Remišovej rezort proti seniorom! TOTO už MIRRI prehnalo!
10 | 04 | 2023 I Eka Balašková

Kam sa človek obráti, počuje, ako si treba chrániť osobné údaje. Zvlášť seniori sú odvšadiaľ poučovaní, aby nezverili svoje rodné číslo a podobne, hocikomu. O to viac zarazí, že to spravíMinisterstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

Seniori sú pre ich zraniteľnosť v zručnostiach s informačnými technológiami zákonom charakterizovaní, ako chránené osoby a aj na páchateľov, ktorí proti nim spáchajú nejaký skutok, sa prihliada prísnejšie. Kým polícia a pošta preto pred časom rozbehli program prevencie práve pre túto skupinu ľudí, MIRRI do Centrálneho registra zmlúv poslala aj také, kde nie sú povinne chránené údaje zmazané. Zmluvy, ktoré tam MIRRI posiela, sa týkajú školení seniorov a následného darovania tabletov pre túto skupinu ľudí. Toto nie je prvý problém, ktorý sa na tomto ministerstve vyskytol, Martin Dorčák (Hlas-SD) kritizuje Remišovú aj za projekt Digitálny žiak, či ďalšie prešľapy.

Chránené osoby

Na seniorov ako na chránené osoby hľadí zákon preto, lebo práve oni sa relatívne často stávajú obeťami rôznych podvodov. Vo svete moderných technológií sú menej zdatní a sú dôverčivejší. Ak niekto v súvislosti s nimi poruší zákon, vzťahujú sa na neho prísnejšie tresty a sankcie.

Dôveruj, ale preveruj

Polícia v spolupráci so Slovenskou poštou pre seniorov pripravila preventívny program, v rámci ktorého policajti v doprovode poštárov navštevujú ľudí z cieľovej skupiny, aby im vysvetlili, že musia byť voči podvodníkom obozretní, zvlášť pri žiadostiach o hotovosť.

Zdroj: reprofoto FB | Poštári spoločne s policajtmi informujú seniorov, aby nenaleteli podvodníkom zvlášť na vidieku

Projekt o digitálnej bezpečnosti

MIRRI SR, ktoré vedie Veronika Remišová pred časom do Centrálneho registra zmlúv zaslalo dokumenty, na ktoré by sa mohli pozrieť kompetentné údaje. Nájdete v nich totiž doslova všetko:  nie len meno a priezvisko, ale aj adresu trvalého bydliska, mailovú adresu, dátum narodenia a mobilné telefónne číslo. Tieto údaje sú súčasťou zmlúv k projektu, v ktorom si mali seniori vylepšiť digitálne zručnosti a bezpečnosť v online priestore.

Tablety pre dôchodcov

Projekt ráta aj s odovzdaním tabletov pre dôchodcov, ktorí prejdú zaškolením a MIRRI s nimi podpíše darovaciu zmluvu, ktorá je zverejnená v centrálnom registri. Zatiaľ ich je tam niekoľko desiatok a väčšina z nich má podľa zákona vymazané osobné údaje. Niektoré by však mohli zaujímať Úrad na ochranu osobných údajov – meno, adresa, či dátum narodenia sú chránené zákonom.

„Podľa príslušnej právnej normy sú osobnými údajmi informácie týkajúce sa identifikovanej fyzickej osoby alebo identifikovateľnej fyzickej osoby, ktorú možno identifikovať priamo alebo nepriamo, najmä na základe všeobecne použiteľného identifikátora, iného identifikátora, ako je napríklad meno, priezvisko, identifikačné číslo, lokalizačné údaje alebo online identifikátor, alebo na základe jednej alebo viacerých charakteristík, znakov, ktoré tvoria jej fyzickú, fyziologickú, genetickú, psychickú, mentálnu, ekonomickú, kultúrnu alebo sociálnu identitu,“vymenovala Ivana Draškovič, hovorkyňa úradu.

Draškovič tiež tvrdí, že úrad môže uložiť pokutu do výšky 20 miliónov eur, čo závisí od povahy a závažnosti porušenia, či kategórie osobných údajov, ktorých sa porušenie týka.

V. Remišová chce nakúpiť a rozdať tablety pre seniorov
Slovensko chce z plánu obnovy minúť niekoľko desiatok miliónov eur na zlepšenie digitálnej gramotnosti seniorov. Na tento účel im kúpi a rozdá tablety. To však nie je cieľom projektu, tablet už má byť akousi odmenou za to, že títo seniori absolvujú... Čítať ďalej
10 | 01 | 2022 | Ivan Mihale

Projekt z plánu obnovy

"Prvoradé sú bezplatné certifikované IT školenia pre seniorov, aby lepšie porozumeli online svetu, jeho výhodám aj nástrahám," vysvetlila Remišová v januári pred rokom  s tým, že tieto školenia budú môcť vykonávať napríklad učitelia informatiky v školách.

Tablety budú potom pre seniorov už len akousi odmenou za absolvovanie týchto školení. Zariadenia budú podľa jej slov špeciálne upravené na potreby seniorov. Budú tam mať napríklad užitočné aplikácie.

Facebook Martin Dorčák

Digitálny žiak

Martin Dorčák nedávno upozornil, že projekt Digitálny žiak je v podstate dobre „prikrytý“ pokus o úhradu dlhu strany Za ľudí, ktorej je Remišová predsedníčkou.

„Spokojná bude pani Remišová, že sa zbaví dlhu, spokojní budú jej veritelia, ktorí na tom kráľovsky zarobia a spokojné budú aj deti, že majú nové notebooky,“ upozornil Martin Dorčák. Okrem toho, že sa Remišová revanšuje veriteľom jej strany, Dorčák vysvetlil, že projekt nemyslí napríklad na deti, ktoré by najviac potrebovali túto pomoc. Nemajú totiž doma pripojenie na internet, ale rodičia majú ledva na prežitie, nie ešte na programy.

Videoprestrelka medzi Hlasom a Remišovou pokračuje
Na Veroniku Remišovú (Za ľudí) a na Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR, ktoré riadi, sa v poslednom týždni zo strany Richarda Rašiho a Martina Dorčáka (obaja Hlas SD) zniesla vlna kritiky. Tŕňom v oku boli... Čítať ďalej
11 | 03 | 2023 | Eka Balaskova

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik