Nemajú muníciu, tak ju zbierajú
08 | 04 | 2023 I Milan Laca

WP: Pre akútny nedostatok munície ukrajinskí vojaci zbierajú nevybuchnutú muníciu ruských ozbrojených síl

Ukrajinská armáda pociťuje akútny nedostatok munície, musia zbierať nevybuchnuté ruské náboje, píše The Washington Post .

Čakajú...

Podľa autorov článku, je ukrajinská armáda v dôsledku „kritického nedostatku munície“ a čakania na to, kým Kyjev nakúpi alebo čaká na náboje od západných spojencov, nútená šetriť. Jeden zo zdrojov denníka povedal, že "aj pri nedostatku, Ukrajina vypáli asi 7700 granátov denne, čiže približne jeden každých šesť sekúnd", kým ruské jednotky vypália "trikrát toľko".

Ukrajina posilní obranu pozdĺž hraníc s Bieloruskom
Ukrajinské sily pracujú na posilnení obranných línií a pozícií pozdĺž hraníc s Bieloruskom a Ruskom, uviedlo ministerstvo obrany. Ministerstvo s odvolaním sa na generálporučíka Serhija Najeva, veliteľa spoločných síl ukrajinských ozbrojených síl,... Čítať ďalej
08 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Musia šetriť

V dôsledku nedostatku nábojov sa ukrajinskí vojaci musia viac obmedzovať pri výbere cieľov, častejšie vyberajú techniku ako pechotu, píše autor článku.

Samovýroba

V tajných dielňach na východnej Ukrajine vojaci používajú 3D tlačiarne a recyklujú nevybuchnutú muníciu na výrobu alternatívnej .  Podľa denníka, väčšinu arzenálu Ozbrojených síl Ukrajiny tvoria sovietske delá, pre ktoré sú delostrelecké granáty dlhodobo nedostatkové.Ukrajinská armáda sa musí spoliehať na delostrelectvo, ktoré Kyjevu poskytli západní spojenci, pretože používajú náboje kalibru 155 mm, ktorých majú teraz ukrajinské ozbrojené sily viac.

Aj Zelenskyj to potvrdil

Začiatkom marca sa ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sťažoval svojmu lotyšskému partnerovi  Egilsovi Levitsovi, že ozbrojené sily Ukrajiny majú nedostatok zbraní a munície. „Delostrelectvo je číslo jeden, to je to, čo potrebujeme. Systémy aj munícia, náboje vo veľkom množstve,“ povedal Zelenskyj. Zároveň vyhlásil, že pre nedostatok zbraní by mal Západ urýchliť dodávky bojových lietadiel, tankov, delostrelectva a munície. Dodal, že Ukrajina nepotrebuje zbrane na útoky proti Rusku, ale preto, aby sa pokúsila vrátiť regióny, ktoré Kyjev naďalej považuje za svoje.

USA už svoju aktívnu účasť vo vojne NEZAPRÚ!
Na internete sa šíria ďalšie tajné plány USA pre Ukrajinu, Pentagon únik vyšetruje, informuje CNN. Utajené dokumenty na verejnosti Na sociálnych sieťach sa podľa denníka The New York Times (NYT) objavili ďalšie utajované americké materiály... Čítať ďalej
08 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik