Prezidentkina konkurentka v ringu - aj Leyenová chce veliť NATO
02 | 04 | 2023 I Ivan Brožík

O vrcholný post na čele Severoatlantickej aliancie je priveľmi intenzívny záujem. Už aj šéfka Eurokomisie Ursula von der Leyenová sa uchádza o pozíciu novej šéfky NATO. Nikto nateraz nevylúčil, že podobné ambície sa pripisujú aj Zuzane Čaputovej.

Funkčné obdobie predsedníčky Európskej komisie sa skončí už budúci rok. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová však hodila klobúk do ringu a chce sa stať novou šéfkou NATO - píše na webe thesun.co.uk denník The Sun. Diplomatický zdroj však podľa The Sun tvrdí, že viaceré členské štáty NATO navrhli, aby prevzala alianciu už tento október.

Záujem majú aj Nemci

Bývalý nemecký minister obrany tak bude čeliť neľahkej bitke, aby vyhral neprehľadný výberový proces, pričom tento krok pravdepodobne pobúri euroskeptikov.

Súčasný generálny tajomník Jens Stoltenberg by mal odstúpiť koncom tohto roka po predĺžení jeho funkčného obdobia v dôsledku vojny na Ukrajine.

Voľby dohodou

V prípade hlavy NATO sa nikdy nekonajú formálne voľby, ale 30-členná západná aliancia neverejne volí nového lídra na základe konsenzu. Američania zvyčajne nepredkladajú kandidáta, keďže americký generál tradične slúži ako vrchný veliteľ spojeneckých síl v Európe. Ale Biely dom má veľké slovo v tom, kto získa tento job..

Zdroje zo Spojeného kráľovstva naznačujú, že Británia by pravdepodobne vetovala pani Von der Leyenovú s odvolaním sa na jej slabé výsledky, ktoré mala ako minister obranyi nemeckých ozbrojených síl.

Minister obrany Ben Wallace chce byť prvým generálnym tajomníkom NATO za Británie za posledných 20 rokov. Na Slovensku sa objavili špekulácie o podobnej ambícii Zuzany Čaputovej.

National Interest: Ukrajina je pre USA novým Vietnamom
„Spojené štáty neutiahnu vojnu proti Rusom na Ukrajine, je čas sa porúčať.“ Takto by sa dal zhrnúť obsah článku s názvom „Between Vietnam and Ukraine: Reflections on Ending a War“ (Medzi Vietnamom a Ukrajinou: Úvahy o ukončení vojny) v časopise The... Čítať ďalej
02 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik