Prezidentka si spomenula na Rómov
08 | 04 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová zaželala Rómom k ich medzinárodnému dňu, aby Slovensko bolo pre nich domovom, v ktorom môžu žiť rovnoprávne a kde budú posudzovaní podľa svojich činov, nie pôvodu či farby pokožky. Ako poznamenala v sobotu na sociálnej sieti, mnohí majú inú skúsenosť, hoci sa snažia vytvárať v spoločnosti hodnoty ako ktokoľvek iný.

Na svojich cestách po Slovensku hlava štátu podľa svojich slov stretáva kreatívnych a zanietených ľudí, ktorí ako terénni alebo komunitní pracovníci, asistentky zdravia, omamy, dobrovoľníci, učiteľky, starostovia či ľudia z tretieho alebo korporátneho sektoru, mravčou prácou prinášajú potrebnú zmenu.

"Sú neraz tichšou, ale o to viac empatickejšou silou ľudskosti, ktorá potrebuje ďaleko viac podpory štátu aj od ľudí dobrej vôle. Aby mala navrch pred diskrimináciou, nenávisťou a vylučovaním, ktoré sú bolestivé a škodia nám všetkým," skonštatovala.

Káčerovo kázanie našincom z Dolomitov
Kázeň je vyslovenie myšlienok s prevažne náboženským obsahom s cieľom "na dobro obrátiť" jej poslucháča. Ak je iba formálna, ide o moralizovanie, ak sa o ňu pokúša človek zla, zväčša je iba ponižovaním a nepriamym či bez okolkov priamym urážaním.... Čítať ďalej
08 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Hero: Mnohým Rómom chýba príležitosť a podmienky, aby mohli na sebe pracovať

Hoci od prvého svetového kongresu Rómov uplynulo niekoľko desaťročí, aj v roku 2023 Rómovia v komunitách žijú bez vody, prístupových ciest a základnej infraštruktúry. Naďalej čelia tiež predsudkom, diskriminácii a marginalizácii. To im bráni plne sa zúčastňovať na politickom, spoločenskom a ekonomickom živote nielen na Slovensku, ale na celom svete. V súvislosti so sobotným Medzinárodným dňom Rómov na to upozornil Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity. TASR o tom informoval Michal Šľachta z kancelárie úradu.

"Rómovia sa dokážu presadiť v každej oblasti. Čo mnohým chýba, je príležitosť a podmienky na to, aby mohli na sebe pracovať. Zodpovednosť však neleží len na pleciach štátnych úradov a samospráv, ale na nás všetkých," uviedol splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ján Hero. Ako dodal, iba s odhodlaním pracovať ruka v ruke možno budovať komunity, ktoré sa postavia proti nenávisti, budú sa k sebe správať dôstojne a využijú každú príležitosť na šírenie tolerancie.

Svetový deň Rómov, foto: FB/SNM

Hero vyzýva všetkých na vzájomný rešpekt a láskavosť. Medzinárodný deň Rómov podľa neho oslavuje bohatú rómsku kultúru a jazyk. "Mnohí slávni rómski hudobníci a kapely oživili hudobnú scénu, priniesli sme svetu výnimočné flamenco, naši kováči majú stáročnú tradíciu, ktorú si udržiavajú aj dnes. Máme úspešných maliarov, spisovateľov, spevákov. A dnes už môžeme povedať, aj lekárov, právnikov, novinárov a politikov," pripomenul.

Pozitívne príklady obcí, v ktorých sa úspešne darí procesu integrácie marginalizovaných rómskych komunít, prináša dokument Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity pod názvom Svetlá, ktorý je súčasťou sobotného programu RTVS. Snímka prezentuje úspešne zrealizované projekty v obciach Soľ, Ostrovany, Toporec a v najznámejšej košickej mestskej časti - Luník IX. "Zmena je v týchto lokalitách nielen viditeľná, ale poznať ju aj na dobrých vzájomných vzťahoch medzi obyvateľmi," poznamenal úrad.

Aj takto žijú Rómovia na Slovensku, foto: TASR

Medzinárodný deň Rómov pripomína najmä snahu Rómov o sebaurčenie a uznanie za národnostnú menšinu. Pred 52 rokmi, 8. apríla 1971, sa v britskom Orpingtone stretli zástupcovia Rómov z rôznych krajín sveta na kongrese, ktorý bol jedným z najvýznamnejších v histórii rómskeho národa. Spoločne sa dohodli na rómskej vlajke, prijali aj rómsku hymnu. Ako priblížil úrad, Československo zastupoval na kongrese Miroslav Holomek a Ján Cibuľa, ktorý je jednou z najvýznamnejších rómskych osobností Slovenska.

OBROVSKÁ BUDAJOVA HANBA! Taraba šokuje podrobnosťami z návštevy holandského kráľovského páru
Tomáš Taraba (Život-NS) udivený prijal informáciu, že keď sa holandský kráľ v Tatrách chcel napiť z miestneho potoka, ale povedali mu, že ak to urobí, dostane pokutu. V tejto súvislosti upozorňuje na „envirodiktatúru“, ktorú majú na svedomí ľudia... Čítať ďalej
08 | 04 | 2023 | Eka Balaskova

Rómsku národnosť deklarujú takmer tri percentá obyvateľov Slovenska

Rómsku národnosť deklaruje 156.164 obyvateľov Slovenska, čo predstavuje takmer tri percentá populácie SR. Najviac Rómov, 65.161, žije v Prešovskom kraji. Najmenej obyvateľov rómskej národnosti, 1135, evidujú v Trenčianskom kraji. TASR o tom informovala hovorkyňa pre Sčítanie obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 Jasmína Stauder pri príležitosti sobotného Medzinárodného dňa Rómov.

"V sčítacom formulári sa nachádzali dve otázky o národnosti, okrem národnosti mohol obyvateľ uviesť aj svoju ďalšiu národnosť. V Slovenskej republike sa k rómskej národnosti prihlásilo 67.179 obyvateľov. Rómsku národnosť ako svoju ďalšiu národnosť uviedlo 88.985 obyvateľov," priblížila hovorkyňa. Z celkového počtu 156.164 obyvateľov rómskej národnosti je 78.902 mužov (50,5 percenta) a 77.262 žien (49,5 percenta).

Rómsky materinský jazyk má v Slovenskej republike 100.526 obyvateľov, čo predstavuje 1,8 percenta z celej populácie. "Spolu je 78.298 obyvateľov rómskej národnosti, ktorí pri SODB 2021 deklarovali aj rómsky materinský jazyk, čo predstavuje 50,1 percenta obyvateľov rómskej národnosti".

Rómska kultúra, foto: FB/Divé maky

V predproduktívnom veku (do 14 rokov) je 55.565 obyvateľov rómskej národnosti, teda 35,6 percenta rómskej populácie. "V porovnaní s celou populáciou SR, pri ktorej predstavuje obyvateľstvo v predproduktívnom veku 15,9 percenta, je rozdiel takmer 20 percentuálnych bodov," upozornila Stauder.

V produktívnom veku (15 až 64 rokov) je 95.903 obyvateľov rómskej národnosti (61,4 percenta). V poproduktívnom veku (65 a viac rokov) je 4696 obyvateľov rómskej národnosti, čo predstavuje tri percentá. V celej SR je v poproduktívnom veku 17,1 percenta obyvateľov.

Dospelý vek dosahuje 90.454 obyvateľov rómskej národnosti, z nich je ženatých či vydatých 42.235 (46,7 percenta) ľudí.

Dag Daniš o Kiskovom daňovom podvode: OBETAVO HO CHRÁNILI MÉDIÁ!
Už 18. apríla sa má začať súdny proces s exprezidentom Andrejom Kiskom. Bývalého lídra strany Za ľudí orgány činné v trestnom konaní riešia za údajný daňový podvod. Komentátor Dag Daniš tvrdí, že dôkazy proti Kiskovi sú silné. Čas vraj ukázal, že... Čítať ďalej
08 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik