Súhrn medzinárodného spravodajstva - 1. apríla
01 | 04 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 1. apríla - 6.30

KYJEV – Slovensko môže byť Ukrajine nápomocné pri dodávkach 155-milimetrovej aj 152-milimetrovej munície. SR je jednou z iba troch krajín na svete spomedzi tých, ktoré podporujú Ukrajinu, ktorá vyrába práve 152-milimetrovú muníciu. V piatok to na Ukrajine vyhlásil dočasne poverený minister obrany SR Jaroslav Naď, ktorý predtým absolvoval rokovania s svojím ukrajinským rezortným partnerom Olexijom Reznikovom. Informuje o tom osobitný spravodajca TASR.

KYJEV – Existuje niekoľko spôsobov, ako zabrániť vývozu ukrajinského obilia do Európy namiesto do chudobných krajín Afriky či Ázie. Súčasná situácia totiž spôsobuje problém krajinám ako Slovensko, ktorého sýpky sú plné a neostávajú mu tak dostatočné kapacity na uskladnenie novej úrody. V pondelok na to v Kyjeve upozornil dočasne poverený premiér SR Eduard Heger, podľa ktorého je ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pripravený venovať sa tomuto problému, informuje osobitný spravodajca TASR.

Zdroj foto: FB/EH | Volodymyr Zelenskyj, Eduard Heger

ATÉNY – Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis vyzval v piatok Európsku úniu, aby zvážila finančnú pomoc na predĺženie oceľového plota na hranici s Tureckom, zameraného proti migrantom. Vyjadril sa pre agentúru AFP počas návštevy severovýchodu krajiny, kde oznámil projekt predĺženia hraničného oplotenia o 35 kilometrov.

LONDÝN/BERLÍN – Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová má šancu stať sa novou najvyššou predstaviteľkou NATO. Navrhujú ju viaceré členské krajiny, Británia by však pravdepodobne takúto voľbu vetovala, uviedli v piatok s odvolaním sa na diplomatické zdroje britské noviny The Sun.

WASHINGTON – Závažné škody spôsobilo veľké tornádo, ktoré sa v piatok prehnalo americkým štátom Arkansas. Úrady a nemocnice hlásili najmenej dve desiatky zranených. Tornádo zasiahlo štátne hlavné mesto Little Rock a okolie, kde vyvracalo stromy, prevracalo autá a poškodzovalo domy. Bez elektriny sa ocitlo viac než 70.000 ľudí.

OSLO – Štyria ľudia vrátane zahraničných turistov zahynuli v piatok pri lavínach na ďalekom severe Nórska. Jedna z lavín podľa polície strhla dom a ďalšiu budovu do mora.

WASHINGTON – Spojené štáty v piatok oznámili, že plánujú otvoriť veľvyslanectvo na Vanuatu. Pôjde o najnovší krok v ich úsilí posilniť prítomnosť v južnom Tichomorí, kde sa svoj vplyv snaží rozširovať Čína.

USA prehrajú vojnu s Čínou? (VIDEO)
Newsweek: Americký generál predpovedal Washingtonu porážku v prípade vojny s Čínou Veliteľ námornej pechoty, generál Berger, hovoril o zlyhaní Spojených štátov vo vojenskom strete s Čínou. Porážka? USA by mohli byť porazené v prípade... Čítať ďalej
01 | 04 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik