Peter Pellegrini: Zamerajme sa na výsledky, nie na procesy (VIDEO)
09 | 04 | 2023 I Eka Balašková

Situáciu slovenských rodín s deťmi s ťažkým zdravotným postihnutím si tentokrát všíma Peter Pellegrini (Hlas-SD), ktorý aj v tejto oblasti volá po zmene. Nepáčia sa mu byrokratické procesy a alibizmus úradov.

Predseda Hlasu vysvetľuje, že takáto rodina má nárok na vozík, alebo na polohovaciu posteľ, pričom vybavovací proces je plný byrokracie. Na porovnanie uvádza príklad z iných krajín, kde úradník prichádza za klientom a posudok, pod ktorý sa podpíše je štátom rešpektovaný. Podľa Pellegriniho by to aj u nás malo fungovať bez zbytočnej byrokracie a štát by mali zaujímať výsledky. Hlas do predvolebného boja vyrazil s návrhmi niekoľkých zmien, ktoré sformuloval do petície pre budúcu vládu.

Buď, alebo

„Na Slovensku, keď sa vám narodí, alebo nedaj Bože sa stane nehoda a budete mať zdravotne ťažko postihnuté dieťa a potrebuje aj vozík, aj polohovaciu posteľ, aj neviem čo, tak musíte prísť s množstvom papierov dokazovať, že to dieťa nevie samo chodiť, že má ťažkú diagnózu a ešte vám povie úradník, že no dobre, dali sme vám na vozík, ale už posteľ si musíte kúpiť  sami, lebo buď budete mať posteľ, alebo vozík,“ objasňuje Peter Pellegrini situáciu rodín s ťažko zdravotne postihnutým dieťaťom.

Ako to má fungovať

„Na západ a na sever od nás sú krajiny, kde príde úradník do rodiny, zhliadne tú diagnózu, vidí, v akej situácii je rodina a prehlási, že v rodine sú takéto podmienky, rozhodnutím pridelí vozík, posteľ, všetko na moju zodpovednosť. Podpis, vybavené, ide to tam,“vysvetľuje predseda Hlasu situáciu v iných krajinách. Tá by pre nás mala byť inšpiráciou, ako by to u nás malo fungovať.

Dorota Nvotová si ctí tradície. Naštvala tým svoju bublinu (GALÉRIA)
„Mám rada veľkú noc, šibačku, oblievanie, vajíčka, kuriatka, zajačiky… samozrejme pod podmienkou, že sa nejedná o násilie, a že každá vyšibaná žena s tým súhlasí,“ priznáva sa Dorota Nvotová na sociálnej sieti a v tom je „kameň úrazu.“ Dorota... Čítať ďalej
06 | 04 | 2023 | Eka Balaskova

Zmena je nutná

„Stačí raz vidieť a rozhodnúť, niesť si za to zodpovednosť a štátny aparát v pozadí má takýchto úradníkov chrániť pri týchto rozhodnutiach, nie ich pre to naháňať a päť rokov po súdoch vláčiť, že prečo niekomu niečo pridelili,“upozorňuje Pellegrini, podľa ktorého má byť štát orientovaný na výsledky, nie na procesy. Je to po 30-tich rokoch byrokracie ťažká zmena, ale bude podľa neho nutná. Veci tak podľa neho nebudú trvať päť rokov, ale možno rok-dva.

Toto nie je jediná zmena

Hlas v ostatnej dobe komunikuje potrebu niekoľkých zásadných zmien. Okrem iného je to potreba mať opäť stabilnú, profesionálnu a dobre pripravenú vládu. "Druhá zmena je, že musíme zmeniť spôsob riadenia tohto štátu, modernizovať vládnutie," povedal Pellegrini. Tvrdí, že pandémia koronavírusu, ekonomická aj energetická kríza ukázali nízku schopnosť štátu pomôcť v kritickej chvíli občanom. Štát má mať podľa neho vytvorené automatické mechanizmy na pomoc občanom v kríze.

P. Pellegrini: Slovensko sa stratilo, potrebuje zásadnú politickú zmenu
Slovensko sa po tridsiatich rokoch existencie na svojej ceste stratilo a potrebuje zásadnú kvalitatívnu zmenu v riadení štátu. V TASR TV to povedal predseda mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini. V približovaní sa životnej úrovni Európskej... Čítať ďalej
06 | 04 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik