Rusko-Čínske zbližovanie pokračuje
04 | 04 | 2023 I Milan Laca

Kyodo: Čína prvýkrát od roku 1964 zmenila svoj postoj ku Kurilom a prijala neutralitu.

Čína po prvý raz za takmer 60 rokov zmenila svoj postoj k otázke vlastníctva južnej časti Kurilských ostrovov. Zaujala neutrálny posotoj, čím sa Peking a Moskva ešte viac zblížili. Píše o tom agentúra Kjódo, s odvolaním sa na zdroje blízke čínskej strane.

Z histórie

Bývalý čínsky prezident Mao Ce-tung vyjadril podporu Japonsku v tejto otázke v roku 1964 a odvtedy Čína túto tému nenastolila. Čínsky prezident Si Ťin-pching však, podľa Kjóda, počas marcového stretnutia v Moskve s ruským prezidentom Vladimirom Putinom naznačil, že Čína „nezaujme stanovisko ani jednej zo strán“ v otázke územného vlastníctva južnej časti Kuríl. 

Nad Bachmutom veje ruská vlajka
Wagnerovci vyvesili ruskú vlajku na budovu samosprávy v Bachmute, a mesto tak z „právneho hľadiska“ dobyli, tvrdí šéf tejto ruskej žoldnierskej skupiny Jevgenij Prigožin. Informuje o tom agentúra ČTK s odvolaním sa na Reuters, podľa ktorej ale jeho... Čítať ďalej
03 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Zbližovanie

Zmena postoja Číny, podľa Kjóda, "posilní dôveru Ruska, čo ešte viac skomplikuje rokovania" o mierovej zmluve. Okrem toho ruská strana na summite v Moskve navrhla, aby Čína zvážila možnosť investovania na Kurilských ostrovoch vzhľadom na to, že majú štatút územnej špeciálnej ekonomickej zóny.

Rokovania bez konca

Moskva a Tokio od polovice minulého storočia rokujú, s cieľom vypracovať mierovú dohodu po výsledkoch druhej svetovej vojny. Hlavnou prekážkou zostáva nezhoda ohľadom práv na južnú časť Kuríl. Po skončení vojny bolo celé súostrovie pričlenené k Sovietskeho zväzu. Japonsko však spochybňuje vlastníctvo ostrovov  Iturup, Kunašir, Šikotan a skupiny malých neobývaných ostrovov. Ruské ministerstvo zahraničia zároveň opakovane zdôraznilo, že ruská suverenita nad týmito územiami, ktorá má príslušnú medzinárodnoprávnu formu, je nepochybná.

Koniec rokovaní

Po začatí konfliktu na Ukrajine prijalo Japonsko niekoľko balíkov protiruských sankcií. Ruské ministerstvo zahraničia v tejto súvislosti oznámilo, že Moskva ukončuje rokovania s Tokiom o mierovej zmluve. Rozhodlo sa tiež o ukončení bezvízového styku pre japonských občanov, na základe dohôd o bezvízovom styku medzi južnými Kurilskými ostrovmi a Japonskom. z roku 1991. Okrem toho ruská strana oznámila odstúpenie od dialógu s Japonskom o vytvorení spoločných ekonomických aktivít na južných Kurilských ostrovoch.

Rusko zasiahlo silné zemetrasenie
V noci sa Rusko „triaslo“ - došlo k silnému zemetraseniu. Informuje unian.net. Podľa Európsko - stredomorského seizmologického centra mali obyvatelia územia Kamčatka Ruskej federácie nepokojné chvíle. Silné otrasy zaznamenali na juhu území o 15:06... Čítať ďalej
03 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme