V Paríži sa rozpútalo peklo! (VIDEO)
07 | 04 | 2023 I Gabriela Fedičová

Francúzi sú vytrvalí. Odborové zväzy vo štvrtok jedenástykrát protestovali proti dôchodkovej reforme. V Paríži sa rozpútalo peklo! Milióny ľudí demonštrujú vo Francúzsku, podpálili aj Macronovo obľúbené bistro!

Odborové zväzy vo Francúzsku vo štvrtok jedenástykrát protestovali proti dôchodkovej reforme. V Paríži demonštranti podpaľovali odpadkové koše a hádzali dymovnice na poriadkovú políciu.

Vláda sa naďalej odmieta vzdať zvýšenia veku odchodu do dôchodku na 64 rokov. Francúzi sa búria a masové demonštrácie sprevádzajú nepokoje na viacerých miestach.

V porovnaní s predchádzajúcimi dňami mali zamestnanci verejnej dopravy vo štvrtok menší počet štrajkov, takže v tomto sektore nedošlo k žiadnym prerušeniam. Takmer osem percent učiteľov podľa ministerstva školstva nevyučovalo, čo je ďalší náznak poklesu počtu štrajkujúcich. Účasť zdravotníckych pracovníkov na zastavení práce však bola o niečo vyššia ako minulý týždeň: "Poďla vládnych úradov štrajkovalo 2,3 percenta z 9 miliónov zamestnancov," informuje maďarský Index.

Medzi 2,5 miliónmi francúzskych štátnych zamestnancov zostala miera štrajkov nezmenená oproti minulotýždňovej hodnote 6,5 percenta.

Polícia očakáva menej demonštrantov

Na pouličných protestoch malo byť menej ľudí a počet policajtov bol o niečo nižší ako minulý týždeň, ale stále významný!

Ministerstvo vnútra zmobilizovalo 11 500 policajtov po celej krajine, vrátane 4200 v hlavnom meste: "...aby zabezpečili pochody, aby každý mohol slobodne demonštrovať a zaistili bezpečnosť ľudí a majetku," napísal minister vnútra Gérald Darmanin na Twitteri s odkazom na nepokoje po protestoch v posledných týždňoch.

Radikálnejší odborový zväz CGT uviedol, že v uliciach Paríža je 400.450 ľudí, čo je nárast oproti minulému týždňu. 

V Paríži sa rozpútalo peklo

V Paríži sa popoludňajší protestný pochod začal z námestia Invalidovne a keď dorazil na Montparnasse, vypukli nepokoje v slávnej reštaurácii Rotonde, kde Emmanuel Macron oslavoval svoj postup do druhého kola prezidentských volieb v roku 2017. Medzi dovtedy pokojnými demonštrantmi sa objavili čierno odetí anarchisti a ujali sa vedenia, podpálili koše, hodili dymovnice na poriadkovú políciu, ktorá strážila budovu. Tá ich rozohnala slzným plynom.

Dve policajtky boli zranené, podľa spravodajskej televízie BFM, jedna bola zasiahnutá do hlavy pouličným kameňom a druhá mala zranené oko. Po obnovení poriadku pokračoval sprievod desiatok tisíc ľudí v pokojnom pochode smerom na námestie Place d'Italie.

Medzitým bolo protestujúcimi obliehané aj parížske sídlo správcu aktív spoločnosti Blackrock.

Členovia hnutia žltých viest, ktoré protestovalo proti vládnej daňovej politike, sa tiež pokúsili podpáliť Rotonde počas jedného zo svojich protestných pochodov v roku 2020.

Rozhodnutie vlády odpálilo bombu

Vláda očakáva, že protesty vyprchajú po dvojtýždňových jarných prázdninách v školách, ktoré sa začnú na Veľký piatok. Rastúci počet mladých ľudí, ktorí sa každý týždeň zúčastňujú na protestoch, obsadil vo štvrtok univerzity a gymnáziá v Paríži, Lyone, Rennes a Lille vrátane prestížnej univerzity Sorbonne v hlavnom meste.

Odborové zväzy chcú ukázať, že ich hnutie proti zvyšovaniu veku odchodu do dôchodku je stále silné. Laurent Berger, šéf odborového zväzu CFDT, ktorý demonštrácie organizoval, povedal, že: "...je tu veľa nespokojnosti, reformy ľudia neprijímajú".

Masové demonštrácie státisícov ľudí proti návrhu zákona, ktorý zvyšuje vek odchodu do dôchodku o dva roky, sa začali 19. januára, boli pokojné, kým vláda neprijala článok 49.3 francúzskej ústavy, aby obišla hlasovanie v Národnom zhromaždení.

Odvtedy protesty sprevádzajú pouličné nepokoje po celej krajine.

Ústavná rada zverejní 14. apríla správu o ústavnom preskúmaní zákona a o návrhu referenda, ktorý iniciovala opozičná ľavica. Prezident Macron naznačil, že po tom, čo reforma prešla "demokratickým procesom", by chcel, aby vstúpila do platnosti koncom tohto roka.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik