Neznášate niektoré zvuky? Otestujte sa, a zistite, či netrpíte mizofóniou
03 | 04 | 2023 I Eka Balaskova

Asi poznáte ten pocit, keď vás pri nejakom veľmi nepríjemnom zvuku doslova strasie. Možno patríte medzi tých, ktorých dráždia aj relatívne všedné zvuky. Táto „precitlivelosť“ sa nazýva mizofónia.

Citlivosťou na zvuky trpí ďaleko viac ľudí, ako by sa predpokladalo. Ako sa prejavuje a na akej vzorke sa robil prieskum? Prečo je to vlastne problém, keď je to relatívne normálny stav? Môžete si urobiť test, či aj vy patríte k tým, ktorí trpia týmto javom.

Čo to vlastne je

Mizofóniou/misofóniou (miso = nenávisť; phonia = zvuk) podľa britských vedcov trpí viac ľudí, ako sa doteraz pradpokladalo. Jej spúšťačom sú zvuky ako prežúvanie jedla, sŕkanie, chrápanie, kvapkanie vody a prejavuje sa miernym podráždením, až po úzkosť.

„Mizofónia je viac než len byť obťažovaný určitými zvukmi, je to o pocite uväznenia, alebo bezmocnosti, keď sa nemôžete dostať preč od týchto zvukov,“ vysvetľuje spoluautorka štúdie, klinická psychologička z Oxfordskej univerzity Jane Gregoryová.

Pán poslanec sa pripravuje na leto. Kvôli novej kráske predal dva veterány! (GALÉRIA)
S blížiacim sa teplým počasím niektoré z nás menia šatník a niektorí približovadlá. Na novom tátošovi bude do parlamentu chodiť v pote tváre makať aj poslanec za OĽaNO, Jozef Pročko. Kúpil si totiž novú motorku. Pročko sa stal známy, ako televízny... Čítať ďalej
02 | 04 | 2023 | Eka Balašková

Kto sa zúčastnil výskumu

Psychometrička Silia Vitoratou z King's College London spolu s Gregoryovou a kolegami rozdelili  772 dobrovoľníkov podľa pohlavia, veku a etnickej príslušnosti pomerom podľa sčítania ľudu v Spojenom kráľovstve, aby získali reprezentatívnu vzorku ľudí starších ako 18 rokov .

Títo ľudia vyplnili dotazník o potenciálnych spúšťacích zvukoch a ich emocionálnych reakciách, ktoré skúmali 5 aspektov misofónie: pocit emocionálnej hrozby, vnútorné a vonkajšie hodnotenie, výbuch a vplyv. Vedci tiež viedli rozhovory s 26 ľuďmi, ktorí sa sami identifikovali, že misofóniou trpia, a 29 ľuďmi, ktorých sa netýka.

„Misofónia sa v Spojenom kráľovstve vyskuytuje u 18,4 percenta populácie,"zistil tím s vysvetlením, že tieto zistenia sú len reprezentatívne pre Spojené kráľovstvo a v iných častiach sveta sa môžu líšiť.

pixabay.com | Aj tradičné babičkine kukučkové hodiny môžu niekoho iritovať

Pomoc, tento zvuk nenávidím!

Mnohé zo zvukov, ktoré môžu spustiť misofóniu sú ľuďom všeobecne nepríjemné. Hlasné žuvanie vyvolalo medzi respondentmi prieskumu najväčšie znechutenie, zatiaľ čo mnohé iné zvuky vyvolali rozsiahle podráždenie.

Negatívne pocity voči zvukom, ktoré sa všeobecne nepáčili, boli v podskupine citlivejšej populácie častejšie sprevádzané hnevom a panikou. Uviedli, že sa cítia uväznení alebo bezmocní a nemôžu uniknúť hluku.

Ako sa zbaviť KLIATBY?
Prekliatie. Podľa väčšiny z nás patrí do rozprávok, legiend a povestí. Lenže spôsobov, ako na človeka uvaliť kliatbu je niekoľko. A vlastne keby len na človeka. Prekliate sú celé generácie rodín, či nehnuteľností. Návod, ako na to vám samozrejme... Čítať ďalej
01 | 04 | 2023 | Eka Balašková

Mizofónia ako problém

„Je to o pocite, že s vami nie je niečo v poriadku pre spôsob, akým reagujete na zvuky, ale aj o neschopnosti s tým nič urobiť. To potom môže viesť k pocitu viny, hanby, úzkosti a stiahnutia sa,“hovorí Gregoryová, podľa ktorej mizofonikov častejšie obťažovali zvuky ako normálne dýchanie a prehĺtanie, kým v bežnej populácii nevyvolávali žiadne pocity.

„Naša štúdia odhalila, že 1 z 5 ľudí v Spojenom kráľovstve zažíva významné misofonické reakcie, ale len malá časť to vedela pomenovať," vysvetľuje Vitoratou. Pred prieskumom si misofóniu uvedomovalo menej ako 14 percent populácie vzorky.

„Je to úľava, keď zistíte, že nie ste sami, že aj iní ľudia takto reagujú na zvuky," poznamenáva Gregoryová. Nový prieskum vedcov môže byť užitočným nástrojom, ktorý pomôže iným lekárom identifikovať tých, ktorých tento stav trápi.

"Naše výsledky ukazujú, že misofónia je relatívne bežný stav a je potrebný ďalší výskum, aby sme určili, v akom bode sa tento stav stane "neporiadnym" z hľadiska úzkosti, vplyvu a potreby liečby," uzatvárajú vedci.

Trpíte mizofóniou?

Tento test vám ukáže, či sa to týka aj vás.

Ovládne vás pri nepríjemnom zvuku panika, zlosť či dokonca strach?

A) áno

B) nie som si istý/á

C) nie

Vyvolávajú vo vás tieto zvuky silné emócie: sŕkanie, poťahovanie nosom, žuvanie, kašeľ, klopkanie, chrumkanie?

A) väčšina áno

B) niektoré áno

C) nie

POZOR!!! Ak ste doteraz odpovedali na obe otázky „C“, prosím, prejdite na výsledky TESTu. V opačnom prípade v ňom pokračujte.

Koľko ste mali rokov, keď ste prvýkrát zaregistrovali vašu neprimeranú reakciu na niektoré zvuky?

A) 0 – 16 rokov

B) 17 a viac rokov

Mali ste niekedy pri nepríjemnom zvuku urgentnú potrebu na niekoho fyzicky zaútočiť alebo z miestnosti utiecť?

A) áno

B) nie

Vyhýbali ste sa niekedy obedu s rodinou či priateľmi, alebo ste niekedy odišli uprostred stolovania kvôli mľaskaniu, prežúvaniu či škrípaniu príborom?

A) niekedy/často

B) nikdy

Zhoršuje sa váš pocit z nepríjemnému zvuku či pohybu, ak ho robia vaši kolegovia, priatelia, členovia rodiny či partner, teda ľudia, ktorých poznáte?

A) áno

B) nie, respektíve nie som si istý/á

Je vaša reakcia na nepríjemný zvuk ešte horšia, ak ste v strese, po chorobe alebo ste vyčerpaní zo skúšok a povinností v škole, práci a podobne?

A) áno

B) nie, respektíve nie som si istý/á

Jednofarebné umieranie
„Spokojnosť je duševná smrť“ - vyjadril sa svojho času úžasný český básnik a publicista Jan Neruda. Nemožno sa na príkaz šialencov donekonečna tváriť spokojne. S výnimkou idiotov. Iba ak by sme dobrovoľne súhlasili s tým, že samozvanci môžu podľa... Čítať ďalej
02 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Vyhodnotenie

Väčšina odpovedí „A“:S veľkou pravdepodobnosťou ste misofonik a mali by ste navštíviť lekára.

Väčšina odpovedí „C“: Nemusíte sa obávať, zrejme si test robíte len zo zvedavosti.

Väčšina odpovedí „B“: S veľkou pravdepodobnosťou nie ste misofonik.

Väčšina odpovedí „A“ a „B“: Môžete mať sklon k misofónii. Poraďte sa radšej s odborníkom.

pixabay.com | Prežúvanie žuvačky niekoho privádza "do šialenstva"

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik