Šutaj Eštok: Mikulec a jeho ďalší škandál (VIDEO)
02 | 04 | 2023 I Eka Balaskova

Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) tvrdí, že minister Mikulec (OĽaNO), ktorý sa nikdy nemal stať ministrom, by mal na čele rezortu skončiť čo najskôr. K tomuto tvrdeniu ho zase raz priviedlo ministrovo konanie a zistenie Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) o jeho oprávnení nakladať s utajovanými skutočnosťami.

Šutaj Eštok upozorňuje, že minister vnútra sa nezákonne oboznamoval s utajovanými skutočnosťami a vysvetlil aj, ako to funguje. Celú situáciu označuje za mimoriadnu hanbu, aj vzhľadom na medzinárodnú situáciu, pričom Roman Mikulec v minulosti bol držiteľom takéhoto certifikátu. Podľa Šutaja Eštoka je načase, aby prezidentka konala. Tá nechala vec posúdiť a ďalší postup zváži na základe výsledku. Ministerstvo vnútra sa proti obvineniam bráni.

Bez certifikátu

„Podľa správy Národného bezpečnostného úradu mal tento pán porušiť zákon o utajovanej skutočnosti celkovo 29-krát, keďže sa oboznamoval s utajovanými skutočnosťami zo zahraničia bez toho, aby mal potrebný špeciálny certifikát,“ upozornil vo videu Šutaj Eštok.

Minister vnútra Roman Mikulec Zdroj: TASR

„Zákon o ochrane utajovanej skutočnosti hovorí jasne, že bezpečnostná previerka ministra sa nevykonáva iba v prípade, ak osobitný zákon, alebo medzinárodná zmluva neustanovuje ináč. Laicky povedané – minister Mikulec sa mohol oboznamovať iba s utajovanými skutočnosťami na národnej úrovni a nie s utajovanými skutočnosťami na úrovni NATO, či EÚ, na ktoré platia osobitné pravidlá podľa medzinárodnej zmluvy,“vysvetlil poslanec.

Vražda na Zámockej stále doznieva. Politicky (VIDEO)
Kým väčšina Slovákov na incident na Zámockej spomína viac-menej „len“ ako na veľmi nepríjemnú, nepeknú vraždu, politickým svetom vďaka nezáväznému uzneseniu Európskemu parlamentu (EP) stále hýbe. Poslanci EP tesne po čine vyzvali slovenskú vládu k... Čítať ďalej
01 | 04 | 2023 | Eka Balaskova

Medzinárodná hanba

„Za hranicami nám prebieha vojna, partneri zo Slovenskej republiky zdieľajú utajované skutočnosti a Roman Mikulec sa oboznamuje s takýmito informáciami bez toho, aby spĺňal požadované kritériá. Ide nie len o bezpečnostné riziko, ale aj spochybnenie Slovenska, ako partnera Severoatlantickej aliancie a medzinárodnú hanbu,“ upozornil Šutaj Eštok.

Previerku už mal

„Minister Mikulec nie je nepopísaný papier, keď tvrdí, že bezpečnostnú previerku mať nemusel. Je to dlhoročný, vysoko postavený spravodajský dôstojník, ktorý veľmi dobre rozumel problematike utajovanej skutočnosti, keďže od roku 2001 disponoval bezpečnostnou previerkou na stupeň „prísne tajné, o ktorú prišiel v roku 2012 za vlády Ivety Radičovej, keďže bol nedôveryhodnou osobou,“ pripomína politik a svoje tvrdenie o porušení zákona ministrom dokladuje tvrdením dvoch šéfov NBÚ a tiež šéfovia všetkých bezpečnostných výborov v Národnej rade. „Hovoria to všetci odborníci. Iba minister svoje pochybenie odmieta,“ dodáva opozičný poslanec.

Iveta Radičová. FOTO - TASR/AP

Že by prezidentka konečne konala?

"Ak sa ukáže, že zákon bol porušený, je to jedna z možností, že pristúpim aj k vymenovaniu úradníckej vlády. Nechcem však predbiehať, najprv sa musím oboznámiť s protokolom a počkať si na výsledky správneho konania," povedala novinárom prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá si vyžiadala protokol z kontroly Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) a jej kroky budú závisieť od výsledných zistení.

Zuzana Čaputová pripustila vymenovanie úradníckej vlády! Na Ministerstve vnútra malo dôjsť k závažným porušeniam zákona
Ak by sa potvrdilo, že dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec porušil zákon a neoprávnene manipuloval s utajovanými skutočnosťami zo zahraničia, jednou z možností by bolo aj vymenovanie úradníckej vlády. Uviedla to prezidentka SR Zuzana... Čítať ďalej
31 | 03 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Bude konať ďalej?

„Som rád, že pani prezidentka sa konečne začala zaoberať Mikulcovým zlyhaním. Pevne verím, že rozhodnutie o jeho odvolaní z jej úst budeme počuť už v najbližších dňoch, aby už nemal tento človek ďalší priestor robiť zlé meno Slovenskej republike a ministerstvu vnútra,“uzatvára Šutaj Eštok.

Urazený minister

"Ministerstvo vnútra SR sa opakovane dôrazne ohradzuje voči konštatovaniu o manipulácii s utajovanými informáciami. Toto tvrdenie je nepravdivé a hrubo zavádzajúce," uviedla hovorkyňa MV SR Zuzana Eliášová, podľa ktorej ide len o pokračujúce politické ataky na ministra vnútra a pripomenula, že rovnaký prístup ako súčasný šéf rezortu sa podľa MV SR uplatňoval aj za jeho predchodcov.

SODOMA - GOMORA! MIKULCOV REZORT POUČUJE AJ NBÚ
Minister vnútra je ako člen vlády oprávnenou osobou s osobitným postavením, na základe čoho má právo oboznamovať sa v rozsahu svojej funkcie s utajovanými skutočnosťami. Osobitný režim na manipuláciu s utajovanými skutočnosťami zo zahraničia sa ho... Čítať ďalej
31 | 03 | 2023 | Gabriela Fedičová

Facebook / Národný bezpečnostný úrad | Sídlo Národného bezpečnostného úradu na Budatínskej ulici v bratislavskej Petržalke. Jeho riaditeľ tiež "veľa rozprával"

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik