Macron v Pekingu nepochodil
07 | 04 | 2023 I Milan Laca

Politico: Macronovi sa nepodarilo presvedčiť Si Ťin-pchinga o Rusku a Ukrajine.

Francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi sa počas návštevy Pekingu nepodarilo presvedčiť čínskeho prezidenta Si Tin-pchinga, aby zmenil svoj postoj k ozbrojenému konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou. Píše o tom denník Politico.

Si trvá na svojom

Na druhý deň Macronovej štátnej návštevy v Číne zopakoval Si Tin-pching svoj postoj k činom Ruska na Ukrajine. Povedal, že „všetky strany“ majú „odôvodnené obavy o bezpečnosť“. Podľa novín, ani v najmenšom nenaznačil, že by svoj vplyv využil na ukončenie konfliktu. Si poukázal na potrebu nájsť politické riešenie ukrajinskej otázky a odporučil vybudovať vyváženú, efektívnu a udržateľnú európsku bezpečnostnú štruktúru. Odporučil tiež dodržiavanie zásady nešírenia jadrových zbraní v kontexte ukrajinského konfliktu. Podľa francúzskeho lídra by v konflikte na Ukrajine nemalo by dovolené použiť jadrové zbrane.

Zelenskyj naznačuje nepríjemný fakt
Vzhľadom na obnovené ruské útoky na Bachmut sa situácia tamojších ukrajinských ozbrojených síl stáva čoraz neistejšou. Podľa prezidenta Volodymyra Zelenského sú ukrajinské jednotky v boji o mesto na Donbase v ťažkej pozícii. A nielen to.Informuje... Čítať ďalej
06 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Macron sa pokúšal

Podľa francúzskeho diplomata, ktorý je oboznámený s rokovaniami, Macron počas súkromného stretnutia s čínskym lídrom vyjadril obavy Západu, že Peking dodá zbrane Moskve. „Prezident vyzval Si Tin-pchinga, aby Čína neposielala do Ruska dodávky, ktoré by mu pomohli vo vojne proti Ukrajine. Si povedal, že táto vojna nie je jeho vecou,“ vyhlásil diplomat a anonymne opísal súkromný rozhovor medzi oboma vodcami. Rozhovory, ktoré hovorca Elyzejského paláca označil za "úprimné a konštruktívne", trvali hodinu a pol.

Čína opäť vyzýva

Predtým sa objavila správa, že prezident Čínskej ľudovej republiky Si Tin-pching, v rámci stretnutia s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom vyzval svetové spoločenstvo, aby čo najskôr obnovilo mierové rozhovory s cieľom vyriešiť konflikt na Ukrajine.

Clinton si spytuje svedomie
Bill Clinton ľutuje, že presvedčil Ukrajinu, aby sa vzdala jadrových zbraní. Americký exprezident Bill Clinton v rozhovore pre RTÉ odsúdil svoju úlohu pri presviedčaní Ukrajiny, aby sa vzdala jadrových zbraní v roku 1994, píše strana.ua.. Rusko... Čítať ďalej
06 | 04 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik