Ministerstvo vnútra odmietlo požiadavku Európskej prokuratúry! Ide o vyšetrovanie korupcie na eurofondoch
07 | 04 | 2023 I Gabriela Fedičová

Zriaďte nám tím špecializovaných policajných vyšetrovateľov. To bola najväčšia požiadavka, s ktorou minulý rok prišla na Slovensko, hlavná európska prokurátorka Laura Kövesi. Vlastní policajti mali prokurátorom, ktorí odhaľujú podvody a korupciu na eurofondoch, zlepšiť podmienky na nezávislú a efektívnu prácu. Ministerstvo vnútra to vidí inak a požiadavku Európskej prokuratúry odmietlo.

Ešte minulý rok, keď bola na návšteve Slovenska šéfka úradu Laura Kövesi, žiadala, aby Slovensko vyčlenilo vlastných policajtov, ktorí by prioritne vyšetrovali korupciu na eurofondoch. 

Ako príklad uviedla krajiny Bulharsko, Luxembursko, ale aj Maltu, ktorí majú vyčlenených vyšetrovateľov.

Vlastní policajti mali prokurátorom, ktorí odhaľujú podvody a korupciu na eurofondoch, zlepšiť podmienky na nezávislú a efektívnu prácu.

Takáto prax je bežná v zahraničí, čo pre EURACTIV Slovensko potvrdili policajné útvary z Luxemburska, Malty aj Bulharska. 

Slovensko však tejto požiadavke vyhovieť neplánuje. „Národná kriminálna agentúra neplánuje existujúcich vyšetrovateľov vyčleniť a odovzdať priamo do štruktúr Európskej prokuratúry,“ odkázalo pre EURACTIV Slovensko komunikačné oddelenie prezídia Policajného zboru.

Európska prokuratúra začala fungovať minulý rok. Jej úlohou je chrániť európske peniaze v členských štátoch a do jej kompetencie spadajú napríklad aj korupcia pri eurofondoch alebo podvody na DPH, keďže jej časť ide do rozpočtu EÚ.

Na Slovensku sú delegovaní piati špeciálni prokurátori, ktorí pracujú iba na týchto prípadoch.

Úrad v Luxembursku potom zabezpečuje cezhraničnú koordináciu týchto vyšetrovateľov, ktorá bola pred založením úradu zdĺhavá a komplikovaná.

Samotné úkony pri vyšetrovaní však stále vykonávajú vyšetrovatelia z domácej polície.

"Vyčlenenie niekoľkých policajtov na prácu na prípadoch európskej prokuratúry by zabránilo prieťahom vo vyšetrovaní spôsobených ich zaneprázdnenosťou domácimi prípadmi. Alternatívou by mohlo byť, že práca na ochrane európskych prípadoch by bola pre vybraných vyšetrovateľov prioritná," píše portál Euroactiv.

„Národná kriminálna agentúra a jej policajti riadne vedú všetky konania, ktoré sú v príslušnosti Európskej prokuratúry a vybavujú jej dožiadania o súčinnosti,“ odkázalo podľa Euroactive policajné prezídium.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik