Mobilizačná panika na Ukrajine
11 | 04 | 2023 I Milan Laca

Médiá hlásili paniku medzi Ukrajincami kvôli mobilizácii.

V časti ukrajinskej spoločnosti vypukla panika v dôsledku zrýchlenej mobilizácie, informoval denník The Washington Post .

Odchytávajú ich

Rýchlosť a agresivita, s akou ukrajinskí predstavitelia naliehajú na civilistov, aby sa prihlásili na vojenských úradoch, alebo sa dobrovoľne prihlásili, zasieva paniku medzi tými, ktorí sa cítia nepripravení alebo neochotní slúžiť.

Do vojny nastupujú čarodejnice
Ukrajina nasadzuje proti Rusku novú zbraň - čarodejnice, kúzelníkov a zaklínačov. Ukrajinskí kúzelníci a čarodejnice si vypočuli výzvu poradcu vedúceho kancelárie prezidenta Oleksija Arestoviča a začali s množstvom rituálov, aby odstavili ruského... Čítať ďalej
10 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Niet vojakov
Podľa novín Kyjev potrebuje ďalších vojakov a úrady ich chcú získať čo najskôr. Hoci ukrajinská strana nezverejňuje ich straty, poľní velitelia ich označujú za ťažké, píše sa v článku.
Násilná mobilizácia
Prepady brancov 
Ukrajinské médiá opakovane informovali o prepadoch brancov, pričom poukázali na to, že armáda používa sanitky na prepravu brancov na zberné miesta a predvolania vydávajú verejné služby. Odovzdávanie dokladov na preplnených miestach si úrady vysvetľovali neochotou občanov komunikovať doma s pracovníkmi vojenskej evidencie. Miestne médiá  poznamenali, že Ukrajinci sa vyhýbajú oficiálnemu zamestnaniu, pretože sa obávajú, že dostanú predvolanie na pracovisku.
Obmedzenia
Na obdobie stanného práva je zakázané opustiť Ukrajinu mužom vo veku 18 až 60 rokov. Najvyššia rada predĺžila stanné právo a všeobecnú mobilizáciu do 18. mája. Vyhýbanie sa výkonu vojenskej služby počas tohto obdobia hrozí trestnou zodpovednosťou a až päťročným väzením.
 
Lukašenko žiada o ochranu
Minsk chce od Ruska dostať záruky ochrany, povedal Lukašenko. Alexander Lukašenko na stretnutí s ministrom Šojgu požiadal o poskytnutie záruk na ochranu Bieloruska pred vonkajšou agresiou. Chcú záruky Bieloruský prezident vyhlásil, že Minsk... Čítať ďalej
10 | 04 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme