Veľkonočná pápežova vigília
09 | 04 | 2023 I Ivan Brožík

Pápež na Veľkonočnú vigíliu: Zmŕtvychvstalý Pán nás pozýva oživiť svoju vieru a povstať k novému životu

Na vigíliovej omši počas Svätej noci Veľkej noci v Bazilike svätého Petra pápež František hovorí, že Kristovo zmŕtvychvstanie nás pozýva zažiť obrovské prekvapenie a radosť žien, ktoré boli svedkami prázdneho hrobu, a dodáva, že sme povolaní znovu zažiť milosť  s Pánom, aby sme rástli vo viere a nádeji.
 

Pápež František predsedal v sobotu večer tradičnej veľkonočnej vigílii počas svätej noci Veľkej noci v zaplnenej Bazilike svätého Petra. Oslava sa začala vo vnútri pri vchode do Baziliky sugestívnym obradom požehnania ohňa, po ktorom nasledoval sviečkový sprievod, pričom sa spievalo Lumen Christi a svetlá baziliky sa rozsvietili v celej svojej kráse. Súčasťou slávnosti bol krst a birmovanie ôsmich katechumenov z Albánska, Spojených štátov amerických, Nigérie, Talianska a Venezuely. 

Pápež František vo svojej homílii zdôraznil, ako ženy, ktoré sa vydali navštíviť Ježišov hrob a našli ho prázdny, prešli neuveriteľným zážitkom, ktorý znamenal prechod od nesmierneho smútku nad Ježišovou smrťou k zažitiu úplného úžasu nad Pánovým zmŕtvychvstaním. A táto cesta od smútku k neopísateľnej radosti je tá, ku ktorej sme všetci povolaní. 

Pán je vzkriesený

Pápež pri úvahách o čítaní evanjelia počas Veľkonočnej vigílie opísal, ako sa zmenil smútok žien, ktoré sa vydali navštíviť Ježišov hrob, na úžas a radosť po tom, čo boli svedkami prázdneho hrobu a Pána zmŕtvychvstalého, ktorý povoláva učeníkov v Galilei. Všimol si, ako znovuzrodenie učeníkov a vzkriesenie ich sŕdc si vyžiadajú, aby sa vrátili k svojmu pôvodu viery v Galilei.

Od smútku k radosti

Pápež poznamenal, že niekedy môžeme byť zaplavení smútkom, keď súčasnosť vidíme len v hroboch sklamania, horkosti alebo zdesenia a veríme, že sa nič nemôže zmeniť.

A svoje prvé stretnutie viery s Pánom si niekedy môžeme v mysli archivovať ako niečo, čo patrí minulosti a má menší význam v dnešnom ťažkom svete poznačenom temnotou, vojnou, ľahostajnosťou a neistou budúcnosťou. Pápež poznamenal, že táto dezilúzia môže viesť k tomu, že v nás vyschne prameň nádeje.

Pamäť, ktorá regeneruje nádej

Ženy na Veľkú noc sa okamžite premenili skúsenosťou s prázdnym hrobom a Pánovým zmŕtvychvstaním, vysvetlil pápež. Rýchlo utiekli, čiastočne vystrašené, ale premožené radosťou, aby povedali učeníkom túto správu, „ktorá navždy zmení život a históriu: Kristus vstal z mŕtvych!“

Rozprávajú im aj o Pánovom povolaní do Galiley, kde sa začali ich životy meniace skúsenosti s Pánom tam, kde prvýkrát povolal učeníkov. Pápež povedal, že to znamená návrat k „milosti začiatkov, aby sme znovu získali pamäť, ktorá regeneruje nádej, „pamäť budúcnosti“, ktorú nám daroval Vzkriesený.

Napredovať s nádejou

Pánovo vzkriesenie nás motivuje ísť vpred v nádeji a radosti, zdôraznil pápež, „odvaliť kameň hrobov, v ktorých často väzníme svoju nádej“ s plnou dôverou v budúcnosť, keďže Kristus vstal z mŕtvych a „zmenil smer históriu."

Návrat do Galiley nás vyzýva, aby sme sa vrátili k „milosti našej vlastnej minulosti“, navrhol pápež, aby sme oživili spomienku na našu skúsenosť s Pánovou láskou a na to, keď sme „obdržali žiarivo nový spôsob videnia seba samého, svet okolo nás a tajomstvo života samotného."

„To je to, čo sa od nás žiada: pamätať si a ísť vpred! Ak obnovíte svoju prvú lásku, úžas a radosť zo stretnutia s Bohom, budete stále napredovať. Takže pamätajte a pokračujte vpred."

Zdroj: vaticannews.va

Súhrn medzinárodného spravodajstva
Súhrn medzinárodného spravodajstva - 8. apríla - 14.30 PRAHA - Česká republika po prvý raz vo svojich strategických dokumentoch označí Rusko a Čínu za bezpečnostnú hrozbu. Doteraz sa v nich objavovali všeobecné formulácie ako "niektoré štáty".... Čítať ďalej
08 | 04 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik