Čína ukázala Leyenovej, kde je jej miesto
09 | 04 | 2023 I Ivan Brožík

Macrona čakala prehliadka, Leyenovú miesto v kúte. Návšteva Číny sa pre hlavu Francúzska Emmanuela Macrona a šéfku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovou nemohla odohrať odlišnejšie. Zatiaľ čo Macronovi sa v Pekingu dostalo honosného prijatia, von der Leyenová zostala dosť výrazne bokom. Informuje web agentúry ČTK novinky.cz.

„Príbeh dvoch návštev,“ popísal priebeh čínskej cesty európskych predstaviteľov web Politico, na ktorý sa nami citovaný web odvoláva.. Zatiaľ čo Macrona hneď po stredajšom prílete pozdravil na červenom koberci minister zahraničia Čchin Kang a čakala naň vojenská prehliadka a delové salvy na námestí Nebeského pokoja, von der Leyenovú pri východe pre bežných cestujúcich uvítal čínsky minister ekológie.

Iba na pôde EÚ

Vo štvrtok večer, keď bol Macron hosťom na štátnej recepcii, hovorila von der Leyenová na striedmej tlačovej konferencii v sídle delegácie EÚ v Pekingu. Nebola pozvaná ani na piatkovú neformálnu večeru medzi Macronom a hlavou Číny Si Ťin-pchingom v Kantone.

Dôvod je jasný. Zatiaľ čo Macron usiluje o prehĺbenie vzťahov s Pekingom a výsledkom jeho cesty je podpis viac ako dvadsiatich obchodných kontraktov vrátane dohody o zdvojnásobení produkčnej kapacity výrobcu lietadiel Airbus v ázijskej krajine, von der Leyenová chce znížiť „nezdravú závislosť na Číne“. Vysvetľuje web novinky.cz.

V Nemecku TO VRIE! Mier, kúrenie a chlieb namiesto zbraní, vojny a smrti!
Tisíce ľudí vyšli v sobotu do ulíc viacerých nemeckých miest a žiadali v rámci tradičného veľkonočného pochodu nemeckého mierového hnutia rokovania zamerané na ukončenie vojny na Ukrajine. Tisíce ľudí v uliciach žiadali mier na Ukrajine Podľa... Čítať ďalej
08 | 04 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik