Staré hriechy ZABUDNUTÉ? Zelenskyj pocestuje do Poľska
04 | 04 | 2023 I Diana Zaťková

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívi tento týždeň Varšavu. Súčasťou návštevy budú rozhovory s politickými lídrami a stretnutie s bežnými Ukrajincami a Poliakmi, oznámili v pondelok poľskí predstavitelia.

Spolu s Olenou

Na návštevu, ktorá je naplánovaná na stredu, bude Zelenského sprevádzať jeho manželka Olena Zelenská. Začne sa oficiálnym stretnutím na Kráľovskom zámku medzi Zelenským a jeho hostiteľom, poľským prezidentom Andrzejom Dudom, informuje Breitbart.

Ich rozhovory budú zahŕňať bezpečnostné otázky, regionálnu politiku, ekonomickú spoluprácu, historické záležitosti medzi oboma susedmi, ako aj tranzit ukrajinského obilia a iných farmárskych produktov cez Poľsko, tvrdí Marcin Przydacz, vedúci Dudovej medzinárodnej kancelárie.

Przydacz pre rozhlasovú stanicu RMF FM povedal, že Zelenskyj sa stretne s Ukrajincami a Poliakmi na Kráľovskom zámku vo Varšave a že sa chce poďakovať Poliakom za pomoc Ukrajincom. "Pripravujeme niekoľko prvkov, ktoré dodajú tejto návšteve osobitný charakter," povedal Przydacz.

Zelenskyj, zdroj foto: FB/Caitlin Johnstone

Problém - ukrajinské obylie

Zelenskyy má tiež rokovať s poľským premiérom Mateuszom Morawieckim o regionálnej bezpečnosti, situácii na fronte a bilaterálnej spolupráci vrátane situácie na hraničných priechodoch a s ukrajinským obilím, uviedol Morawieckiho pobočník Michal Dworczyk.

Poľskí farmári protestujú proti klesajúcim cenám obilia a produkcie a nedostatku skladovania pred tohtoročnou úrodou, pričom obviňujú situáciu z masívneho prílevu produkcie z Ukrajiny, ktorá bola určená na tranzit na trhy tretích krajín, no v Poľsku zostáva.

Krviprelievanie medzi Poliakmi a Ukrajincami zabudnuté?

Historické problémy sa týkajú najmä napätých vzťahov, ktoré viedli ku krviprelievaniu medzi Poliakmi a Ukrajincami, ktorí žili na území Poľska pred druhou svetovou vojnou. Teraz je to západná Ukrajina.

Námestník ministra zahraničných vecí Arkadiusz Mularczyk uviedol, že „v porovnaní s minulosťou nás teraz spája viac, pretože sa pozeráme na veci ako geopolitika, bezpečnosť a ruská agresia“.

Doteraz do Poľska iba tajne

Bude to Zelenskyho prvá oficiálna návšteva Poľska od ruskej invázie na Ukrajine pred 13 mesiacmi. V krajine však absolvoval niekoľko tajných pracovných stretnutí, pričom cestoval do iných krajín.

Poľsko, krajina NATO a Európskej únie na západnej hranici Ukrajiny, bolo prvou zastávkou pre mnohých utečencov, ktorí utiekli pred vojnou doma. Mnohí sa rozhodli zostať, pričom viac ako 1,5 milióna sa zaregistrovalo vo vláde.

Zelenskyj: Putin by mal STRÁVIŤ ŽIVOT V SUTERÉNE A CIKAŤ DO VEDRA!
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj chce, aby jeho ruský náprotivok Vladimir Putin strávil zvyšok svojich dní v pivnici a miesto záchoda mel len vedro, píše POLITICO. Zelenskyj to povedal v prejave počas pondelňajšej návštevy Jahidne –... Čítať ďalej
04 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik