Ukrajina dáva Rusku dve možnosti: OPUSTIŤ KRYM POKOJNE, ALEBO...
08 | 04 | 2023 I Diana Zaťková

Ukrajina nezmenila svoje plány na vrátenie územia okupovaného Ruskom vrátane Krymu, informuje POLITICO.

"Ukrajina si zvolí spôsob, ako priviesť Krym späť, s použitím politických a vojenských prostriedkov," povedala pre POLITICO Tamila Tasheva, vyslankyňa ukrajinského prezidenta pre Krym.

Doteraz Ukrajina vojenské prostriedky nepoužívala?

„Aby sa minimalizovali ukrajinské vojenské straty, minimalizovalo sa ohrozenie civilistov, ktorí žijú na okupovaných územiach, ako aj zničenie civilnej infraštruktúry, Ukrajina plánuje dať Rusku na výber, ako opustiť Krym. Ak nebudú súhlasiť s dobrovoľným odchodom, Ukrajina bude pokračovať v oslobodzovaní svojej krajiny vojenskými prostriedkami,“ dodala Tasheva.

Jej vyjadrenia prichádzajú po tom, čo zástupca vedúceho prezidentskej kancelárie Andrii Sybiha poskytol rozhovor pre Financial Times, v ktorom uviedol, že Ukrajina môže byť pripravená diskutovať o budúcnosti Krymu s Moskvou, ak Kyjev na bojisku uspeje pri dosahovaní svojich strategických cieľov.

Čas na rozuzlenie UKRAJINSKÉHO UZLA
Po niekoľkých dôležitých rokovaniach s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyen sa čínsky prezident Si Ťin-pching 7. apríla neformálne stretol s Macronom. Pred ukončením návštevy sa... Čítať ďalej
08 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Ukrajina je otvorená dialógu...

"Sme pripravení otvoriť diplomatickú stránku na diskusiu o tejto otázke," povedal Sybiha s odkazom na dlho plánovanú protiofenzívu Kyjeva. "To neznamená, že vylučujeme spôsob oslobodenia [Krymu] našou armádou."

Komentáre Sybihu boli prezentované ako možnosť, že Ukrajina vyjadrila záujem o rokovania s Ruskom prvýkrát, odkedy na jeseň oficiálne vylúčila mierové rozhovory s Vladimirom Putinom.

Andrii Sybiha, foto: www.president.gov.ua

Ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany  prijala 30. septembra minulého roku právnu rezolúciu, v ktorej vyhlásila, že akékoľvek rokovania s Putinom sú nemožné vzhľadom na ruský pokus o anexiu ukrajinských území v Chersone, Záporoží, Donecku a Luhansku.  

... okrem Zelenského?

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tiež upevnil cieľ Ukrajiny oslobodiť všetky jej územia vrátane Krymu v 10-krokovom mierovom vzorci, ktorý predstavil na summite G20. „Prezident nezmenil svoj postoj,“ povedal pre POLITICO zástupca vedúceho prezidentskej kancelárie Ihor Žovkva.

Ukrajina až do invázie v roku 2022 považovala politické a diplomatické rozhovory za hlavný spôsob, ako dostať Krym, ktorý v roku 2014 anektovalo Rusko, späť pod kontrolu Kyjeva. Ale veci sa zmenili po rozsiahlej invázii, povedala Tasheva.

Tamila Tasheva, foto: www.president.gov.ua

„Po tom, čo sme videli v Buči, Mariupole, Izyume, Rusko uzavrelo akúkoľvek možnosť rokovaní. Kremeľ tiež mnohokrát tvrdil, že nebude vyjednávať o budúcnosti Krymského polostrova,“ povedala Tasheva. Dodala, že ukrajinské úrady tiež viackrát povedali , že ich postoj k štatútu Krymu nemôže byť predmetom diskusie – ide o ukrajinské územie.

Čo s Krymčanmi po DEOKUPÁCII?

Ukrajinskí predstavitelia navyše pracujú na stratégii, ako sa vysporiadať so stovkami kolaborantov na Kryme po deokupácii, uviedol na Facebooku tajomník Rady pre bezpečnosť a obranu Ukrajiny Olexij Danilov.

Jeho plánované návrhy zahŕňajú nútené presídlenie všetkých ruských občanov, ktorí sa presťahovali na Krym po roku 2014, a vrátenie ukradnutého majetku Ukrajincom. „Iba prezident môže rozhodnúť, ako vrátiť Krym. Ale už premýšľame o spôsoboch, ako to čo najlepšie znovu integrovať,“ povedal Danilov pre POLITICO.

Zelenskyj vyslal odkaz moslimom na fronte. A nie len tým
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opäť prehovoril k svojim spoluobčanom. Ale nielen k nim. Vyslal posolstvo do celého sveta. Posolstvo spojené s Krymom. Ale nezostal len pri tom. Vysvetľoval, že ukrajinskí moslimovia môžu dodržiavať zásady... Čítať ďalej
08 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik