Zelenskyj vyslal odkaz moslimom na fronte. A nie len tým
08 | 04 | 2023 I Diana Zaťková

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opäť prehovoril k svojim spoluobčanom. Ale nielen k nim. Vyslal posolstvo do celého sveta. Posolstvo spojené s Krymom. Ale nezostal len pri tom. Vysvetľoval, že ukrajinskí moslimovia môžu dodržiavať zásady mesiaca Ramadánu aj priamo na fronte. Tým podľa prezidenta dáva Ukrajina najavo, že si váži všetkých svojich obyvateľov. Aj moslimov. Tým tentoraz špeciálne poďakoval. Nezabudol ani na tých, ktorí vzhliadajú ku Kristovi, informujú Parlamentní Listy.cz.

 

Volodymyr Zelenskyj hneď v úvode svojho prejavu vyhlásil, že Veľký piatok, jeden z dôležitých dní pre katolíkov, a súčasne aktuálne prebiehajúci moslimský Ramadán, bol veľmi náročným dňom. Okrem iného preto, že s veliteľmi rozoberali situáciu na bojisku. Vo všetkých operačných smerom. Predovšetkým pri Bachmute, a v Luhanskej oblasti všeobecne. V týchto miestach sa podľa Zelenského bojuje o celú Ukrajinu.

„A ja ďakujem každému vojakovi, seržantovi, dôstojníkovi a generálovi. Tým, ktorí získavajú stabilitu pre Ukrajinu – pre celý štát – práve tam, v bojoch na najhorúcejších miestach frontu,“ zdôraznil Zelenskyj. Upozornil tiež, že v čase Ramadánu aj na fronte, tí, ktorí o to prejavia záujem, môžu dodržiavať príslušné moslimské zásady. Ukrajina tým podľa Zelenského dáva najavo, že ctí rôzne náboženské zvyky všetkých svojich občanov. Aj bojovníkov brániacich štát vo chvíľach najťažších. 

Ukrajinskí moslimovia, Fotografia: UKRAJINSKÁ PREZIDENTSKÁ TLAČ SER/AFP/Getty Images

„Mal som tú česť oceniť našich vojakov, ukrajinských moslimov, ktorí bojujú spoločne so všetkými v obranných silách Ukrajiny,“ povedal Zelenskyj. „A chcem poďakovať všetkým z veľkej svetovej moslimskej komunity, ktorí podporujú našu zásadu – zásadu, že nikomu nie je dovolené ničiť mier, ktorý je daný všetkým na Zemi rovnako od Boha, který si váži každý národ rovnako ako my na Ukrajině,“ rozviedol myšlienku.

Rovnako tak zaželal aj všetkým tým, ktorí vzhliadajú ku Kristovi. „A blahoželám všetkým, ktorí dnes oslavujú Zvestovanie! Modlime sa za víťazstvo našich vojakov a záchranu všetkého nášho ľudu pred zlom okupácie!“ zvolal Zelenskyj.

Okrem toho sa vraj zaoberal posilnením sankcií proti konkrétnym osobám a do tretice podľa svojich vlastných slov riešil energetické otázky.

USA dali Ukrajine ciele na zabíjanie ruských generálov
Spojené štáty odovzdali súradnice ukrajinským ozbrojeným silám, aby zabili ruských generálov. The New York Times: Americké spravodajské služby poskytli súradnice pre atentát na generálov ruskej armády. Priznanie Vojenská rozviedka Spojených... Čítať ďalej
08 | 04 | 2023 | Milan Laca

„Po tretie som viedol dlhé jednanie venované energetike, a to ako strategickým otázkam – rozvoju a ochrane nášho energetického systému za všetkých podmienok, tak aktuálnym otázkam – zásobovaniu našich ľudí a ukrajinského biznisu energií,“ hovoril ukrajinský prezident.

Potom vyslal odkaz do celého sveta. „Svet by mal vedieť: úcta a poriadok sa do medzinárodných vzťahov vráti až vtedy, keď sa na Krym vráti ukrajinská vlajka, až tam bude sloboda – rovnako ako všade inde na Ukrajine,“ zdôraznil.

Než sa rozlúčil zvolaním „sláva Ukrajine“, prezradil tiež, že vyznamenal ďalších 771 bojovníkov za slobodu Ukrajiny. Počet vyznamenaných podľa prezidenta presahuje 43 500 mužov a žien.

S Ukrajinskými moslimami

Zelenskyj sa v piatok ešte stihol podelil o Iftar s ukrajinskými moslimskými vojakmi počas ramadánu, čo sa podľa neho stane každoročnou „novou tradíciou rešpektu“, informuje The Guardian.

Ukrajinský vodca uviedol, že sa zúčastnil na prvom „oficiálnom“ Iftare spolu so zástupcami moslimského duchovenstva a vodcami Mejlisu, jediného najvyššieho výkonno-zastupiteľského orgánu krymských Tatárov.

Zelenskyj v príhovore k účastníkom večere povedal, že „potvrdzujeme, že Ukrajina si váži každého človeka, váži si každú komunitu“ a dodal, že „rozmanitosť je súčasťou charakteru Ukrajiny“.

Čas na rozuzlenie UKRAJINSKÉHO UZLA
Po niekoľkých dôležitých rokovaniach s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyen sa čínsky prezident Si Ťin-pching 7. apríla neformálne stretol s Macronom. Pred ukončením návštevy sa... Čítať ďalej
08 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik