Objednávate si pečivo u susedov? Pekári radia: Nerobte to
06 | 04 | 2023 I Eka Balašková

Pred blížiacimi sa sviatkami sa mnohí z nás potešia možnosti objednať si zákusky či drobné pečivo u „tety zo susedstva“ či panej, ktorá ponúka túto službu na internete. Profesionálni pekári však varujú, že to nie je dobrý nápad.

Pekári však radia zvážiť kúpu od nelegálnych pekárov, ktorí nie sú skontrolovateľní. Milan Lapšanský zo SZPCC poukazuje na potrebu pravidelných kontrol postupov, ale aj skladovania ako surovín, tak aj výrobkov. Zástanca domáceho pečenia tvrdí, že v domácej kuchyni upečený zákusok je chutnejší, lebo je pripravovaný bez konzervantov. Na potrebu registrácie výrobcu upozorňuje aj riaditeľ potravinovej správy. 

Nie je to legálne

Pekári radia zvážiť objednávku u amatérskych výrobcov z domácnosti. Jednak preto, lebo ich výroba nie je legálna, ale aj preto, že podmienky výroby a skladovania výrobkov nie je možné skontrolovať. Milan Lapšanský zo Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) pripomína, že výrobky z profesionálnej výroby sú pravidelne kontrolované štátnymi orgánmi a na výrobu sa využívajú len suroviny, ktoré prejdú prísnou kontrolou.

„Zároveň dodržujú všetky hygienické postupy a normy a aj preto sa možno niekedy zdajú ich výrobky drahšie. Najmä na internete sa čoraz viac rozširuje predaj výrobkov, vyrobených z neznámych surovín a v podmienkach, ktoré nikto nedokáže skontrolovať, keďže ide o nelegálne prevádzky,“ dodáva Lapšanský.

Facebook | Viete, ako sa skladujú kilá doma upečených a objednaných výrobkov?

Sú lacnejšie a chutnejšie

Slováci však podľa Miroslava Macuľu – domáceho výrobcu a výhercu cukrárskej súťaže takéto zákusky a pečivo vyhľadávajú. Jednak kvôli nižšej cene, ale aj kvôli absencii konzervačných látok a náhrad.

„Robia to hlavne pre potešenie. Ľuďom väčšinou tie kupované zákusky moc nechutia. Ja si myslím, že každý, kto pečie doma, pečie tak, ako keby piekol pre seba. Nemôže si dovoliť použiť margaríny namiesto masla alebo nekvalitné suroviny,“ skonštatoval Macuľa.

Cirkvi: Veľkonočné sviatky vystihujú podstatu kresťanstva
Veľká noc je najstarším a najvýznamnejším sviatkom kresťanského cirkevného roka, počas ktorého si kresťania pripomínajú umučenie, smrť a vzkriesenie Ježiša Krista. Termín Veľkej noci nie je stály, každoročne sa mení. Svätý týždeň, nazývaný aj... Čítať ďalej
05 | 04 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Neregistrovaný? Nenakupujte

„Pokiaľ si zákazník, či už cez internet, alebo osobne na mieste objednáva zákusky, koláče, mal by sa producenta, cukrára, pekára opýtať, či je zaregistrovaný a či splnil všetky podmienky pre produkciu takýchto potravín,“ vysvetľuje riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

Čo viete o veterníku od tety zo susednej dediny?

„Keď kúpime amatérsky vyrobený výrobok, nevieme o ňom nič, je to istá nevýhoda. Neznamená to automaticky, že ten po domácky vyrobený pekárenský výrobok musí byť nutrične menej kvalitný, ale nevieme o ňom nič, pokým sa nedozvieme, z akých surovín a v akých pomeroch sa pripravil,“ uviedol Peter Minárik z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied.

https://spravy.rtvs.sk/2023/04/zvaz-pekarov-varuje-ludi-aby-nekupovali-vyrobky-od-domacich-vyrobcov/

Prekáža aj malá pekáreň na rohu?

Registrovaným cukrárom ide o tzv. predaj z dvora. Internet je pred sviatkami plný inzerátov s lákavými fotkami chutných zákuskov, pagáčikov, či koláčikov. Ich pečením si privyrábajú seniorky k dôchodku, nezamestnaní ľudia v domácich podmienkach. Tu sú na mieste otázky, kde výrobca nakupuje suroviny, ako ich skladuje a ako skladuje hotové výrobky. Ak je výrobca registrovaný, tieto podmienky sú prísne kontrolované.

Žiadny cenový strop! Toto je marketingový ťah
Hoci Ministerstvo pôdohospodárstva s veľkou slávou oznámilo dohodu s reťazcami o zastropovaní až štyristo potravín, predstavilo logo, po pár dňoch od vstupu dohody do platnosti, ľudia hovoria o tom, že boli ministerstvom oklamaní. Dohodu kritizuje... Čítať ďalej
23 | 03 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik