HÁDKA V EÚ: Kameň úrazy sú dodávky munície na Ukrajinu! Ide o biznis!
10 | 04 | 2023 I Gabriela Fedičová

EÚ plánuje dodať Kyjevu milión nábojov za rok, ale plány na spoločné obstarávanie sa zastavili. Kto môže vyrábať a kto nie, kto dostane najtučnejšie zákazky? O tom je aktuálne hádka v EÚ.

Pred niekoľkými týždňami Európska únia rýchlo pripravila uznesenie o zhoršujúcom sa nedostatku munície na Ukrajine. Členské štáty sa rozhodli (Maďarsko zaplatiť svoj podiel, ale chce uplatniť svoje konštruktívne právo zdržať sa hlasovania) zvýšiť Európsky mierový nástroj, ktorý sa zmenil na vojnový fond o dve miliardy eur, financujúci dva rôzne, ale jednosmerné plány, pričom hlavným cieľom bolo poslať Kyjevu jeden milión munície v priebehu nasledujúcich 12 mesiacov.

Na horúčkovitý zhon bol dobrý dôvod. Ukrajinské zásoby zbraní sa zmenšujú a západné dodávky nie sú schopné doplniť delostrelecké granáty tak rýchlo, ako ich ukrajinská armáda vyčerpáva.

Najväčším problémom sú 155 mm granáty, ktoré sa ukázali ako najúčinnejšie v tom, čo je teraz jasne delostrelecká vojna. Výrobné kapacity sú však pomerne obmedzené a vznikol problém, ktorý výrazne znižuje potenciálny objem: výrobcovia zbraní by trvali na dlhodobých zmluvách kvôli obrovskému investičnému riziku, ktoré vlády v USA ani v Európskej únii nie sú ochotné podpísať.

Šéfa najväčšej nemeckej obrannej spoločnosti Rheinmetall to podráždilo. Podľa Armina Pappergera sa kapacita môže zvýšiť len vtedy, ak vlády siahnu oveľa hlbšie do vrecka a začnú objednávať muníciu na dlhé obdobie. "Bez zmluvy nič nevyrábam," povedal, a to je to, o čom sa v súčasnosti diskutuje v rámci EÚ.

Dajte zbraň, vezmite zbraň

Jedna miliarda eur z tohto Európskeho mierového nástroja je vyhradená pre krajiny, ktoré posielajú zbrane a muníciu na Ukrajinu z vojenskej technológie svojich vlastných ozbrojených síl. Táto suma slúži ako kompenzácia, aby pomáhajúce štáty mohli namiesto darovaných aktív objednať iný majetok. Zmätok v tejto oblasti už vypukol, keď vyšlo najavo, že estónske pero bolo prinajmenšom hrubé, keď boli návrhy zákonov predložené do Bruselu.

Vláda Kaje Kallas s nebývalou rýchlosťou odovzdá svoje staré zbrane zo sovietskej éry, ktoré boli zošrotované, potom vystaví faktúru, ktorej výška nemá žiadny vzťah k hodnote technológie poskytnutej ako pomoc, a takto získané peniaze vynaloží na modernú vojenskú technológiu.

Z dôvodu nedostatočnej regulácie nie je Kallasov trik nezákonný, ale skutočnosť, že doteraz inkasovali 134 miliónov EUR z peňazí európskych daňových poplatníkov na rozvoj vlastnej národnej armády, vyvoláva nielen vážne morálne problémy, ale odráža aj nedostatok ohľaduplnosti a chýbajúcu koncepciu túžby Bruselu konať a úmyselné alebo náhodné opomenutie medzier.

Povinné spoločné náklady

Ďalšia miliarda eur je oveľa zložitejšia ako predraženie železného šrotu, ktorý bol rozdaný.

V projekte spoločného obstarávania munície vyhráva krajina, ktorá dostane najtučnejšie objednávky.

Vzhľadom na nedostatok výrobných kapacít bolo najväčším problémom pri formulovaní tejto myšlienky, či by aj výrobcovia z nečlenských štátov EÚ mohli mať prístup k takému veľkému finančnému hrncu EÚ. Podľa priaznivcov áno, pretože cieľ teraz ospravedlňuje všetky prostriedky a najdôležitejšie je, aby Ukrajina dostala milión munície a zároveň spoločná Európska únia "zjednotená vo všetkom" sa mohla naplno ukázať.

Veľké chcenie skončilo stonaním

Niektoré členské štáty na čele s Francúzskom dôrazne odmietajú myšlienku zapojenia spoločností pôsobiacich v oblasti obrany mimo spoločného trhu.

Prezident Macron tvrdí, že vykrmovanie tretích krajín peniazmi európskych daňových poplatníkov prispeje nielen k rozvoju európskeho obranného priemyslu a mohlo by mať vážne ničivé dôsledky pre vnútorný trh EÚ. Hoci Francúzi neuvádzajú mená, je zrejmé, že myslia predovšetkým na USA, Kanadu a Turecko a mimochodom, snažia sa posunúť svoj vlastný obranný priemysel do popredia.

Známy "jednotný rozpor" preto už od samého začiatku zastavil realizáciu tohto veľkorysého plánu. Doteraz sa nedosiahol žiadny pokrok v kľúčovej otázke spoločného obstarávania munície, a to napriek skutočnosti, že zástupcovia členských štátov EÚ sa pred niekoľkými dňami opäť stretli, aby diskutovali o tejto otázke.

Osud 155 mm projektilov je neistý, všetci čakajú na dohodu v krajine legendárne pomalých reakcií. Dovtedy zúria výrobcovia, zúria Ukrajinci, zúri Brusel, zúria USA. Na východe zostáva situácia nezmenená.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

jeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik