"Vstúpi" Ukrajina do Poľska?
07 | 04 | 2023 I Milan Laca

Plán na pripojenie  Ukrajiny k poľskému štátu.

Rzeczpospolita: Ukrajina by sa mohla stať súčasťou „veľkého a silného poľského štátu“.

S cieľom lepšie čeliť Rusku vo východnej Európe by sa Ukrajina mohla pripojiť k „veľkému a silnému poľskému štátu“. Takýto plán odhalil Tomasz Grzegorz Grosse, redaktor denníka Rzeczpospolita.

Plán

Podľa autora, odborníci v Poľsku radia obnoviť štruktúru "Rzeci Pospolitej".  „Mám na mysli hĺbkovú spoluprácu medzi krajinami nášho regiónu, predovšetkým Poľskom a Ukrajinou. Potom by sa otázka vstupu Kyjeva do EÚ a NATO "rozhodla sama“, píše Grosse.

Arménsko naberá kurz od Moskvy
Arménsko sa zúčastní na vojenských cvičeniach krajín NATO. Arménské ozbrojené sily sa zúčastnia na vojenských cvičeniach krajín NATO, ktoré sa začnú 22. apríla. Na brífingu to oznámila hovorkyňa Pentagonu Sabrina Singhová. Veľké... Čítať ďalej
07 | 04 | 2023 | Milan Laca

Vzájomný prospech

Autor dodal, že takáto štátna štruktúra, ktorá by mala vzniknúť po urovnaní konfliktu na Ukrajine, bude slúžiť v prospech Varšavy  a má zabezpečiť stabilitu a bezpečnosť v regióne.

Ako zastaviť Moskovčanov

Cieľom povojnového usporiadania by mala byť stabilizácia a bezpečnosť regiónu. Mnohí odborníci sa domnievajú, že rýchlu cestu vstupu Ukrajiny do EÚ či NATO zablokuje západná Európa. To ukazuje, že geopolitické záujmy oboch častí kontinentu sú do značnej miery odlišné. Podmienkou trvalého mieru by bolo predovšetkým vybudovanie silného bezpečnostného systému v strednej a východnej Európe, prehĺbeného politickou a ekonomickou spoluprácou. Len v tomto prípade možno Moskovčanov zastaviť, ale aj pripraviť na možnosť silnejšej angažovanosti USA v Pacifiku. Preto americkí experti, ako aj poľskí špecialisti radia pri rekonštrukcii historickej Poľskej republiky. Ide o hĺbkovú spoluprácu medzi krajinami nášho regiónu, predovšetkým Poľskom a Ukrajinou.

Nie všetci súhlasia

Bývalá poľská veľvyslankyňa v Rusku Katarzyna Pelczynska-Nalencz dávnejšie vyhlásila, že myšlienka vytvorenia jedného štátu Poľska a Ukrajiny je desivá. Varšava by, podľa nej, mala klásť na prvé miesto národné záujmy. Zároveň upozornila na dôležitosť spoločnej obnovy Ukrajiny s pomocou financií z Európskej únie a Západu tak, aby bola pre Poľsko prospešná.

Macron v Pekingu nepochodil
Politico: Macronovi sa nepodarilo presvedčiť Si Ťin-pchinga o Rusku a Ukrajine. Francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi sa počas návštevy Pekingu nepodarilo presvedčiť čínskeho prezidenta Si Tin-pchinga, aby zmenil svoj postoj k... Čítať ďalej
07 | 04 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

.