Európa musí byť podľa Macrona viac "Európska" a menej "Americká"
10 | 04 | 2023 I Ivan Brožík

Európa musí odolávať tlaku spoza oceánu, aby sa stala „nasledovateľmi Ameriky“, hovorí Emanuel Macron. „Veľké riziko“, ktorému Európa čelí, je „zachytené krízami, ktoré nie sú naše,“ povedal francúzsky prezident v rozhovore pre web politico.eu.

"Európa musí znížiť svoju závislosť od Spojených štátov a vyhnúť sa zatiahnutiu do konfrontácie medzi Čínou a USA kvôli Taiwanu", povedal francúzsky prezident Emmanuel Macron v rozhovore vo svojom lietadle, ktoré sa vracalo z trojdennej štátnej návštevy Číny.

Macron zdôraznil svoju teóriu „strategickej autonómie“ Európy, pravdepodobne vedenej Francúzskom, aby sa stala „treťou superveľmocou“.

Neangažujme sa v mimoeurópskych krízach

Francúzsky prezident povedal, že „veľkým rizikom“, ktorému Európa čelí, je, že sa „zachytí v krízach, ktoré nie sú naše, čo jej bráni vybudovať si strategickú autonómiu“.

Čína súhlasí

Si Ťin-pching a Čínska komunistická strana s nadšením podporili Macronovu koncepciu strategickej autonómie a čínski predstavitelia sa na ňu neustále odvolávajú pri svojich rokovaniach s európskymi krajinami. Lídri strany a teoretici v Pekingu sú presvedčení, že Západ je v úpadku a Čína je na vzostupe a že oslabenie transatlantických vzťahov pomôže urýchliť tento trend.

„Paradoxom by bolo, ak by sme si mysleli, že sme stúpencami len Ameriky,“ povedal Macron v rozhovore. „Otázka, ktorú musia Európania zodpovedať... je v našom záujme urýchliť riešenie krízy na Taiwane? Nie. Najhoršie by bolo myslieť si, že my Európania sa musíme stať vazalmi tejto témy a osvojovať si americkú agendu a vnímať prehnané čínske reakcie,“ povedal prezident Francúzska.

Na Kryme začal fúkať "Krymský vietor"
Krymský vietor - tak ukrajinské médiá nazvali víkendový raketový útok na Ruskom obsadený polostrov Krym. Nie je jasné, či ide o názov samostatnej ofenzívnej vojenskej operácie, alebo o ojedinelú útočnú iniciatívu. O udalostiach informuje web... Čítať ďalej
09 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik