Hlas-SD a Smer-SSD za jedným stolom. Budú spolupracovať? (VIDEO)
06 | 04 | 2023 I Eka Balašková

Bývalí spolustraníci a dnešní rivali – sociálni demokrati Smer-SSD a Hlas-SD sú programovo najbližšie strany práve kvôli ľavicovej sociálno-demokratickej politike. Zhodli sa na tom Ján Mažgút (hovorca Smer-SSD) a Matúš Šutaj Eštok (generálny manažér Hlas-SD).

Šutaj Eštok pripomenul, prečo odišli zo Smeru a aká je motivácia na zostavenie vlády. Podľa Mažgúta Smer ponúka spoluprácu práve Hlasu, ako programovo a hodnotovo najbližšej strane. Ako Hlas-SD, tak aj Smer-SSD majú tri svoje podmienky, podľa ktorých si budú vyberať prípadného koaličného partnera.

Prečo sa rozdelili

Matúš Šutaj Eštok vysvetľuje, že zo Smeru odišli preto, aby Slovákom ponúkli nových ľudí a vedomie, že sociálna demokracia vie ľuďom garantovať, že sa budú mať lepšie ako za súčasnej vlády. Ak Hlas vyhrá voľby, vedia ukončiť tento chaos a to bola motivácia. Verí, že ľudia sú dostatočne poučení a pripomenul petíciu Hlasu s otázkami, ktoré sú pre stranu dôležité.

Zdroj: FB / Matúš Šutaj Eštok

Pellegriniho eso: Rozhodnite vy, občania
S blížiacimi sa voľbami mnohé strany začne zaujímať aj reálny volič. Strana Hlas-SD na niektoré problémy upozorňuje dlhodobo, teraz však podľa nich bude volič rozhodovať nie len o novej vláde. O tom, s kým Hlas pôjde alebo nepôjde do vlády sa už... Čítať ďalej
05 | 04 | 2023 | Eka Balašková

Čo chce ponúknuť Smer

Ján Mažgút skonštatoval, že jeho strana vyzvala Hlas, aby po voľbách vytvorili spoločnú, sociálno-demokratickú a hlavne mierovú vládu. Upozornil, že za ostatných 20 rokov žiadna pravicová vláda nevydržala celé funkčné obdobie, preto vidí stabilitu práve v ľavicovej politike.

„Hlas je pre nás prirodzeným partnerom,“dodal Mažgút, ktorý nesúhlasí s označením „extrémistická strana“.

Partnermi sú ľudia

Šutaj Eštok poukazuje na prehĺbenie spolupráce so samosprávami, ktoré sú najbližšie k ľuďom. Spolupracujú tiež s Jednotou dôchodcov Slovenska a plánujú stretnutie so zamestnávateľmi.

„Našim partnerom sú ľudia, nie politické strany. O sociálnej demokracii môžete buď rozprávať, alebo ňou konať,“hovorí poslanec za Hlas a pripomína, aké zákony v parlamente chceli presadiť. Pripomenul, že jediné strany, ktoré pre Hlas neprichádzajú do úvahy sú ĽSNS a OĽaNO. Vylúčil tiež konšpiračné teórie, s kým spolupracovať budú a hypotetické otázky odmieta.

Hlas-SD aj Smer-SD deklarujú spoluprácu s Jednotou dôchodcov na Slovensku
Mimoparlamentná strana Hlas-SD podpísala v stredu memorandum o spolupráci s Jednotou dôchodcov na Slovensku (JDS). So zástupcami seniorov rokoval aj Smer-SD, s ktorým JDS spolupracuje 20 rokov, pričom sa dohodli na aktualizácii zmluvy o... Čítať ďalej
05 | 04 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Tiež majú tri podmienky

Mažgút odmieta pomenovať stranu, s ktorou Smer odmieta spolupracovať, pretože podľa neho presne rôzne pakty o neútočení nás priviedli presne tam, kde sme. Problémom podľa neho budú strany, ktoré budú chcieť odchod z euroatlantických štruktúr, budú chcieť rušiť sociálne zákony a odmietnu si pripomínať napríklad SNP ako štátny sviatok, čo sú tri základné piliere možnosti spolupráce.

„Nerobte unáhlené rozhodnutia a nespájajte sa pred voľbami,“ objasnil Mažgút.

YouTube / Ján Mažgút
Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme