Právny štát? Iba jeho výsmech!
06 | 04 | 2023 I Ivan Brožík/TA SR

Najvyšší súd uznesením týkajúcim sa kauzy Fatima porušil práva Moniky J. Uznesením Najvyššieho súdu SR, ktorý v septembri 2021 presunul kauzu Fatima z Okresného súdu Trenčín na Okresný súd Trnava, došlo k porušeniu práv bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky J. Rozhodol o tom Ústavný súd SR, ktorý zrušil uznesenie toho najvyššieho a vec mu vrátil na ďalšie konanie. Informuje TA SR.

O ústavnej sťažnosti Moniky J., ktorá je v kauze Fatima obžalovaná, rozhodol 30. marca na neverejnom zasadnutí štvrtý senát ÚS pod vedením predsedu Miroslava Duriša. Uznesením NS bolo porušené základné právo sťažovateľky na súdnu a inú právnu ochranu a právo na spravodlivé súdne konanie. V ďalšej časti ústavnej sťažnosti ÚS nevyhovel.

Námietky boli prijaté

Ako v minulosti pre TASR uviedol obhajca obžalovanej Peter Erdös, v sťažnosti namietali nesplnenie podmienok na to, aby bol prípad odňatý zákonnému sudcovi Okresného súdu Trenčín a pridelený na Okresný súd Trnava. "Namietame najmä proces, ako k tomu došlo. Rozhodovalo sa na základe návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry. Zároveň namietame spôsob, akým sa Najvyšší súd s návrhom vyrovnal," konštatoval. ÚS podľa neho predbežným opatrením nariadil Okresnému súdu Trnava v trestnej veci, aby sa zdržal akýchkoľvek úkonov.

P. Pellegrini: Slovensko sa stratilo, potrebuje zásadnú politickú zmenu
Slovensko sa po tridsiatich rokoch existencie na svojej ceste stratilo a potrebuje zásadnú kvalitatívnu zmenu v riadení štátu. V TASR TV to povedal predseda mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini. V približovaní sa životnej úrovni Európskej... Čítať ďalej
06 | 04 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme