NEUVERÍTE! Naď využíva posledné mesiace na poste ministra na TOTO
09 | 04 | 2023 I Diana Zaťková

Nepáči sa mu adresa ministerstva, ide meniť názov ulice! Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď rozhodol, že ministerstvo obrany a generálny štáb nechce sídliť na ulici pomenovanej po ruskom maršálovi Kutuzovovi. Podľa povaleného šéfa rezortu je totiž neprijateľné, aby sídlili „na ulici pomenovanej po osobnosti vojenských dejín krajiny, ktorá dnes pre hodnoty slobody a suverenity predstavuje jedno z najväčších ohrození“. Navrhuje vznik Námestia generála Viesta, informuje Denník N.

Naďovi prekáža pôvod maršala, ktorý porazil Napoleona

Na žiadosť dočasne povereného ministra obrany Jaroslava Naďa (Demokrati) podporili novomestskí poslanci zmenu názvu časti Kutuzovovej ulice. Schváliť to musia ešte bratislavskí poslanci.

Objekty ministerstva obrany majú po novom sídliť na Námestí generála Viesta, ktoré bude pomenované na počesť veliteľa povstaleckej armády zo Slovenského národného povstania (1944).

„Šesť rokov zo svojej aktívnej vojenskej služby v období prvej republiky pôsobil Viest práve v Bratislave, kde zastával vysoké veliteľské a štábne funkcie,“ vysvetľuje ministerstvo obrany.

„Nič proti Michailovi Kutuzovovi, je to človek, ktorý viedol cárske ruské vojská v 18. – 19. storočí, bojoval s armádou Napoleona Bonaparteho, akurát sme nezistili žiadny súvis so Slovenskom, ani s Bratislavou, ani s našimi ozbrojenými silami na rozdiel od generála Viesta – hrdinu, ktorých dnes Slovensko potrebuje,“ dodáva Naď.

Michail Illarionovič Kutuzov, foto: FB/History Lab

Naď by to mal stihnúť do volieb

„Aj v období ruskej agresie na Ukrajine by sme mali myslieť na to, kto sú reálni hrdinovia a kto sú osobnosti, ktoré boli v minulosti nejakým spôsobom predurčené na to, aby mali svoje ulice v hlavnom meste na Slovensku, notabene na mieste, kde sídli vedenie armády a ministerstvo obrany,“ vysvetľuje dočasne poverený minister obrany.

Považuje za neprijateľné, že ministerstvo obrany sídli na ulici pomenovanej po osobnosti vojenských dejín krajiny, „ktorá dnes pre hodnoty slobody a suverenity predstavuje jedno z najväčších ohrození“.

Návrh na zmenu názvu časti ulice prišiel minister obrany tento týždeň osobne vysvetliť miestnym poslancom novomestského zastupiteľstva. „Generál Rudolf Viest je jedna z najvýznamnejších osobností slovenskej histórie, nielen tej vojenskej,“ vysvetľoval s tým, že po hrdinovi SNP nie je v Bratislave dodnes pomenovaná žiadna ulica či námestie.

Divízny generál Rudolf Viest, armádny generál in memoriam. Zdroj - VHÚ

Obyvateľov sa to nedotkne

Na znak solidarity s Ukrajinou zmenila vlani mestská časť Staré Mesto časť Godrovej ulice, na ktorej sídli ruská ambasáda, na Ulicu Borisa Nemcova – ruského opozičného politika zavraždeného v roku 2015 neďaleko Kremľa. Zmena názvu sa nedotkla celej ulice, aby si jej obyvatelia nemuseli meniť adresu a doklady, vysvetľuje denník.

Podobne by to malo byť v prípade Kutuzovovej ulice, ktorá spája Kukučínovu ulicu s Vajnorskou, jednou z tepien hlavného mesta. 

Novomestskí poslanci podporili návrh na vznik Námestia generála Viesta jednohlasne. Starosta mestskej časti Matúš Čupka (Team Bratislava) teraz návrh predloží mestskému zastupiteľstvu, kde sa dá vzhľadom na zloženie očakávať, že ho poslanci podporia. Zo 43 poslancov a poslankýň kandidovalo 29 s podporou trojkoalície Progresívneho Slovenska, SaS a Teamu Bratislava.

Zmena názvu sa dotkne len ministerstva obrany, nie okolitých bytových domov. Obyvatelia ulice si tak nebudú musieť meniť adresu trvalého pobytu a občianske preukazy. 

Harabin: Lipšic obžalobou Kaliňáka TROMFOL aj komunistu Urválka! CELOSVETOVÝ UNIKÁT (VIDEO)
Bývalý minister spravodlivosti SR Štefan Harabin reaguje na rozhodnutie sudcu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), ktorý v pondelok odmietol obžalobu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) na exministra vnútra SR Roberta Kaliňáka a... Čítať ďalej
08 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Poľný maršál Naď sa snaží zrušiť jedného z najvýznamnejších vojvodcov európskej histórie Kutuzova

Presne toto si myslí o počíňaní Naďa exminister školstva Juraj Draxler. "Náš "poľný maršál" navrhuje premenovanie Kutuzovovej ulice, kde sídli ministerstvo obrany."

Podľa Draxlera nie je ťažké dovtípiť sa, prečo:

1. Kutuzov mal kľúčovú úlohu v bojoch Ruska s Osmanskou ríšou. Za jeho éry impérium dokončilo projekt "Novorusko" získaním Krymu a dnešnej Odesy. Táto historická pripomienka, kto vlastne tvoril hranice toho, čo je dnes Ukrajina, zo zjavných dôvodov prekáža nielen haličským nacionalistom.

2. Kutuzov bol, na rozdiel od nášho "poľného maršála" reálny vojak, stratég a taktik, rešpektovaný svojimi jednotkami a oceňovaný protivníkmi.

3. Bol to zároveň človek pevných zásad. Kariéru si nezabezpečil tým, že sa líškal mocným (napríklad cár Alexander ho nemal rád), ale reálnymi výsledkami.

Počas tureckých vojen takmer zahynul, keď pri útoku viedol svoje jednotky v prvej línii a hlavou mu preletela guľka. Ale zotavil sa. Svoju kariéru zavŕšil porážkou Napoleona, keď ten vtrhol do Ruska. Zjavne to nie je postava vyhovujúca kaviarni a kariéristom, usúdil Draxler na sociálnej sieti.

"Samozrejme, to, že Naď navrhuje vytvoriť ulicu generála Viesta by bolo za iných okolností veľmi vítané. SNP si v dnešnej dobe pripomíname veľmi málo. Ale sám Naď pre toto pripomínanie neurobil tiež nič. Až doteraz, keď potrebuje výhovorku, prečo vytlačiť ruské meno z kolektívnej pamäti. Ale obávam sa, že Kutuzov bude v tej pamäti dávno po tom, ako zmizme nákupca zbraní Naď," uzavrel exminister.

Káčerovo kázanie našincom z Dolomitov
Kázeň je vyslovenie myšlienok s prevažne náboženským obsahom s cieľom "na dobro obrátiť" jej poslucháča. Ak je iba formálna, ide o moralizovanie, ak sa o ňu pokúša človek zla, zväčša je iba ponižovaním a nepriamym či bez okolkov priamym urážaním.... Čítať ďalej
08 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik