Mark Milley: Víťazstvo Ukrajiny je tento rok nepravdepodobné
01 | 04 | 2023 I Diana Zaťková

Najvyšší americký generál Mark Milley povedal, že Ukrajina tento rok pravdepodobne nevyženie všetkých ruských vojakov zo svojho územia, píše Kyiv Independent s odvolaním sa na rozhovor pre Defense One.

Milley, predseda náčelníkov štábov, povedal: "Zelenskij mnohokrát verejne vyhlásil, že cieľom Ukrajiny je vykopnúť každého Rusa z Rusmi okupovanej Ukrajiny. A to je významná vojenská úloha. Veľmi, veľmi náročná vojenská úloha. Pozeráte sa na niekoľko stotisíc Rusov, ktorí sú stále na Rusmi okupovanej Ukrajine."

"Nemyslím si, že sa to v najbližšom období pre tento rok uskutoční," dodal.

Rusko zvyšuje dodávky munície

Ruský minister obrany Sergej Šojgu sľubuje zvýšenie dodávok munície pre ruské sily. Vyplýva to zo záberov, ktoré v sobotu zverejnilo ministerstvo obrany.

Vo videu zverejnenom na Telegrame Šojgu predsedá stretnutiu s vysokými vojenskými dôstojníkmi vrátane generála Valerija Gerasimova, šéfa ruského generálneho štábu, píše agentúra Reuters.

Zdroj: reprofoto YouTube @SŠ | Sergej Šojgu, minister obrany Ruskej federácie

Šojgu hovorí, že Rusko podnikne kroky na zvýšenie dodávok munície pre jednotky na fronte. "Bol stanovený objem dodávok najžiadanejšej munície. Na ich zvýšenie sa prijímajú potrebné opatrenia."

Ruské predsedníctvo v Bezpečnostnej rade OSN

Rusko v sobotu prevzalo predsedníctvo najvyššieho bezpečnostného orgánu OSN, ktoré sa strieda každý mesiac. Naposledy zastávala tento post Moskva vo februári 2022, keď jej jednotky spustili rozsiahlu inváziu na Ukrajinu, píše agentúra Reuters.

Kremeľ v piatok uviedol, že v tejto úlohe plánuje „uplatniť všetky svoje práva“.

Spojené štáty naliehajú na Rusko, aby sa „správalo profesionálne“, keď prevezme túto úlohu, pričom uviedli, že neexistujú žiadne prostriedky, ako zablokovať Moskvu v tejto funkcii.

Andriy Yermak, náčelník generálneho štábu ukrajinského prezidenta, kritizuje predsedníctvo Ruska a na Twitteri napísal v angličtine: "Nie je to len hanba. Je to ďalšia symbolická rana pre systém medzinárodných vzťahov založený na pravidlách."

Ministerstvo obrany Ruska: Slovensko NEVRÁTILO drahé vybavenie a NEZAPLATILO za práce!
Slovensko zatiaľ nevrátilo Rusku drahé vybavenie dodané na servis stíhačiek MiG-29 a nezaplatilo za práce vykonané po zrušení zmluvy o údržbe, informovala v piatok ruská Federálna služba pre vojensko-technickú spoluprácu. Informáciu prináša ruská... Čítať ďalej
01 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik