Súhrn medzinárodného spravodajstva
08 | 04 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 8. apríla - 14.30

PRAHA - Česká republika po prvý raz vo svojich strategických dokumentoch označí Rusko a Čínu za bezpečnostnú hrozbu. Doteraz sa v nich objavovali všeobecné formulácie ako "niektoré štáty". Serveru iROZHLAS.cz to povedal vrchný riaditeľ sekcie obrannej politiky a stratégie českého ministerstva obrany Ján Jireš.

KYJEV - Dovedna 31 detí sa vrátilo na Ukrajinu po tom, čo ich ilegálne previezli do Ruska. Uviedla to humanitárna organizácia Save Ukraine so sídlom v Kyjeve. "Deti unesené Rusmi z Chersonskej a Charkovskej oblasti konečne prekročili hranice so svojimi rodinami a teraz sú v bezpečí," uviedol na sociálnej sieti Mykola Kuleba, zakladateľ Save Ukraine.

BERLÍN - Nemecko od soboty po približne troch rokoch úplne ruší povinné nosenie rúšok zavedené počas pandémie koronavírusu. Nebudú sa už vyžadovať ani v zdravotníckych zariadeniach či domovoch opatrovateľských služieb.

BRUSEL - Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v sobotu odsúdil útoky v Izraeli, ako aj raketovú paľbu z územia Libanonu a vyzval všetky zúčastnené strany na zdržanlivosť. Najnovšie útoky sa odohrali v čase zvýšeného napätia po izraelských úderoch na palestínskych militantov v pásme Gazy a Libanone.

Čas na rozuzlenie UKRAJINSKÉHO UZLA
Po niekoľkých dôležitých rokovaniach s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyen sa čínsky prezident Si Ťin-pching 7. apríla neformálne stretol s Macronom. Pred ukončením návštevy sa... Čítať ďalej
08 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

NAÍ DILLÍ - Námestníčka ukrajinského ministra zahraničných vecí Emine Džaparovová v nedeľu navštívi Indiu a počas štvordennej návštevy sa bude snažiť zabezpečiť humanitárnu pomoc a vybavenie na opravu energetickej infraštruktúry poškodenej počas ruskej invázie.

DUBAJ — Námorníctvo Spojených štátov presunulo na Blízky východ ponorku schopnú niesť rakety Tomahawk. V sobotu to oznámil hovorca 5. flotily so sídlom v Bahrajne v Perzskom zálive. Bližšie komentovať misiu ponorky odmietol. Americké námornictvo o rozmiestňovaní svojich ponoriek informuje len výnimočne.

TEHERÁN - Iránske úrady inštalujú na verejné miesta kamery, aby dokázali identifikovať a následne potrestať nezahalené ženy, oznámila v sobotu iránska polícia. Keď úrady identifikujú pomocou kamier nezahalenú ženu, pošlú jej "ako dôsledok varovnú správu", uvádza polícia vo vyhlásení, ktoré zverejnil iránsky súdny portál Mizan a iné štátne médiá.

WASHINGTON - Americké ministerstvo spravodlivosti začalo vyšetrovanie úniku tajných dokumentov, ktoré boli v posledných týždňoch zverejnené na sociálnych sieťach. Dokumenty zverejnené na sociálnych sieťach popisujú podrobnosti o plánovanej podpore Spojených štátov a Severoatlantickej aliancie pre jarnú ukrajinskú protiofenzívu. Mohli však byť pozmenené v rámci dezinformačnej kampane.

USA už svoju aktívnu účasť vo vojne NEZAPRÚ!
Na internete sa šíria ďalšie tajné plány USA pre Ukrajinu, Pentagon únik vyšetruje, informuje CNN. Utajené dokumenty na verejnosti Na sociálnych sieťach sa podľa denníka The New York Times (NYT) objavili ďalšie utajované americké materiály... Čítať ďalej
08 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

TCHAJ-PEJ - Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen v sobotu povedala, že Taiwan čelí pretrvávajúcemu autoritárskemu expanzionizmu Pekingu. Kontinentálna komunistická Čína krátko predtým oznámila začiatok trojdňových vojenských cvičení "Spojený ostrý meč" v Taiwanskom prielive.

MONTREAL - Kanada tento týždeň repatriovala štyri ženy a 10 detí z táborov Islamského štátu na severovýchode Sýrie. Ide v poradí o štvrtú repatriáciu kanadských občanov z územia pod bývalou kontrolou IS.

VALLADOLID - Podľa nového výskumu ľudia v oblasti Stredozemného mora užívali halucinogénne látky už pred 3000 rokmi. Dokazuje to analýza vlasov z pohrebiska na španielskom ostrove Menorka. Ide o doteraz najstarší priamy dôkaz o tom, že naši predkovia užívali drogy, ktoré vyvolávajú halucinácie a delírium. Zistenia vedcov z Valladolidskej univerzity publikované v časopise Scientific Reports sa opierajú o analýzu materiálov z jaskyne Es Crritx na juhozápade Menorky.

Zelenskyj vyslal odkaz moslimom na fronte. A nie len tým
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opäť prehovoril k svojim spoluobčanom. Ale nielen k nim. Vyslal posolstvo do celého sveta. Posolstvo spojené s Krymom. Ale nezostal len pri tom. Vysvetľoval, že ukrajinskí moslimovia môžu dodržiavať zásady... Čítať ďalej
08 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik