Skupina poslancov KSK je pohoršená z konania ministerstva zdravotníctva!
06 | 04 | 2023 I Ivan Brožík

Pred niekoľkými dňami zverejnil na sociálnej sieti poslanec NR SR, za stranu HLAS - SD, Richard Raši, smutnú informáciu, ktorá hovorila o tom, že pôrodnice v Snine, v Kráľovskom Chlmci, Revúcej, Partizánskom a Myjave končia. Skupina poslancov KSK vyjadrili pohoršenie z konania ministerstva zdravotníctva a okamžite reagovali.

"Smutná informácia: Pôrodnice v Snine, v Kráľovskom Chlmci, Revúcej, Partizánskom a Myjave končia," napísal na sociálnej sieti Richard Raši.

"Vedenie Nemocnice s poliklinikou n.o. Kráľovský Chlmec týmto oznamuje širokej verejnosti, že k dnešnému dňu nemá potvrdenú informáciu od Ministerstva zdravotníctva SR o zrušení pôrodnice v našej nemocnici. Rokovania prebiehajú ďalej," reagovala na sociálnej sieti Klára Hencelová, riaditeľka Nemocnice s poliklinikou n. o. Kráľovský Chlmec.

Myjava, Partizánske, Revúca, Snina a Kráľovský Chlmec. Týchto piatich miest sa týka plán ministerstva zdravotníctva zrušiť pôrodnice.

Z materiálov, ktoré ministerstvo zdravotníctva odovzdalo županom na posúdenie vyplýva, že dôsledkom, ktorý súvisí s dávnejším rozdeleným nemocníc do piatich kategórií, pričom každá z nich má mať povolené vykonávať len určitý rozsah výkonov, je aj zrušenie pôrodníc v štyroch mestách.

Štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Michal Palkovič informoval, že v prípade, ak budú pripomienky, tak sa ďalej rokuje. 

Skupina krajských poslancov KSK je ale postupom ministerstva zdravotníctva pobúrená a županovi KSK, Rastislavovi Trnkovi zaslali list. Svoj postoj zverejnili aj na sociálnej sieti.

Peter Petrikán, primátor mesta Veľké Kapušany a poslanec KSK zverejnil nasledovné stanovisko. Preberáme v plnom znení:

V nemocnici v Kráľovskom Chlmci malo byť podľa rozhodnutia ministerstva zdravotníctva zrušené pôrodnícke oddelenie. Táto správa sa v médiách objavila ešte skôr, ako túto informáciu obdŕžalo samotné vedenie nemocnice. Správa, ktorá bola zverejnená je pohoršujúca z viacerých dôvodov:

- Oficiálne rozhodnutie zatiaľ nemocnica nemá, čo potvrdila aj samotná riaditeľka p. Klára Hencelová

- Ministerstvo rokovalo so združením SK 8, (tvoria ho predsedovia samosprávnych krajov) kde o svojom rozhodnutí informovalo predstaviteľov jednotlivých krajov a žiadalo, aby rozhodnutie ministerstva zdravotníctva oznámili na tlačovej konferencii, ktorá mala byť zvolaná takpovediac do hodiny. Táto požiadavka ministerstva bola odmietnutá so žiadosťou o pripomienkovanie, s vedomím, že sa jedná o zásah do života niekoľko tisícov ľudí. "Štát, ani v tomto prípade nesklamal!"– myslím to ironicky! Kraje dostali od štátu možnosť na vyjadrenie sa 3 DNI!

Vážení občania Použia a Medzibodrožia!

Faktom je, že súčasné ministerstvo zdravotníctva chce ženám z našich regiónov odoprieť možnosť porodiť svoje deti v blízkosti ich bydliska, v známom prostredí, pomocou lekárov, ktorých považujú za spoľahlivých, ktorým dôverujú, s ktorými vedia komunikovať aj vo svojom rodnom jazyku. Faktom je aj to, že my, ako predstavitelia KSK sa za nemocnicu v Kráľovskom Chlmci postavíme a budeme protestovať proti tomuto necitlivému opatreniu, ktoré o nás, bez nás, priniesli štátni predstavitelia. Samotné ich rozhodnutie neakceptuje ani vedenie a personál nemocnice, ktorí sú ľuďmi z praxe.

Faktom je aj to, že v pôrodnici v Kráľovskom Chlmci sa rodí ročne 350 – 360 detí a nie 400, ako si nastavili na ministerstve limit, ale v praxi to znamená že ročne by to znamenalo problém pre 350 – 360 žien a novorodencov.

Pre mňa je toto rozhodnutie neprijateľné a spolu s mojimi poslaneckými kolegami z KSK urobíme všetko preto, aby k nemu nedošlo. Verím, že aj Vy, ako obyvatelia tohto regiónu odmietate rozhodnutie o zrušení pôrodníckeho oddelenia v Kráľovskom Chlmci a že podporíte našu snahu o jeho zachovanie.

Poslanecký Klub Aliancie a nezávislých poslancov KSK zároveň listom informovalo predsedu KSK o stanovisku, že zánik pôrodnícko - gynekologického a novorodeneckého oddelenia v nemocnici a ambulancii Kráľovský Chlmec považuje za neprijateľný.

Nemôžu rozhodovať o nás, bez nás!

Karol Pataky, primátor Kráľovského Chlmca, podpredseda KSK, zverejnil na sociálnej sieti nasledujúce stanovisko, ktoré preberáme v plnom znení:

Včera som sa stretol s poburujúcou správou z médií, podľa ktorej sa ministerstvo zdravotníctva rozhodlo do budúcna zrušiť pôrodnicu - a s ňou spojenú zdravotnú starostlivosť - v nemocnici v Kráľovskom Chlmci. Po rýchlej konzultácii s riaditeľkou zariadenia pani Klárou Hencelovou a vedením Košického samosprávneho kraja bolo jasné, že "správa" o zrušení oddelenia je poburujúca hneď v niekoľkých aspektoch. Jednak preto, že žiadne takéto oficiálne rozhodnutie nepadlo, a aj práve preto riaditeľka nemocnice včera v príspevku napísala, že o takomto opatrení nedostala žiadnu oficiálnu informáciu. Avšak to, čo sa v skutočnosti stalo, je pre mňa, pre nás, stále neprijateľné. Totižto Ministerstvo zdravotníctva včera rokovalo so skupinou SK8 združujúcej osem slovenských krajských samospráv a informovalo jej vedenie o uvedenom rozhodnutí. Zároveň ich požiadalo, aby túto "skvelú" správu okamžite oznámili na improvizovanej tlačovej konferencii. Kolegovia z vyšších územných celkov prirodzene túto výzvu odmietli, a trvali na tom, aby sa k tejto záležitosti, ktorá zasahuje do života a zdravia niekoľko desaťtisíc ľudí, mohli vyjadriť, ako to aj pôvodne požadovali. Našťastie, ani tentoraz nás orgány verejnej moci nesklamali a župy dostali čas na vyjadrenie - celé 3(!) dni pred sviatkami...

Tak si poďme zistiť fakty! Faktom je, že súčasné ministerstvo zdravotníctva chce ženám z Medzibodrožia a Použia odoprieť možnosť porodiť svoje deti v známom prostredí blízko ich domovov, a za pomoci personálu, ktorých poznajú, považujú za dôveryhodných a ktorí hovoria aj po maďarsky. Namiesto toho tí, ktorí rozhodujú, odporúčajú, aby budúce mamičky v pôrodných bolestiach cestovali 50 - 60 kilometrov do najbližšej pôrodnice. Faktom je, že orgány Košickej samosprávy a rovnako aj regionálny poslanci sa k tomuto "skvelému" návrhu môžu vyjadriť, a postavia sa za nemocnicu v Kráľovskom Chlmci a budú proti tomuto necitlivému opatreniu protestovať. Faktom je aj to, že ani vedenie nemocnice v Kráľovskom Chlmci nebude toto rozhodnutie akceptovať. Na základe doterajších skúseností rovnako verím, že aj obyvatelia kraja sa jednotne postavia proti tomuto rozhodnutiu.

Na záver mi dovoľte spomenúť ešte jednu skutočnosť. Je pravdou, že v nemocnici v Kráľovskom Chlmci sa ročne nenarodí viac ako 400 detí. "V praxi to však znamená, že vyššie načrtnutému problému - nemožnosti dostať adekvátnu zdravotnú starostlivosť v regióne - bude musieť v budúcnosti čeliť denne „len“ jedna žena, jedna rodina, jeden novorodenec. To je pre mňa, pre nás neprijateľné a urobíme všetko pre to, aby sa to nestalo.

Nemocnici podporu vyjadril aj nezávislý informačný portál, ktorý funguje ako regionálny portál a zverejnili príspevok s názvom, Pôrodnicu si nedáme!

Včera v médiách prvýkrát zarezonovala pre nás mnohých šokujúca správa o tom, že pôrodnícke oddelenie v Kráľovskom Chlmci má byť zrušené. Oficiálnu informáciu o zrušení pôrodníckeho oddelenia vedenie nemocnice zatiaľ neobdŕžalo, rokovania prebiehajú.

Pre nás neprijateľný postup, ako sa rozhoduje o životoch tu žijúcich ľudí v hlavnom meste, za takzvaným stolom. Ženy z Medzibodrožia a Použia by mali chodiť rodiť do Trebišova, alebo Michaloviec. Podľa nich.

Podľa nás, nie každý má možnosť a chce ísť rodiť do Michaloviec, alebo Trebišova a prekonávať niekoľkokilometrové vzdialenosti a existuje aj jazyková bariéra, kvôli ktorej si rodičky z našich regiónov vyberajú ako jedinú možnosť Kráľovský Chlmec.

Mnohí z nás majú miesto narodenia uvedené: Kráľovský Chlmec.

My, redakcia vkport-u vyjadrujeme plnú podporu nemocnici v Kráľovskom Chlmci, pretože tak, ako samotnému vedeniu nemocnice a nemocničnému personálu aj nám záleží na tom, aby pôrodnícke oddelenie, kde chodia rodiť ženy prevažne z Medzibodrožia a Použia ostalo zachované.

Chceme, aby sa rozhodovalo o nás nie bez nás. A aby v „ďalekej,“ Bratislave vzali do úvahy aj potreby tu žijúcich ľudí, ktorí majú rovnaké práva na zdravotnú starostlivosť, ako inde na Slovensku.

Pridávame sa k poslancom VÚC, ktorí odmietajú necitlivý prístup zo strany štátu, vyjadrujeme svoj nesúhlas, stojíme za nemocnicou v Kráľovskom Chlmci a proti zrušeniu pôrodníckeho oddelenia ostro protestujeme!

Pridajte sa k nám a zdieľaním príspevku podporte nemocnicu v ktorej sa narodili mnohí z nás.

Absolútne proti zrušeniu sú aj Nemocnica Snina a NsP Myjava, za Revúcu sa ozval aj Majerský

"S týmto rozhodnutím sa absolútne nestotožňujeme. V prípade zrušenia týchto oddelení by vzhľadom na geografické špecifiká regiónu viac ako polovica obcí regiónu nemala dostupnú akútnu ústavnú zdravotnú starostlivosť do 45 minút," uviedla v stanovisku pre denník Nový Čas, Erika Ferková, asistentka konateľa Nemocnice Snina

"Pôrodnicu chcú zachovať aj v Myjave. "NsP Myjava nebolo do dnešného dňa doručené žiadne rozhodnutie ani iný oficiálny dokument z Ministerstva zdravotníctva SR ohľadne údajného rušenia pôrodnice ani rozhodnutie o schválení, resp. neschválení nami požadovaných doplnkových programov, medzi ktoré patrí aj pôrodnícky program. Vedenie NsP Myjava sa bude usilovať o zachovanie gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia," uviedla Elena Štefíková, riaditeľka NsP Myjava.

„V prípade zrušenia pôrodnice v Revúcej by mohli byť vážne ohrozené životy matiek s deťmi, keďže do najbližšej pôrodnice v Humennom je zhruba hodina jazdy autom,“ skonštatoval tiež predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský (KDH).

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Transparency International Slovensko (TIS) nevyhovie vedeniu Súdnej rady
Transparency International Slovensko (TIS) nevidí žiadny relevantný dôvod na stiahnutie hodnotenia sudcov okresných súdov, ktoré bolo publikované v marci 2023. Organizácia reagovala na list vedenia Súdnej rady SR, ktoré jej odporučilo toto... Čítať ďalej
05 | 04 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik