Zvolenský onkostacionár má novú, výdatnú posilu (GALÉRIA)
06 | 04 | 2023 I Eka Balaskova

Do liečebného procesu v onkologickom stacionári Nemocnice AGEL Zvolen sa zapojil nový pomocník. Volá sa Amir a má štyri labky. Význam canisterapie vyzdvihuje aj zvierací ombudsman.

Na zvolenskej onkológii sú za tohto pomocníka a jeho prítomnosť veľmi vďační. Nie len pacienti, na ktorých má jeho prítomnosť blahodarný vplyv, ale z jeho návštev sa teší aj personál. Počin zvolenskej nemocnice víta aj zvierací ombudsman, ktorý vyzdvihuje prítomnosť zvierat v nemocniciach a podobných zariadeniach. Nabáda preto aj iné organizácie, aby využili túto možnosť. Canisterapeutom ale nemôže byť každý psík. Je potrebné, aby spĺňal určité kritériá, ktoré ho k tejto "práci" predurčujú.

Štyri labky v nemocnici

Nemocnica AGEL Zvolen informovala o rozhodnutí vedenia, že na onkologický stacionár zaradia canisterapiu. Podarilo sa a psík Amir pacientom s onkologickými diagnózami vyčaril úsmev na perách, za čo je aj vedenie vďačné.

„V živote človeka prídu aj ťažšie chvíle a veľakrát musí človek zabojovať zo všetkých síl,“píšu na svojej stránke na Facebooku aj s poďakovaním za dobrú vec. Aj ohlasy v diskusii sú len pozitívne.

„Bolo dojímavé sledovať,ako sa naši pacienti tešili z návštevy Amira. Má to zmysel. Je to úžasné, čo dokáže jedna nemá tvár,“ pridáva svoju skúsenosť jedna zo zdravotných sestier so zlatým retrieverom Amirom.

Skupina poslancov KSK je pohoršená z konania ministerstva zdravotníctva!
Pred niekoľkými dňami zverejnil na sociálnej sieti poslanec NR SR, za stranu HLAS - SD, Richard Raši, smutnú informáciu, ktorá hovorila o tom, že pôrodnice v Snine, v Kráľovskom Chlmci, Revúcej, Partizánskom a Myjave končia. Skupina poslancov KSK... Čítať ďalej
06 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Ako to vidí zvierací ombudsman

Na FB stránke zvieracieho ombudsmana sa canisterapeutovi Amirovi dostalo veľkej pochvaly. Nie len jemu, ale aj počinu zvolenskej nemocnice.

„Zvieratá a ich prítomnosť v nemocniciach, v školách, či v zariadeniach sociálnych služieb prináša obrovské výhody pre fyzické i psychické zdravie detí, dospelých, starších, chorých, znevýhodnených,“ vysvetľuje ombudsman.

Inšpirujú sa aj iní?

„Zákon nezakazuje prítomnosť zvierat v takýchto zariadeniach, preto je rozhodnutie len na ich vedení a prístupe k zvieratám. Častokrát je totiž limitujúce práve nastavenie vedenia a personálu, aj preto je nemocnica vo Zvolene inšpiratívnym príkladom pre ďalšie slovenské zariadenia, aby sa nebáli a využili energiu, ktorú vedia zvieratá pacientom odovzdať,“pripomína zvierací ombudsman, ktorý onkologickým pacientom na ich ceste za zdravím poprial veľa síl.

Forma liečby za pomoci zvierat

Canisterapia využíva pozitívne pôsobenie psa domáceho na fyzickú, psychickú a sociálnu pohodu človeka. Uplatňuje sa hlavne ako pomocná psychoterapeutická metóda v situáciách, keď iné metódy nemožno použiť, alebo nie sú účinné.

Šaľa: Veriaci sa na Veľký piatok môžu vydať na krížovú cestu
Veriaci v Šali sa na Veľký piatok môžu vydať na krížovú cestu ulicami mesta. Ako informovala miestna farnosť, pobožnosť sa začne 7. apríla od 19. hodiny. Podľa slov dekana Petra Nagya bude pobožnosť tematicky venovaná rodinám. "Táto tradícia tu... Čítať ďalej
04 | 04 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Netrpí pri tom psík?

Mnohí ochrancovia práv zvierat možno spozornejú, ako sa taký pes zapája do liečby a či pri tom nejako netrpí.

„V tejto činnosti sa kladie obrovský dôraz na povahu psa. Canisterapeutický pes by mal byť kľudný, vyrovnaný, poslušný a mal by reagovať pokojne za každých okolností,“hovorí kynologička Martina Debnárová. Do nemocníc, či ako asistenčné psy sa vyberajú práve takéto psy, ktoré prechádzajú prísnymi skúškami, pri ktorých sa sleduje okrem iného aj schopnosť spolupracovať s cudzím človekom, reakcie na nečakaný hluk, či neprirodzené pohyby ľudí.

Zlatý retriever Amir je súčasťou liečebného procesu v onkologickom stacionári
Zlatý retriever Amir je súčasťou liečebného procesu v onkologickom stacionári
Nemocnica Agel Zvolen
Amirova prítomnosť pomáha pacientom
Amirova prítomnosť pomáha pacientom
Nemocnica Agel Zvolen
Z jeho prítomnosti sa však teší aj personál
Z jeho prítomnosti sa však teší aj personál
Nemocnica Agel Zvolen
Spokojný Amir a jeho "kolega"
Spokojný Amir a jeho "kolega"
Nemocnica Agel Zvolen
Zlatý retriever Amir je súčasťou liečebného procesu v onkologickom stacionári
Amirova prítomnosť pomáha pacientom
Z jeho prítomnosti sa však teší aj personál
Spokojný Amir a jeho "kolega"

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme