Kéry: PUTIN medzinárodné právo PORUŠIL, ale v minulosti bolo všetko KÓŠER?
03 | 04 | 2023 I Ladislav Kováčik

Predseda Zahraničného výboru Národnej rady SR Marián Kéry (Smer) sa vo svojom facebookovom príspevku rozpísal o priebehu posledného zasadnutia zahraničného výboru.

Vláda porušila ústavu

VO SVETE V ZÁSADE PLATÍ, ŽE KEĎ ZAČNEŠ VOJNU, POTOM JU AJ PREHRÁŠ. TAK AJ TENTO VÝROK ZAZNEL NA POSLEDNOM ZASADNUTÍ ZAHRANIČNÉHO VÝBORU NR SR. JA S NÍM V PODSTATE SÚHLASÍM. VIETE, KTO JE JEHO AUTOROM? PETER OSUSKÝ, POSLANEC NR SR ZA STRANU SAS, PODPREDSEDA ZAHRANIČNÉHO VÝBORU. PROBLÉM JEHO VÝROKU JE VŠAK V TOM, ŽE HO POUŽÍVA LEN VTEDY, KEĎ MU TO VYHOVUJE,“ začína Kéry svoj príspevok.

O debate na poslednom zahraničnom výbore píše Kéry ako o jednej z tých „zaujímavejších“. Spomína, že na výbore sa zúčastnil aj poverený minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislav Káčer, ktorý prišiel odprezentovať materiál s názvom „Zahraničná a európska politika Slovenskej republiky v roku 2023“. Kéry sa podľa svojich slov dostal v diskusii s ministrom do sporu. Zároveň spomenul, že „nie prvý raz sa smerom k zahraničnopolitickým krokom vlády, najmä smerom k dianiu na Ukrajine, do vyslovene submisívnej polohy staval práve poslanec Peter Osuský.“

Verím, že sa obom koaličným politikom (keďže SaS je pre mňa de facto stále na koaličnej strane) museli ťažko počúvať moje slová o tom, že vláda darovaním MIG-ov Ukrajine s pravdepodobnosťou hraničiacou s istou porušila Ústavu Slovenskej republiky,“ píše poslanec. Vláda Eduarda Hegera, ktorá je od decembra v demisii, podľa neho nemôže rozhodovať o zásadných otázkach vnútornej a zahraničnej politiky - pričom darovanie bojových lietadiel inému štátu podľa Kéryho určite k zásadným otázkam zahraničnej politiky patrí.

Rovnako dočasne poverená vláda podľa Kéryho porušila aj zmluvu s Ruskou federáciou, v ktorej je uvedené, že prípadné darovanie týchto stíhačiek druhej strane malo byť podmienené súhlasom ruskej strany. „A že porušenie medzinárodného práva, za ktoré v SMERe-SD považujeme aj útok Ruskej federácie proti Ukrajine či anexiu Luhanskej a Doneckej oblasti, je takým istým porušením medzinárodného práva, ako v prípade vojenskej agresie USA v Iraku či bombardovania Srbska lietadlami NATO a USA,“ myslí si Kéry.

Slovensko je naozaj PRIEKOPNÍKOM! Žiaľ, iba v pomoci Ukrajine
Slovensko môže byť Ukrajine nápomocné pri dodávkach 155-milimetrovej aj 152-milimetrovej munície. SR je jednou z iba troch krajín na svete spomedzi tých, ktoré podporujú Ukrajinu, ktorá vyrába práve 152-milimetrovú muníciu. V piatok to na Ukrajine... Čítať ďalej
01 | 04 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Východ Ukrajiny hodili cez palubu

Poslanec Osuský začal podľa Kéryho následne „s tým svojím poučovaním, sprevádzaným neustálymi ironickými úškrnmi.“ „Vraj v Kosove pred bombardovaním Srbska niekto začal s masakrovaním obyvateľstva a že obyvatelia Kosova preto odmietali zostať v štátnom zväzku so Srbskom,“ parafrázoval Kéry slová kolegu Osuského. Kéry mu na to podľa svojich slov odpovedal protiotázkou, či sa niečo takmer identicky podobné nedialo aj vo východnej časti Ukrajiny od roku 2014.

Podľa Kéryho je možné, že sa dokonca dialo aj niečo ešte horšie. „Východ Ukrajiny s jeho prevažne rusky hovoriacim obyvateľstvom hodil niekto ignorantsky cez palubu. Američania a NATO sa už v roku 2008 na summite NATO v Bukurešti rozhodli pootvoriť dvere do tejto, vraj obrannej, organizácie aj Ukrajine. Tam sa začal proces, ktorý sa cez Majdan v roku 2014 dostal až k rozhodnutiu Putina o útoku na Ukrajinu. Rozhodnutiu, ktoré v SMERe-SD odsudzujeme a považujeme ho za porušenie medzinárodného práva. Ale ako môže mať niekto zo západných politikov, na čele s Merkelovou, prezidentmi USA Bushom ml., Obamom a Bidenom a vrcholnými politikmi kus sebareflexie a bohorovne tvrdiť, že teraz Putin medzinárodné právo porušil, ale vtedy v minulosti to bolo všetko kóšer?,“ pýta sa politik Smeru.

Podľa Kéryho je toto všetko iba „bumerang, vracajúci sa NATO na čele s Američanmi“. Petrovi Osuskému Kéry odporučil, nech ide do Belehradu obhajovať „podľa neho zjavne obhájiteľné bombardovanie zvrchovaného štátu, vrátane ničenia jeho energetickej infraštruktúry“. Rovnako by podľa neho mal ísť aj do Iraku medzi státisíce rodín, ktoré stratili niekoho zo svojich členov „nezmyselným a ničím neospravedlniteľným vpádom vojsk USA do Iraku“.

Kéry ďalej vo svojom statuse cituje ministra Káčera, ktorý vo svojom statuse 20. februára napísal, že „nesmieme dopustiť, aby bolo v 21. storočí možné meniť hranice silou.” Toto tvrdenie síce Kéry podpisuje, zároveň však pripája otázku: „Kde ste boli doteraz vy konkrétne, pán Káčer? Čo iné, ako zmena hraníc silou bola na konci 20. storočia vojenská agresia NATO v Srbsku, ktorej výsledkom bolo samostatné Kosovo?“

Mark Milley: Víťazstvo Ukrajiny je tento rok nepravdepodobné
Najvyšší americký generál Mark Milley povedal, že Ukrajina tento rok pravdepodobne nevyženie všetkých ruských vojakov zo svojho územia, píše Kyiv Independent s odvolaním sa na rozhovor pre Defense One. Milley, predseda náčelníkov štábov, povedal:... Čítať ďalej
01 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Hlas mieru a rozumu

Marián Kéry ďalej uviedol, že SMER-SD zaujíma z hľadiska budúceho zahranično-politického smerovania Slovenskej republiky „jasný a konzistentný postoj“. Pokiaľ sa po nadchádzajúcich parlamentných voľbách Smer stane súčasťou novej vládnej koalície, má podľa Kéryho ambíciu pokračovať v strategickom smerovaní zahraničnej a európskej politiky Slovenska, vrátane členstva našej krajiny v EÚ a v NATO. „To však neznamená, že sa nebudeme ozývať, ak budeme mať pocit, že kroky niektorých z hráčov na poli medzinárodnej politiky nie sú v súlade s medzinárodným právom, prípadne, že sú len jednostranne vedené a nerešpektujú záujmy našej krajiny,“ hovorí Kéry.

Predseda parlamentného zahraničného výboru si myslí, že sme malý štát, pričom potrebujeme, aby sme mali dobré vzťahy so všetkými svetovými veľmocami. „Sme síce malý štát, ale o to viac by malo byť počuť náš hlas. Smerom k rusko-ukrajinskému konfliktu, respektíve k zástupnému konfliktu Ruska s NATO a USA to z pohľadu našej politickej strany bude vždy správny hlas mieru, hlas rozumu volajúci po mierových rokovaniach a ústupkoch zo všetkých strán, hlas proti dodávkam zbraní hociktorej z bojujúcich strán, hlas garantujúci bezpečnosť a neutralitu pre Ukrajinu,“ myslí si poslanec.

Aby platilo pre všetkých, opakujem pre všetkých, nielen účelovo vytrhnuté z kontextu to, čo povedal poslanec Osuský a aj minister Káčer. Keď začneš vojnu, potom ju aj prehráš. Nesmieme dopustiť, aby bolo v 21. storočí možné meniť hranice silou,“ píše smerák.

P.S.: Vojenský konflikt na Ukrajine sa nezačal vo februári 2022 vpádom ruských vojsk, ale dávno, dávno predtým,“ neodpustil si ešte Kéry záverečnú poznámku.

Putin podpísal doktrínu zahraničnej politiky: Západ Je HROZBA!
Vladimir Putin podpísal novú stratégiu ruskej zahraničnej politiky zameranú na obmedzenie nadvlády Západu a identifikáciu Číny a Indie ako kľúčových partnerov do budúcnosti, informuje The Guardian. V štýle studenej vojny Nový dokument upevňuje... Čítať ďalej
01 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik