Politológ o kampani SaS: To, čo fungovalo v Česku, na Slovensku zapôsobiť nemusí
06 | 04 | 2023 I Ladislav Kováčik

Český politológ Miloš Gregor sa vyjadril k novej predvolebnej kampani strany Sloboda a Solidarita. O jeho zhodnotení kampane informuje webstránka Správ RTVS.

Podľa portálu strana SaS priznáva, že za kampaňou stojí Marek Prchal, známy aj v súvislosti s prácou pre marketingový tím Andreja Babiša.

Miloš Gregor upozorňuje na to, že to, čo fungovalo v Čechách, nemusí zapôsobiť na Slovensku. Odborník taktiež poukázal na to, že nový vizuál kampane sa podobá na bilbordy Sulíkovho politického rivala Igora Matoviča a volič si ich ľahko môže zameniť.

Podľa Gregora kampaň SaS pripomína kampaň Andreja Babiša v dvoch rovinách. Jednou rovinou sú fotografie, ktoré sú fotené podobným štýlom. Druhou sú podobné formulácie. Podľa Gregora Marek Prchal len zobral českú frázu, preložil ju do slovenčiny a pridal ju k takmer rovnakej fotografii Richarda Sulíka.

Gregor priznal, že v Česku na mnohých voličov kampaň zapôsobila. Babiša sa podľa neho podarilo prezentovať ako politika, ktorý ľuďom slúži. Kampaň bola podľa neho veľmi profesionálna, konkrétne z nej vyzdvihol aj preexponované fotografie.

Gregor však zároveň poukázal na to, že Babišovi marketéri sa prihovárali inému typu voliča, než akého chce osloviť strana SaS. „Dve tretiny voličov Andreja Babiša tvoria seniori. Na nich môže zapôsobiť niečo iné, ako na voličov SaS. Tí sú skôr liberálnejší, v produktívnom veku a zo strednej triedy,“ upozornil politológ.

Gregor si myslí, že čisto len prenesenie toho, čo fungovalo v podmienkach Česka, na Slovensko, môže byť skôr chybným krokom. Babišova predvolebná kampaň mohla podľa neho uspieť aj vďaka „faktoru strachu“. Podľa Gregora boli ľudia strašení, že ak budú zvolení Piráti, tak nasťahujú Čechom do domov migrantov.

Gregor sa vyjadril aj k zmene loga SaS. Podľa neho môže takáto zmena zapôsobiť aj pozitívne. „Pokiaľ sa im strana spája s niečím negatívnym, tento mierny rebranding môže voličom pomôcť na ne zabudnúť,“ vysvetlil.

Alojz Baránik: Ačohentizmus v praxi
Popri päťtisícovom poslaneckom plate má každý zástupca ľudu v parlamente nárok na preplatenie kancelárie a na asistentov viac, ako tri tisícky eur. S touto možnosťou poslanci disponujú rôzne. Alojz Baránik (SaS) zamestnáva tri asistentky. Na tom... Čítať ďalej
03 | 04 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik