Poľskí farmári hrozia: PREKAZÍME ZELENSKÉHO NÁVŠTEVU!
04 | 04 | 2023 I Diana Zaťková

Poľskí farmári sa vyhrážajú, že zmaria návštevu Volodymyra Zelenského vo Varšave. Ukrajinské obilie totiž zaplavuje ich trh. To je krok, ktorý Rusku môže poskytnúť cenný dôkaz o trhline v západnej solidarite, informuje The Guardian.

Ukrajinský prezident by mal v stredu navštíviť hlavné mesto Poľska, aby vyjadril svoju vďaku za solidaritu krajiny počas vojnou s Ruskom, ale poľskí producenti obilia varujú, že by mohli vyjsť do ulíc, aby túto príležitosť „zkazili“.

„Varšava by si to mala premyslieť,“ povedal Marcin Sobczuk, šéf Združenia farmárov Zamość, v rozhovore pre poľský spravodajský web Interia. Povedal, že združenie je pripravené „pokaziť“ návštevu a dodal: „Existuje veľa nápadov, ale je priskoro o tom hovoriť."

Iniciatíva EÚ sa prerátala

V rámci iniciatívy EÚ boli zrušené všetky clá a kvóty na ukrajinský vývoz obilia do 27 členských štátov bloku, aby sa uľahčil tranzit tohto produktu po celom svete vrátane Afriky, kde bola ruská blokáda ukrajinského vývozu obzvlášť bolestivá. 

Obilie sa však nepodarilo presunúť z niektorých východných krajín EÚ vrátane Poľska, Maďarska a Rumunska, čo núti znižovať ceny v týchto krajinách a podnecuje to nevôľu v poľnohospodárskych komunitách.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki povedal, že požiada Európsku komisiu a členské štáty o opätovné zavedenie prekážok pre ukrajinský vývoz obilia, ale poľskí farmári tvrdia, že sa nič nestalo. „Mysleli sme si, že nás minister berie vážne, ale ukázalo sa, že je to inak,“ povedal Sobczuk.

Poľsko - ukrajinská roztlieskavačka

Odkedy Vladimir Putin vo februári 2022 vyslal do krajiny svoju armádu, Poľsko je jedným z najväčších ukrajinských roztlieskavačiek. Vyzývalo EÚ, aby vo svojom režime ekonomických sankcií na Rusko zašla ešte ďalej a rýchlejšie.

Morawiecki bol jedným z prvých európskych lídrov, ktorí navštívili Kyjev, a je silným zástancom skorého členstva Ukrajiny v EÚ, v rámci ktorého by jej exportéri mohli využívať voľný a neobmedzený obchod.

Staré hriechy ZABUDNUTÉ? Zelenskyj pocestuje do Poľska
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívi tento týždeň Varšavu. Súčasťou návštevy budú rozhovory s politickými lídrami a stretnutie s bežnými Ukrajincami a Poliakmi, oznámili v pondelok poľskí predstavitelia. Spolu s Olenou Na návštevu,... Čítať ďalej
04 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Začala víťaziť domáca politika

Začala však víťaziť domáca politika, keď vláda nedávno znížila svoju finančnú ponuku ukrajinským utečencom a teraz signalizuje svoj nesúhlas s hromadením obilia tejto vojnou zničenej krajiny v Poľsku.

Zrno sa zhromažďuje kvôli nedostatku prepravných kapacít na jeho presun. Špecifické problémy infraštruktúry spočívajú v ukrajinských nákladných vlakoch, ktoré používajú iný rozchod koľají ako na železniciach EÚ, a v potrebe uprednostniť dovoz uhlia do Poľska po zákaze dovozu z Ruska.

Kvapka v mori

Od globálneho hospodárskeho poklesu došlo aj k zníženiu dopytu z Afriky

S pokračujúcou vojnou sa miestni farmári čoraz hlasnejšie sťažujú, že sú podkopávaní ukrajinským dovozom obilia, ktorý v roku 2022 vzrástol na 2,45 milióna ton z takmer 100 000 ton v normálnom roku.

Členské štáty EÚ nedávno schválili podporu vo výške 56,3 milióna eur pre bulharských, poľských a rumunských farmárov a poľské ministerstvo poľnohospodárstva oznámilo kompenzáciu. Peniaze však boli opísané ako „kvapka v mori“. Začiatkom tohto mesiaca bol poľský minister poľnohospodárstva Henryk Kowalczyk zasypaný vajíčkami počas panelovej diskusie s komisárom EÚ pre poľnohospodárstvo Januszom Wojciechowskim.

Zatiaľ čo sa dovoz obilia vo východnej Európe hromadí, ukrajinský vývoz po ruskej invázii a blokáde kľúčových prístavov, ako je Odesa a nerovnomernom uplatňovaní dohody s Moskvou, ktorá umožňuje voľný prístup, medziročne poklesol o takmer 18 % na 36,9 milióna ton. 

Global Research: Americká OPOTREBOVACIA VOJNA na Ukrajine ZLYHÁVA, hovorí americký diplomat
Bývalý americký veľvyslanec vo Fínsku Earle Mack niekoľkokrát navštívil Ukrajinu v rámci humanitárnych misií. Vo svojom článku pre The Hill z 29. marca tvrdí, že počas svojej poslednej návštevy mohol na vlastnej koži vidieť nedostatok morálky v... Čítať ďalej
04 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik