Putin podpísal doktrínu zahraničnej politiky: Západ Je HROZBA!
01 | 04 | 2023 I Diana Zaťková

Vladimir Putin podpísal novú stratégiu ruskej zahraničnej politiky zameranú na obmedzenie nadvlády Západu a identifikáciu Číny a Indie ako kľúčových partnerov do budúcnosti, informuje The Guardian.

V štýle studenej vojny

Nový dokument upevňuje hlbokú roztržku v štýle studenej vojny medzi Ruskom a Západom kvôli ofenzíve Moskvy na Ukrajine. V strategickom dokumente sa uvádza:

"Ruská federácia má v úmysle uprednostniť odstraňovanie pozostatkov dominancie Spojených štátov a iných nepriateľských krajín vo svetovej politike."

Nepriateľské krajiny

Výraz „nepriateľské krajiny“ používa Rusko na označenie tých krajín, najmä v Európe a Severnej Amerike, ktoré odsúdili vojenskú kampaň Moskvy na Ukrajine a prijali sankcie.

V 42-stranovom dokumente, ktorý bol zverejnený na internetovej stránke Kremľa, sa uvádza, že Rusko sa zameria na „vytvorenie podmienok pre akýkoľvek štát na odmietnutie neokolonialistických a hegemónnych cieľov“.

Pri oznámení dokumentu na zasadnutí Bezpečnostnej rady Putin povedal, že aktualizácie ruskej stratégie angažovanosti na globálnej scéne sú nevyhnutné z dôvodu „radikálnych zmien“ vo svete.

Rusko vyzdvihlo väzby s Čínou a Indiou a zdôraznilo dôležitosť „prehlbovania väzieb a koordinácie s priateľskými suverénnymi globálnymi centrami moci a rozvoja umiestnenými na euroázijskom kontinente“.

Ruský svet

Dokument tiež opísal Rusko ako „štátnu civilizáciu“, ktorej úlohou je brániť to, čo nazýva „ruský svet“ príbuzných kultúr na euroázijskom kontinente.

Koncept „ruského sveta“ používa Kremeľ na ospravedlnenie svojich krokov na Ukrajine tvrdeniami, že bráni rusky hovoriacu menšinu v krajine.

Čína je otvorená posilneniu VOJENSKEJ KOORDINÁCIE s Ruskom
Hovorca čínskeho ministerstva obrany vo štvrtok uviedol, že Čína je pripravená zvýšiť vojenskú spoluprácu s Ruskom po tom, čo sa pred dvoma týždňami v Moskve stretli Si Ťin-pching a Vladimir Putin, informuje americký Breitbart. Prehĺbi sa vojenská... Čítať ďalej
01 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik