Slovensko-ruská spoločnosť: Je to HANBA Zelenského režimu!
01 | 04 | 2023 I Ladislav Kováčik

Slovensko-ruská spoločnosť, ktorú vedie bývalý premiér a disident Ján Čarnogurský, vydala vyhlásenie k aktuálnym udalostiam v súvislosti s kyjevským pravoslávnym kláštorným komplexom Kyjevsko-pečorská lavra.

Spor medzi pravoslávnymi cirkvami

V Kyjeve sa v týchto dňoch dejú udalosti, ktoré by mal registrovať svet, na ktorý sa súčasný kyjevský režim obracia najmä o vojenskú pomoc. Kyjevské úrady, vrátane polície, sa pokúšajú odobrať kánonickej Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi moskovského patriarchátu starobylý kláštor v Kyjeve, Kyjevsko-pečorskú lavru,“ upozorňuje spoločnosť v úvode svojho vyhlásenia.

Slovensko-ruská spoločnosť ďalej vo vyhlásení pripomína význam Kyjevsko-pečorskej lavry. Podľa spoločnosti sú v lavre uložené ostatky mýtického staroruského hrdinu Iliu Muromca, ako aj letopisca Nestora, žijúceho v 11. storočí, a taktiež aj ďalších významných osobností ruskej a ukrajinskej minulosti. Od svojich začiatkov v hlbokom stredoveku patrila lavra Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi moskovského patriarchátu, konštatuje Slovensko-ruská spoločnosť.

Spoločnosť tiež pripomína, že v súčasnosti sa vedie spor medzi dvoma pravoslávnymi cirkvami na Ukrajine, teda medzi cirkvou moskovského a konštantinopolského patriarchátu, o dedičstvo pravoslávnej cirkvi, vrátane cirkevných objektov.

Slovensko-ruská spoločnosť sa necíti kvalifikovaná o zaujatie stanoviska v spore, ale zastávame názor, že štát sa nemá do sporu miešať nad rámec platného práva, aj to len reštriktívne. Zásahy ukrajinskej štátnej moci do pomerov v lavre sa zintenzívnili po dekréte prezidenta Zelenského z decembra 2022 o zrušení užívania lavry UPC,“ pripomína ďalej Slovensko-ruská spoločnosť.

Najnovšie správy z Ukrajiny
Výkonná rada Medzinárodného menového fondu schválila štvorročný úverový program pre Ukrajinu vo výške 15,6 miliardy dolárov, ktorý je súčasťou globálneho balíka 115 miliárd dolárov na podporu ekonomiky krajiny, píše The Guardian. Zároveň prinášame... Čítať ďalej
01 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Hanba Zelenského režimu

Na internete sa podľa spoločnosti objavili zábery, ako do lavry vnikli výkonné zložky ukrajinskej štátnej moci a vyháňali z nej mníchov, pričom použili aj plyn. K mníchom sa pripojili pravoslávni veriaci a v dobe, keď Slovensko-ruská spoločnosť písala toto vyhlásenie, odolávali polícii, ktorá chce lavru odobrať Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi moskovského patriarchátu, píše ďalej spoločnosť a konštatuje, že mníchov v lavre úrady obviňujú z podpory Moskvy. „Na Slovensku to pripomína začiatky 50-tych rokov, keď komunistická Štátna bezpečnosť obvinila katolíckych kňazov zo špionáže pre Vatikán a súdy niektorých za toto obvinenie aj odsúdili. Ľudia vtedy bránili kňazov a niektorých polícia zastrelila,“ používa spoločnosť paralelu s históriou prenasledovania cirkví v niekdajšom Česko-Slovensku.

Spoločnosť navyše pripomenula, že Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva označil dianie na Ukrajine proti Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi za jej diskrimináciu.

Postup kyjevských úradov proti mníchom a veriacim v Kyjevsko-pečorskej lavre pokrýva hanbou režim prezidenta Zelenského. Kyjev by nemal dostávať z Európy zbrane, demokratický štát takým spôsobom nepostupuje proti registrovanej cirkvi,“ uzatvára Slovensko-ruská spoločnosť svoje aktuálne vyhlásenie.

Podľa TASR ukrajinské úrady vyzvali osadenstvo kláštora z Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi (UPC), aby do 29. marca uvoľnili budovy v areáli lavry, a to na základe rozhodnutia pamiatkovej zóny Kyjevsko-pečerská lavra, ktorá odstúpila od nájomnej zmluvy s UPC. Vedenie UPC tvrdí, že voči odstúpeniu od nájomnej zmluvy podalo žalobu a nemieni lavru opustiť až do skončenia súdneho konania.

Václav Klaus: "Je čas s vojnou urobiť niečo zásadné."
„Je čas s vojnou urobiť niečo zásadné.“ Václav Klaus prišiel na Slovensko. A diali sa veci - uvádza nasledujúcu tému český web parlamentnilisty.cz. "Aktuálnu šialenú a zbytočnú energetickú krízu zavinila zelená politika," zdôraznil v televíznej... Čítať ďalej
31 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

Opát Kyjevsko-pečerskej lavry predvolaný na výsluch

Metropolita Pavel, opát kláštora Kyjevsko-pečerská lavra v hlavnom meste Ukrajiny, bol predvolaný na výsluch. Fotografie zverejnené ukrajinskou bezpečnostnou službou ukazujú dôstojníkov pred Pavlovým domom v sobotu. Pavlova vetva ukrajinskej pravoslávnej cirkvi bola donedávna formálne zviazaná s ruskou pravoslávnou cirkvou. BBC uvádza, že bezpečnostné služby prehľadali Pavlov dom v Kyjevsko-pečerskej lavre.

Dodáva, že Pavel bol formálne upovedomený, že je vyšetrovaný pre obvinenia z podpory ruskej invázie na Ukrajinu a bol predvolaný na výsluch. Pavla obvinili aj z podnecovania nenávisti medzi náboženstvami. Akékoľvek pochybenie popiera.

Metropolita Pavel, opát Kyjevsko-pečerskej lavry, je v Kyjeve obkľúčený dôstojníkmi ukrajinskej bezpečnostnej služby. Fotografia: UKRAJINSKÉ BEZPEČNOSTNÉ SLUŽBY

Ruská štátna tlačová agentúra Tass cituje video zverejnené médiami Vesti, v ktorom Pavel hovorí: "Bol som poslaný do domáceho väzenia."

Ukrajinská vláda oznámila, že 29. marca 2023 ukončí nájomnú zmluvu umožňujúcu mníchom bezplatne obývať časť Kyjevsko-pečerskej lávry, ale uviedla, že proces vysťahovania môže trvať týždne. Napriek tomu, že cirkev po minuloročnej invázii na Ukrajinu oficiálne prerušila vzťahy s ruským patriarchátom, Kyjev verí, že je stále de facto závislá od Moskvy.

STÁLE ŽIJEM! Pápež František opúšťa nemocnicu
Pápeža Františka prepustili v sobotu z rímskej nemocnice, kde sa liečil na zápal priedušiek, pričom s novinármi žartoval: „Stále žijem." František, 86, bol hospitalizovaný v stredu na poliklinike Gemelli po tom, čo mal údajne ťažkosti s dýchaním... Čítať ďalej
01 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik