Poliaci na rozdiel od nás vedia konať rýchlo
10 | 04 | 2023 I Ivan Brožík

Poľsko okamžite pozastavuje dovoz ukrajinského obilia. Tento krok, dohodnutý spoločne s Ukrajinou, nasleduje po vlnách sociálnych nepokojov a rezignácii poľského ministra poľnohospodárstva. Súvisí s ochranou domácich producentov.

Po začatí vojny bola Ukrajina nútená presmerovať približne polovicu svojho exportu z zablokovaných čiernomorských prístavov do Poľska. Najnovšie opatrenie prichádza po stretnutí nového poľského ministra poľnohospodárstva Roberta Telusa, ktorý sa ujal úradu vo štvrtok, s jeho ukrajinským kolegom Mykolom Solskyim na hraničnom priechode medzi oboma krajinami.

Ide o ochranu Poliakov

"Ukrajinská strana navrhla prísne obmedziť, a nateraz dokonca úplne zastaviť dovoz obilia do Poľska," povedal Telus na spoločnej tlačovej konferencii po stretnutí. Dodal, že obmedzenia sa nevzťahujú na tranzit obilia určeného pre iné krajiny.

Po ruskej invázii bola Ukrajina nútená presmerovať približne polovicu svojho vývozu zo zablokovaných čiernomorských prístavov do Poľska, Maďarska, Rumunska a ďalších pohraničných krajín. Tento krok, ktorý uľahčila Európska komisia a krajiny EÚ, mal priniesť Ukrajine, jednému z najväčších svetových poľnohospodárskych výrobcov, ekonomické záchranné lano a zabezpečiť, aby sa jej vývoz dostal na svetové trhy. Lenže - začal ekonomicky ruinovať pestovateľov obilia v Európe.

Otrávené ukrajinské obilie dorazilo do Maďarska
Niekoľko prípadov kontaminácie toxínmi a GMO bolo zistených po testovaní obilia prichádzajúceho do Maďarska z Ukrajiny. Odborníci na bezpečnosť potravinového reťazca obmedzili obeh viac ako 29-tim tonám kukurice a nariadili jej zničenie, uviedlo v... Čítať ďalej
05 | 04 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik