NSK chce uľahčiť väzňom zamestnať sa. Bude ich vzdelávať
10 | 04 | 2023 I Eka Balašková

V jesenných voľbách do VÚC sa vystriedalo vedenie Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) a s ním prichádzajú aj nebývalé zmeny.  Jednou z nich je vzdelávanie väzňov – v tamojšom Ústave na výkonu trestu odňatia slobody na Vašinovej ulici NSK zriadi pracovisko strednej odbornej školy potravinárskej (SOŠP).

O zriadenie elokovaného pracoviska požiadal NSK riaditeľ väznice s odôvodnením, že po absolvovaní školy budú mať väzni po návrate do bežného života väčšiu možnosť zamestnať sa. Po rokoch stagnácie tohto kraja sa nedávno udiala aj zmena na poste hlavného lekára a poslanci mienia zabojovať aj proti vyľudňovaniu obcí.

Na podnet riaditeľa

Krajskí poslanci schválili zriadenie pracoviska na jeseň na podnet riaditeľa väznice, Michala Sedliaka. Pracovisko do siete škôl v januári zaradilo aj ministerstvo školstva a prvých študentov privíta v septembri. Ráta sa s dvanástimi študentmi.

Ľahšia resocializácia

“Už počas výkonu trestu sa budú intenzívne pripravovať na život po prepustení na slobodu, čím sa lepšie uplatnia na trhu práce. Elokované pracovisko v priestoroch Ústavu na výkon trestu odňatia slobody na Vašinovej ulici bude slúžiť na výučbu učebného odboru cukrár, cukrárka. Ide trojročný učebný odbor, štúdium sa ukončuje výučným listom,”informoval riaditeľ Úradu NSK Peter Privalinec.

Becíkove zmeny na NSK: Kraj už má nového hlavného lekára
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) má nového hlavného lekára. Ľubomíra Ševčíka nahradí vo funkcii neurochirurg Bruno Rudinský. Zmenu na poste lekára NSK inicioval predseda kraja Branislav Becík. "Musím povedať, že som nebol veľmi spokojný s prácou... Čítať ďalej
24 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Nová metla dobre metie

"Musím povedať, že som nebol veľmi spokojný s prácou bývalého lekára. Dostali sme veľa podnetov aj od samospráv, ktoré sa sťažovali, že sa neriešia ich problémy a požiadavky obyvateľov. Pýtal som sa bývalého hlavného lekára, ako chce tieto problémy riešiť, no nedostal som žiadnu odpoveď," povedal ešte začiatkom roka nový predseda NSK Branislav Becík, ktorý bol iniciátorom zmeny

Zdroj: Facebook (Branislav Becík) | Branislav Becík

Podporia aj obce

NSK bude poskytovať podporu obciam v snahe zastaviť vyľudňovanie vidieckych oblastí.

"Je dôležité zabezpečiť stabilné vidiecke prostredie. V súčasnom období, keď obciam výrazne stúpajú náklady na energie, prioritou NSK je poskytnúť samosprávam finančnú podporu," konštatuje sa v dôvodovej správe dokumentu, ktorý schválilo marcové zasadnutie poslancov.

Nitra: NSK vytvoril dotačnú schému na pomoc obciam
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) poskytne finančnú pomoc obciam na svojom území. Zastupiteľstvo NSK už na svojom marcovom rokovaní schválilo všeobecne záväzné nariadenie (VZN), na základe ktorého budú financie vyplácané. Ako sa uvádza v... Čítať ďalej
27 | 03 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme