitosťou. Povedal, že tím sa bude zodpovedať priamo Austinovi. 

Svet si to všimol neskoro

Materiál bol prvýkrát zverejnený na internetových fórach už 28. februára, uvádza Post.

Zdá sa, že niektoré materiály pochádzajú z dennej správy riaditeľstva pre spravodajské služby zboru náčelníkov štábov pre predsedu zboru náčelníkov štábov, ktoré sú digitálne prístupné tisícom ľudí v rámci spravodajskej komunity. Denný prehľad nie je k dispozícii zahraničným partnerom, čo naznačuje, že ho zverejnil Američan. Zdá sa, že uniknutý materiál bol vytlačený, potom odfotografovaný a zverejnený online.

Meagher nepotvrdil, odkiaľ dokumenty pochádzajú, ale povedal: „Toto sú dokumenty, o ktorých viete, že ich používajú mnohí ľudia a oddelenia v rámci ministerstva obrany na informovanie o svojej práci a mimo ministerstva obrany, úprimne povedané, na informovanie a aktualizáciu spravodajských informácií, ktoré nám pomôžu vykonávať našu prácu. Takže bez toho, aby som to rozoberal, viete, akékoľvek ďalšie podrobnosti, asi takto by som to klasifikoval.“

ZISŤUJE SA ZDROJ ÚNIKU TAJNÝCH DOKUMENTOV U.S.A.
Utajované dokumenty, ktoré sa objavili online, s podrobnosťami od ukrajinskej protivzdušnej obrany až po izraelskú špionážnu agentúru Mossad, nútia amerických úradníkov identifikovať zdroj úniku, pričom niektorí experti tvrdia, že by to mohol byť... Čítať ďalej
10 | 04 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik